Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj škrobnato sredico, je moka bela.

Med...

Ogledi: 1670
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj škrobnato sredico, je moka bela.

Med kupovanjem moke ali kruha, ste morda opazili, da obstajajo različni tipi moke:

 • tip 400 in 500 je bela moka,
 • tip 700 in 850 je polbela,
 • 1100 in 1600 je črna in
 • tip moke 1800 je polnozrnata moka.

Tip moke govori o tem, koliko mineralnih in balastnih snovi moka vsebuje. Večji kot je tip moke, več mineralov, vitaminov in drugih zdravih snovi vsebuje. Manjši kot je tip moke, manj teh zdravih snovi moka vsebuje.

Pri beli moki tipa 400 je mleta samo sredica zrna, ki vsebuje zgolj škrob in nekaj malo beljakovin v obliki glutena. Lupina zrna, kjer so shranjene vse hranilne, zdrave snovi, je odstranjena. Vsi vitamini, minerali in vlaknine so odvrženi. Z nakupom moke tipa 400 kupite zgolj energijsko, škrobnato bombo za nalaganje maščobe, brez dodatne vrednosti in mikrohranil. Vlaknin je v sami sredici veliko manj in zato je tudi glikemični indeks takšne moke visok (več vlaknin namreč pomeni manjši glikemični indeks – o tem več TUKAJ).

Pri mokah tipa 1100 in več, je moka že bolj rjavkaste barve, saj vsebuje tudi lupino žitnega zrna, kjer so shranjene vse hranilne, zdrave snovi. Tukaj morate biti previdni. Barva kruha ni vedno najboljša ocena vrednosti kruha. Kruh temne barve ni vedno in nujno polnozrnat. Prodajalko v trgovini vprašajte, kateri kruh je narejen iz polnozrnate moke.

Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo

Gladka ali ostra?

Oznaki gladka ali ostra govorita o tem, na kako drobno je mleta moka. Gladka, je mleta bolj fino, pri ostri pa so delčki večji. Če upoštevamo naš blog #12, potem vemo, da ima ostra moka verjetno za kak odtenek manjši glikemični indeks. 

Zaključek

Polnozrnat kruh je ZDRAV in v zmernih količinah (tako kot vsako drugo živilo), priporočljiv in se ga ne rabimo izogibati. Ne obstaja raziskava, ki bi temu nasprotovala oz. trdila, da je polnozrnat kruh škodljiv. Ravno obratno.
Meta analiza Harvardskih znanstvenikov leta 2016 je pokazala, da si ljudje, ki uživajo polnozrnate izdelke (raziskave so temeljile na 90 g polnozrnatih izdelkov), znižajo možnost nastanka skoraj vseh starostnih bolezni, od sladkorne bolezni, pa do raka.

Recept: Zdrava tortilja
Recept: Zdrava tortilja

V kolikor ste prebrali prejšnji recept Špinačna tortilja, je tukaj še preprost recept za zdrav nadev, ki ne vzame veliko časa. Rezultat je odlično...

Ogledi: 19870
Recept: Zdrava tortilja
Recept: Zdrava tortilja

V kolikor ste prebrali prejšnji recept Špinačna tortilja, je tukaj še preprost recept za zdrav nadev, ki ne vzame veliko časa. Rezultat je odlično kosilo, večerja ali pa prigrizek ob večernem filmu.

 Zdrava tortilja

Sestavine za 4 tortilje:
- špinačne tortilje (recept TUKAJ),
- 100g piščančjih prsi,
- 70g rdečega zelja,
- 1 cela kumara,
- 100g rdečega fižola iz konzerve,
- 150g grškega jogurta (0% maščobe)

Piščančje prsi narežemo na majhne koščke in jih popečemo na ponvi. Medtem ko se piščanec peče, olupimo kumaro in jo naribamo v posodo skupaj z rdečim zeljem. Dodamo fižol in grški jogurt, ter po okusu solimo, popramo in začinimo. Vse skupaj nato položimo na špinačne tortilje, ki smo jih predtem že pripravili. Dodamo še meso in zavijemo. 

 Zdrava tortilja

 Zdrave tortilje

Obljubimo vam, da vas te zdrave, nizko kalorične, doma pripravljene tortilje, ne bodo razočarale. Spodaj še hranilne vrednosti jedi. Dober tek!

