Alt

Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Vsi smo verjetno že slišali za magnezij in njegove pozitivne učinke. Morda pa je malo manj znano, da lahko magnezij pripomore k izboljšanju občutljivosti na inzulin in preprečuje metabolni sindrom.

Povišan vnos magnezija skozi hrano in prehranske dodatke ima dokazano pozitivne učinke na inzulinsko rezistenco in pomaga preprečevati sladkorno bolezen tipa 2, tudi pri ljudeh z zadostno količino magnezija (Mooren, idr., 2011; Volpe, 2008).

Če imate prekomerno telesno težo in ste na poti k izgubi odvečnih kilogramov, je magnezij vaš tesen zaveznik. Seveda nikakor ne more nadomestiti vadbe in prehrane, lahko pa pripomore k izboljšanju nekaterih presnovnih sposobnosti telesa.

Kje najdemo večje količine magnezija?

  • Bazilika,
  • Ovseni in pšenični otrobi,
  • Drobnjak,
  • Surov kakav,
  • Špinača,
  • Mandlji,
  • Rjavi riž,
  • Indijski oreščki,...


Viri

Mooren, F.C., idr. (2011). Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic subjects - a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Diabetes Obes Metab. 2011 Mar;13(3):281-4.

Volpe, S.L. (2008). Magnesium, the metabolic syndrome, insulin resistance, and type 2 diabetes mellitus. Crit Rev Food Sci Nutr 2008; 48: 293–300.

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset...

Preberite še

view
Imate morda tudi vi metabolni sindrom in inzulinsko rezistenco?

Imate morda tudi vi metabolni sindrom in inzulinsko rezistenco?

Leta 2012 je v ZDA imelo metabolni sindrom kar 35 % ljudi. Gre za resno zdravstveno stanje, ki zaradi katerega je povečana možnost nastanka sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Preberi več
view
Neaktivni suhi in srčne bolezni

Neaktivni suhi in srčne bolezni

Ugotovitve kažejo, da telesna sestava, kilogrami in količina maščobe niso edini kazalec verjetnosti srčno žilnih bolezni. V raziskavi so Crump in ostali (2017) prišli do zaključkov, da imajo suhi...

Preberi več
view
7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu

7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu

Spanec in okrevanje sta ključna dejavnika za doseganje uspeha v športu in ohranjanje optimalnega zdravja. Kvaliteten spanec omogoča telesu, da se obnovi in pripravi na naslednji trening, hkrati pa...

Preberi več