Alt

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji bo glikemični indeks.

Poleg tega pa na velikost GI vpliva tudi prisotnost beljakovin in vlaknin. Prisotnost glutena v testeninah, na primer, upočasni absorpcijo glukoze. Enako je z vlakninami. Torej, več kot je beljakovin in vlaknin v škrobnatih živilih, manjši je glikemični indeks.


Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Preberite še

view
Borovničev cheesecake

RECEPT: Borovničev cheesecake

Pripravite si popolno sladico brez peke s tem preprostim in okusnim receptom za borovničev cheesecake. Zdrobljeni piškoti, gladka beljakovinska krema in sladek borovničev preliv se združijo v...

Preberi več
view
Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Obstajajo diete za hujšanje, pridobivanje mišične mase, vzdrževanje,.. kaj pa za športnike? Kako npr. izgleda idealna prehrana za nogometaša? Da bi pravilno razumeli potrebe nogometaša moramo...

Preberi več
view
Mediteranska dieta

Mediteranska dieta

V Športni Kliniki trdimo in zagovarjamo, da univerzalno idealna prehrana za vse ne obstaja. Vseeno pa je mediteranska dieta zelo blizu in morda vredna vaše pozornosti. Veliko študijo, s kar 7500...

Preberi več