
Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe.
A jajca le niso tako slaba, kot si morda mislimo.
Z letom 2018 imamo novo študijo, objavljeno v reviji Heart, ki dokazuje, da jajca pozitivno vplivajo na naše srce in ožilje.
Eno jajce na dan lahko prepreči nastanek kardiovaskularnih bolezni.
V omenjeni študiji so raziskovalci ugotovili, da je pri ljudeh, ki pojedo eno jajce na dan, kar 18% manj možnosti za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28% manj možnosti za nastanek kapi v primerjavi z ljudmi, ki jajc niso jedli.
V študijo je bilo vključenih kar 400.000 odraslih, starih od 30 do 79 let. Izvedena je bila na Kitajskem, trajala pa kar 9 let. Obsežnost študije in njeni rezultati podrejo še zadnje mite o škodljivosti jajc in holesterola v njih.
Vir: Qin, C. in ostali (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart. 2018 May 21. pii: heartjnl-2017-312651

- Prehrana
Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo
V 6-mesečni raziskavi so Heilbronn in ostali (2006) ugotavljali, kakšen je vpliv nizkokaloričnih diet na ljudi s prekomerno telesno težo (BMI 25-30).
Preberi več
- Prehrana
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?
Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj...
Preberi več
- Prehrana
So oreščki in suho sadje zdrava hrana?
Oreščki in suho sadje se velikokrat znajdejo na našem jedilniku. Največkrat si jih privoščimo za malico, ob gledanju televizije, v službi, včasih pa tudi na poti. Je to zdravo ali ne? Koliko lahko...
Preberi več