Alt

Je hladna hrana res nezdrava?

Je hladna hrana res nezdrava?

Velikost glikemičnega indeksa posameznega živila ni odvisno zgolj od vrste ogljikovega hidrata in količine makrohranil. Upoštevati je potrebno tudi nekaj drugih faktorjev, na katere lahko tudi sami vplivamo. Pa si poglejmo:

Je hladna hrana res nezdrava?

Takoj ko je kuhano ali pečeno, moramo že biti za mizo in jesti! Če slučajno med kuhanjem in zaužitjem mine kakšna ura, moramo obrok nujno pogreti! Pa je to vse res? Je hladna hrana res nezdrava?
Iz gurmanskega vidika je morda topel obrok in sveže pripravljena hrana res boljša izbira. Pa vendar ko govorimo o škrobu, glikemičnem indeksu in krvnem sladkorju, temu ni tako.

Hladna škrobnata živila (krompir, testenine, riž,..) manj dvignejo krvni sladkor in se ne nalagajo v obliki odvečne maščobe! Poglejmo zakaj...

Ko na primer skuhamo krompir, med procesom t.i. gelatinizacije škrob razpade, zaradi česar se kasneje lažje presnavlja. Če pa krompir pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevati in se spremeni v ''odporen škrob'', ki je odporen na prebavo. Sestava takšnega škroba je podobna sestavi vlaknin, zato pomaga uravnavati delovanje debelega črevesa. Krvni sladkor se tako manj dvigne in posledično manj naloži v obliki maščobe. Enako velja za testenine, riž in druga škrobnata živila!


Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pd

Preberite še

view
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks določata dva polisaharida: amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Kdaj imajo testenine visok...

Preberi več
view
Kis - pomočnik pri hujšanju

Kis - pomočnik pri hujšanju

Morda ste že slišali, da kis pripomore pri hujšanju in izgubi odvečne maščobe. Nekaj žlic kisa pred obrokom ali pa malo zmešanega z vodo pred spanjem. Pa so to le miti ali resnice? Pa si...

Preberi več
view
Borovničev cheesecake

RECEPT: Borovničev cheesecake

Pripravite si popolno sladico brez peke s tem preprostim in okusnim receptom za borovničev cheesecake. Zdrobljeni piškoti, gladka beljakovinska krema in sladek borovničev preliv se združijo v...

Preberi več