Zdrave tortilje (160kcal/tortiljo)

Sestavine Kalorije (v kCal) OH (v g) Maščoba (v g) Beljakovine (v g) Sol (v mg) Sladkor (v g)  
Špinačna tortilja 290 59 11 0 0 0  
Piščančje prsi 100g 150 0 3,6 21 66 0  
Rdeče zelje (70g) 22 5 0 1 19

3

 
Kumara 1 cela 16 3 0 1 2 0
Rdeči fižol v konzervi 100g 76 15 1 5 0 2
Grški jogurt (0% maščobe, 150g) 86 6 0 15 57 6
Skupaj 640 88 15,6 43 144 11
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa
8 nasvetov za vaše zdravje v času koronavirusa

Znašli smo se v težkih časih. Veliko ne moremo narediti, da bi pripomogli državi in zdravstvenemu sistemu v boju proti koronavirusu. Lahko pa živimo odgovorno, sledimo navodilom in tako poskrbimo za svoje zdravje, zdravje svojih bližnjih in...

Ogledi: 9600
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa
8 nasvetov za vaše zdravje v času koronavirusa

Znašli smo se v težkih časih. Veliko ne moremo narediti, da bi pripomogli državi in zdravstvenemu sistemu v boju proti koronavirusu. Lahko pa živimo odgovorno, sledimo navodilom in tako poskrbimo za svoje zdravje, zdravje svojih bližnjih in preostalih soljudi.

Poslanstvo Športne Klinike je od nekdaj bilo, z gibanjem, vadbo in prehranskimi nasveti, pozitivno vplivati na vaše zdravje in počutje. V tem prispevku vam želimo dati nekaj bolj podrobnih, aplikativnih nasvetov, ki bodo pozitivno vplivali na vas in vaš imunski sistem v trenutni situaciji.

#1 Hrana

Hrana ima na nas zelo velik vpliv, verjetno od vseh naštetih stvari še največji. Zdrava prehrana v času pandemije se ne razlikuje od zdrave prehrane drugače. Pomembno je, da jeste raznoliko hrano, zelenjavo, veliko križnic (brokoli, brstični in listni ohrovt, zelje, cvetača, repa,…), sadja, stročnic, zadosti beljakovin, rib (omega 3 maščobe), polnozrnatih izdelkov in spijete kakšen jogurt ali kefir pred spanjem. Omenjena živila preko različnih poti vplivajo na vaš obrambni sistem, dobro počutje in zdravje. Tudi vsa zelišča, začimbe, čaji in ingver so super. Zmrznjena zelenjava je v tem času primerna, da ne rabimo redno obiskovati trgovine (včasih ima zmrznjena zelenjava še več vitaminov in antioksidantov, kot tista, ki je na policah že več tednov).
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#2 Prehranski dodatki

Prehranski dodatki, ki so smiselni v času karantene:

 • Vitamin D3 – močno vpliva na naš imunski sistem, pozitivno vpliva na naše počutje, preprečuje depresijo in… Meta analiza 25 študij, v 14 državah je pokazala, da dodajanje vitamina D v prehrano zmanjša tveganje za okužbe dihal za kar 50% pri ljudeh, ki imajo pomanjkanje tega vitamina in za 10% pri ljudeh, ki imajo normalne vrednosti. Presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko nas je v pomanjkanju. Seveda, to ni čudežno zdravilo za COVID – 19 bolezen, daleč od tega, vseeno pa je dokazano, da močno vpliva na imunski sistem. Vitamin D3 lahko kupite v lekarni ali v preko spleta (pomembno je, da je D3).
 • Cink – prav tako stoji kot eden izmed stebrov našega imunskega sistema. V eni izmed raziskav je bilo prikazano, da uživanje okoli 30mg cinka dnevno (v obliki suplementa), poveča število imunskih celic za 29% (45% pri starejših). Predlagamo dodatno uživanje od 10-20mg cinka dnevno (več kot 40mg je lahko nevarno)
 • Vitamin C – je že več let praktično sinonim za imunski sistem. V limonah in pomarančah ga ni tako veliko, kot si morda mislimo (več o tem in kje ga je največ v BLOGU #3). Prehranski dodatek lahko kupimo tako v trgovinah, lekarnah, kot tudi po spletu.

