Alt

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji bo glikemični indeks.

Poleg tega pa na velikost GI vpliva tudi prisotnost beljakovin in vlaknin. Prisotnost glutena v testeninah, na primer, upočasni absorpcijo glukoze. Enako je z vlakninami. Torej, več kot je beljakovin in vlaknin v škrobnatih živilih, manjši je glikemični indeks.


Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Preberite še

view
Poširano jajce s kruhom in avokadom

Poširano jajce s kruhom in avokadom

Velikokrat, ko pomislimo na hiter in zdrav slan obrok, pomislimo na sendvič, kajne? Saj nekateri so zdravi, a so na žalost tako pusti. Zato z vami delimo odličen recept "Poširano jajce s...

Preberi več
view
Maščobe

Maščobe

Maščobe so eno izmed makrohranil, ki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. V prehranskem svetu velikokrat slišimo izraze kot so zdrava maščoba, nezdrava maščoba, omega-3, holesterol ... V članku...

Preberi več
view
Katera hrana znižuje holesterol?

Katera hrana znižuje holesterol?

Veste katera hrana znižuje holesterol? Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki...

Preberi več