Zrelost sadja
Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno. Bolj zrelo, sladko sajde ima GI večji. To pa ne velja zgolj za sadje. Tudi krompir, če ga imamo več mesecev hranjenega, ima večji GI kot pa tisti, ki je bil sveže nabran.
Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf
- Prehrana
Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti
Z leti izgubljamo mišično maso. To je pojav, ki se mu nihče ne more izogniti. Relativno se zviša delež maščob in zmanjša se nam bazalni metabolizem. Oboje želimo vsaj upočasniti, če že ne moremo...
Preberi več- Hujšanje
- Prehrana
- Recept
RECEPT: Zdrav piščanec po kitajsko
Zdrav piščanec po kitajsko - jed, ki združuje izjemne okuse in prehranske prednosti kitajske kuhinje. Kitajska kuhinja je znana po svojih raznolikih in harmoničnih okusih ter uporabi svežih...
Preberi več- Prehrana
Je hladna hrana res nezdrava?
Velikost glikemičnega indeksa posameznega živila ni odvisno zgolj od vrste ogljikovega hidrata in količine makrohranil. Upoštevati je potrebno tudi nekaj drugih faktorjev, na katere lahko tudi...
Preberi več