8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#3 Gibanje in vadba

O pomembnosti vadbe in telesne aktivnosti govorimo že od samega začetka našega bloga. V kolikor ste bili do sedaj aktivni, nadaljujte tudi v času karantene sami. Vsi tisti, ki do sedaj niste bili, je čas da začnete. Hitra hoja, nordijska hoja, kolesarjenje in tek pozitivno vplivajo na našo vzdržljivost, respiratorni sistem, srce in ožilje. Krepilne vaje, ki jih lahko izvajate doma so prav tako priporočljive.
Z vadbo ne pretiravajte. Preveč intenzivna in prenaporna vadba lahko vaš imunski sistem zruši, medtem ko zmerna vadba nanj pozitivno vpliva.
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#4 Hladna prha

Priporočamo prhanje s hladno vodo, saj bo že nekaj 10 sekund okrepilo vaš imunski sistem. Bolj pogumni lahko poskusite izmenično prhanje s hladno in toplo vodo (npr. 10s hladne vode, 10s tople vode, 1-3 minute). Ko se na temperaturo vode navadite, poskusite še malo bolj hladno (za pozitivne učinke voda ne rabi biti ledeno mrzla).
Sicer bi svetovali uporabo savne, vendar žal sedaj to ni mogoče (če ima kdo savno doma, več kot priporočljivo, saj je velik booster imunskega sistema in zaviralec kortizola).
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#5 Dnevna svetloba

Izpostavljenost dnevni svetlobi regulira optimalno izločanje melatonina. Melatonin je hormon, ki regulira cirkadiani, naravni ritem telesa in igra pomembno vlogo še v boju proti okužbam, vnetjem ter skrbi za naš imunski sistem.
Svetloba pomaga še pri produkciji vitamina D, ki regulira okoli 1000 različnih genskih zapisov. Tista, ki jo dobimo na sončen dan, je lahko kar 1000x bolj svetla in močna, kot tista, ki jo imamo v zaprtem prostoru. Zelo velik vpliv imajo na nas žarki, ki prodrejo skozi oči. Zato ne koristite vedno sončnih očal, še posebej zjutraj ne.
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#6 Pred spanjem izklopite ekrane

V nasprotju s pozitivnimi učinki svetlobe na nas čez dan, nam večerno izpostavljanje umetni, modri svetlobi, škodi. Ruši naš ritem, kvari kvaliteto našega spanca, inhibira oz. prepreči optimalno izločanje melatonina, poveča izločanje kortizola (stresni hormon) in zavira tudi preostale fiziološke mehanizme, ki nam zagotavljajo dober imunski sistem in zdravo življenje. Pred spanjem se izogibajte ekranom in rajše v roko vzemite kakšno dobro knjigo, ki jo lahko berete ob manjši svetlobi (v kolikor je življenjskega pomena, da uporabljate računalnik ali telefon do 2 uri pred spanjem, na ekranu, v nastavitvah, izklopite modro svetlobo).
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#7 Spanec in počitek

Upoštevajte nasvete iz zgornjega odstavka #5, ki vam bodo zagotovili kvaliteten spanec. Poleg primerne izpostavljenosti svetlobi, bo tudi gibanje in vadba izboljšala kvaliteto spanca po noči. Poskusite spati vsaj 7-8 ur na dan. V kolikor vam to ne uspe preko noči, ne škodi, če nadoknadite s popoldanskim dremežem.
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

#8 Pozitivne misli

Ostanimo pozitivni, posvetimo se svojim najbližjim in cenimo trenutke, ki jih imamo. V tem kriznem času lahko se lahko posvetite sebi, morda preberete tisto knjigo, za katero niste imeli časa ali pa naučite nekaj novega. Delajte več tistega, kar vas osrečuje in manj tistega, ki vas bremeni.

Mi bomo ta čas namenili izobraževanju, izboljševanju in napredovanju, da vam bomo po koncu te krize lahko nudili še boljšo storitev za vaše zdravje.

