
Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe.
A jajca le niso tako slaba, kot si morda mislimo.
Z letom 2018 imamo novo študijo, objavljeno v reviji Heart, ki dokazuje, da jajca pozitivno vplivajo na naše srce in ožilje.
Eno jajce na dan lahko prepreči nastanek kardiovaskularnih bolezni.
V omenjeni študiji so raziskovalci ugotovili, da je pri ljudeh, ki pojedo eno jajce na dan, kar 18% manj možnosti za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28% manj možnosti za nastanek kapi v primerjavi z ljudmi, ki jajc niso jedli.
V študijo je bilo vključenih kar 400.000 odraslih, starih od 30 do 79 let. Izvedena je bila na Kitajskem, trajala pa kar 9 let. Obsežnost študije in njeni rezultati podrejo še zadnje mite o škodljivosti jajc in holesterola v njih.
Vir: Qin, C. in ostali (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart. 2018 May 21. pii: heartjnl-2017-312651

- Prehrana
Kofein izniči učinek kreatina
Kreatin je dokazano kot ena najbolj učinkovitih in posledično tudi najbolj koriščenih prehranskih dodatkov na trgu. Manj znano pa je morda, da kofein izniči učinek kreatina, sladkor pa učinek...
Preberi več
- Hujšanje
- Prehrana
- Zdravje
Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?
Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj...
Preberi več
- Prehrana
Beljakovine
Beljakovine so sestavni del vseh celic in tkiv. Sestavljajo kar 20 % celotne teže človeka, saj se skrivajo v mišicah, vezeh, koži in celo nohtih. Potrebne so za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv...
Preberi več