Delite članek s prijatelji in ljudmi, ki mislite, da jim bo prišel prav. Ostanite zdravi!
8 nasvetov za vaše zdravje in imunski sistem v času koronavirusa

Recept: Zdrava špinačna tortilja
Recept: Zdrava špinačna tortilja

 Če imate radi tortilje in iščete za bolj zdravo alternativo, ste našli pravi recept. Preprost, pa vendar zelo uporaben. V kolikor ste brez idej, s čim in kako jesti tortilje, vam v naslednjih dneh predstavimo še kakšen recept za nadev.

...
Ogledi: 11840
Recept: Zdrava špinačna tortilja
Recept: Zdrava špinačna tortilja

 Če imate radi tortilje in iščete za bolj zdravo alternativo, ste našli pravi recept. Preprost, pa vendar zelo uporaben. V kolikor ste brez idej, s čim in kako jesti tortilje, vam v naslednjih dneh predstavimo še kakšen recept za nadev.

 Zdrava špinačna tortilja

Sestavine (za 6 tortilj): 
- mlada špinača 100g,
- pirina moka 120g,
-sol

Špinačo v ponvi kuhamo 5 minut dokler ne spusti vode, nato dodamo sol. V kupček moke naredimo vdolbino kamor zlijemo špinačo. Zmesi nato zgnetemo v testo. Razdelimo ga na 6 enakih delov in razvaljamo zelo na tanko. Vsako tortiljo popečemo iz obeh strani na srednje vroči ponvi, po nekaj minut na stran.

 Zdrava špinačna tortilja

 Zdrava špinačna tortilja

Sestavine Kalorije (v kCal) OH (v g) Maščoba (v g) Beljakovine (v g) Sol (v mg) Sladkor (v g)  
mlada špinača 100 g 23 2 0 3 0 0  
sol 0 0 0 0 2,325 0  
Pirina Moka, 120 g 413 87 2 14 6 0  
Skupaj 436 89 2 17 2,331 0
Speštan fižol s feta sirom

Si želite jesti mehiško hrano kar doma? In, da je morda še povrh vsega zdrava in okusna?
Morda tale recept res ni najbolj fotogeničen, a je zato resnično okusen! Sladek, svež, slan in okusen obrok v enem - njam! Čas priprave v zgolj...

Ogledi: 910
Speštan fižol s feta sirom

Si želite jesti mehiško hrano kar doma? In, da je morda še povrh vsega zdrava in okusna?
Morda tale recept res ni najbolj fotogeničen, a je zato resnično okusen! Sladek, svež, slan in okusen obrok v enem - njam! Čas priprave v zgolj 15min - torej odličen tudi za tiste, ki se jim ne ljubi kuhati, a vseeno želijo okusiti zdrav recept. Spodaj si preberi, kako narediti speštan fižol s feta sirom!
feta sir recepti sportna klinika
Sestavine:
- 50g feta sira
- 200g belega fižola
- 100g kuhane rdeče pese
- mlada špinača
- 1 strok česna
- 1 žlica oljčnega olja
beli fižol tenstan s feta sirom zdrav recept
Potek dela:
Česen prepražimo na olju ter nato dodamo fižol in malce vode (po občutku). Ko se vse skupaj prepraži, v posodi celotno mešanico mešamo toliko časa, dokler fižol ni povsem speštan. Pustimo lahko tudi nekaj grudic ali pa mešamo do čisto gladke mase. Dodamo še malce soli in popra - po okusu.
Nato na vročem ognju popečemo feto sir z obeh strani, dokler rahlo ne porjavi. Ogenj mora biti dokaj močen, saj želimo, da se popeče čim hitreje, da se medtem ne stopi.
Postrežemo na krožniku; najprej na dno položimo mlado špinačo ali drugo zeleno, listnato zelenjavo, nato tenstan fižol ter feta sir. Čisto na koncu pa kot dekoracijo in piko na i dodamo še narezano rdečo peso.
Pa dober tek!
tenstan fižol in feta sir recepti zdravje
Kalorične vrednosti:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
50g feta sira Spar 138 1 12 8 1 0
200g belega fižola Cannellini 220 30 1 16 1800 2
100g kuhane rdeče pese 46 10 0 2 0 9
mlada špinača 20 3 0 2 65 1
1 žlica oljčnega olja 40 0 5 0 0 0
1 strok česna 4 1 0 0 1 0
Skupaj 468 45 18 28 1867 12

Več podobnih receptov najdete v našem blogu.

 

Nas že sledite na socialnih omrežjih?

Športna Klinika - Facebook

Športna Klinika - Instagram

Poširano jajce s kruhom in avokadom

Velikokrat, ko pomislimo na hiter in zdrav slan obrok, pomislimo na sendvič, kajne? Saj nekateri so zdravi, a so na žalost tako pusti. Zato z vami delimo odličen recept "Poširano jajce s kruhom in avokadom", katerega sestavine skupaj sestavijo...

Ogledi: 930
Poširano jajce s kruhom in avokadom

Velikokrat, ko pomislimo na hiter in zdrav slan obrok, pomislimo na sendvič, kajne? Saj nekateri so zdravi, a so na žalost tako pusti. Zato z vami delimo odličen recept "Poširano jajce s kruhom in avokadom", katerega sestavine skupaj sestavijo več kot odličen, sočen in zdrav sendvič. Kako ga naredimo? Preberi si spodaj.

zdrav recept za poširano jajce
Se ti že cedijo sline? Spodaj si preberi, kako narediš poširano jajce s kruhom in avokadom!

Sestavine: (za 1 osebo)
- 1 jajce
- 1 kos temnega kruha
- 1/2 avokada
- 3 majhni paradižniki

zdrav recept avokado sportna klinika
Potek dela:
V vroči vodi, tik preden zavre 3 minute kuhamo jajce (do mehko kuhanega), ki ga v vročo vodo spustimo s pomočjo skodelice ali žlice. Ne z višine, da ne poči rumenjak. Avokado stlačimo in namažemo na kruh, ki je lahko popečen (Kruh lahko popečemo na ponvi ali v opekaču).
Nato paradižnike razpolovimo in jih v vroči ponvi pečemo 3 minute na nižjem ognju, dokler se ne zmehčajo in porjavijo. Jajce z žlico vzamemo iz vode in položimo na kruh. Posolimo in popramo po okusu.
posirano jajce s kruhom in avokadom sportna klinika recepti
Kalorične vrednosti:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
1 poširano jajce 72 0 5 6 149 0
1 kos temnega kruha 90 18 1 4 135 3
1/2 avokada 96 5 9 1 4 0
3 majhni paradižniki 44 10 0 0 12 6
Skupaj 302 33 15 11 300 9

 

Več podobnih receptov najdete v našem blogu.

 

Nas že sledite na socialnih omrežjih?

Športna Klinika - Facebook

Športna Klinika - Instagram

prazniki in praznicno prenajedanje
Prazniki in praznično prenajedanje

Le še nekaj dni nas loči do Božiča, pa vendar se praznovanja začnejo že mnogo prej. Zaključki in drugi družbeni dogodki nam velikokrat predstavljajo skušnjavo. Vso leto smo pridno telovadili in se zdravo prehranjevali, sedaj pa zopet zaidemo...

Ogledi: 910
prazniki in praznicno prenajedanje
Prazniki in praznično prenajedanje

Le še nekaj dni nas loči do Božiča, pa vendar se praznovanja začnejo že mnogo prej. Zaključki in drugi družbeni dogodki nam velikokrat predstavljajo skušnjavo. Vso leto smo pridno telovadili in se zdravo prehranjevali, sedaj pa zopet zaidemo na stara pota, ko zanemarimo telesno aktivnost in si privoščimo več, kot resnično potrebujemo. Marsikdo izmed nas se vsako leto znova ujame v cikel pretiravanja s hrano in neaktivnega preživljanja prostega časa, ki vodi do občutka krivde in novoletnih zaobljub - 1. Januarja pa čisto zares začnem z dieto in telovadbo. Se vam zdi znano in ste naveličani vsako novo leto začenjati znova?

praznična hrana novoletne zaobljube kako shujsati na hitro

Koliko kilogramov v povprečju pridobimo med prazniki?
Veseli December je čas, ko vsem malo popustijo zavore, ko si privoščimo kozarček ali dva kuhanega vina in več težke hrane, kot smo je vajeni. Zato se nam velikokrat zdi, da za praznike pridobimo ogromno . Tudi po spletu in revijah krožijo miti, da naj bi se posamezniki med prazniki v povprečju zredili za 3 kilograme. Raziskave zadnjih let to trditev zanikajo, saj so dokazali, da posamezniki v povprečju med prazniki pridobijo le približno 0,5 kilograma. Super kajne? Ne tako hitro – študije opozarjajo, da večina ljudi dodatne teže nikoli ne izgubi, pač pa se le ta vsako leto kopiči, kar posledično pripelje do prekomerne telesne teže in nezadovoljstva.

koliko kilogramov pridobimo med prazniki

Ni vsa povišana telesna teža maščoba
Če se v povprečju zredimo za pol kilograma, zakaj se še vedno počutimo nelagodno in veliko težje, kot v resnici smo? Raziskave dokazujejo, da posamezniki verjamejo, da med prazniki pridobijo več kilogramov kot v resnici.  Seveda, če vaše praznovanje traja od konca novembra do novega leta, potem je verjetno, da se boste zredili za več kilogramov.  Če pa si privoščite malo več le tu in tam, ostale dni pa sledite svojim običajnim navadam, potem ni nujno da boste veliko pridobili na telesni teži.
Eden izmed razlogov, zakaj se vam zdi da ste pridobili več kilogramov je napihnjenost in zastajanje vode v telesu. Na primer, kadar pojeste več ogljikovih hidratov se bodo ti skladiščili kot glikogen, ki zadržuje vodo. Podobno je s slano hrano, ki zadržuje tekočino. Trenutni skok na tehtnici en dan po Božiču torej ne pomeni nujno več telesne maščobe. Še več, praktično nemogoče je da bi pridobili 1 kilogram maščobe zgolj v enem dnevu. Vsa dodatna teža, ki jo občutite je velikokrat le voda, ki se po nekaj dneh normalne prehrane izloči iz telesa.

koliko vode se zadrži v telesu sportna klinika osebno trenerstvo

Telesna aktivnost med prazniki
Potrebno si je zapomniti, da je hujšanje v 80% odvisno od prehrane in le 20% od telesne aktivnosti. S telovadbo tako ne boste mogli pokuriti vseh dodatnih kalorij, ki jih boste zaužili med prazniki, vendar pa to ni izgovor, da telovadbo popolnoma opustite. Največja napaka, ki jo storimo med prazniki je, da povečamo sedenje in znižamo telesno aktivnost. Izgovor, ki ga najpogosteje slišimo je, da so prazniki čas za družino in prijatelje in ne čas, ki bi ga namenili telovadbi. To vsekakor drži, ampak tudi telovadbo in čas z najbližjimi je mogoče združiti. Lahko se skupaj odpravite na jutranji sprehod, ali pa skupaj naredite vaje za moč. Tabo boste skupaj preživeli nekaj aktivnega časa, za kar vam bo telo več kot hvaležno.

Novoletne zaobljube – ali bodo spet splavale po vodi?
Ne štartajte z mentaliteto »Ah, 1. januarja začnem, do takrat pa bom pojedel vse, kar mi pride pod roke«. Pomislite, če se celoten december prenajedate in v telo vnašate ogromne količine hrane, bo te kilograme težje izgubiti. Če pa si privoščite malo več tu in tam, se boste lažje vrnili na svojo rutino, saj odvečna teža ne bo predstavljala prevelikega bremena. Prav tako, si ne postavljajte nerealnih ciljev. Velikokrat se podamo na preveč restriktivne diete, kjer omejujemo vrste hranil, poleg tega pa si zadamo, da bomo eno uro na dan preživeli na fitnesu. Če prej niste bili navajeni na takšen način življenja, bodo intenzivne spremembe predstavljale šok za telo, vaši načrti pa bodo prej kot slej padli v vodo. Navade je pomembno spreminjati počasi, vendar dolgotrajno. Ne zadajte si torej cilja, da se boste vsak dan po novem letu ob petih zjutraj odpravili na tek, pač pa si za začetek recite, da boste poskušali 3-krat na teden s hitro hojo ali lahkotnim tekom kadarkoli v dnevu. Vsekakor pa vam predlagamo, da ne čakate na novo leto ali na »jutri«, ampak začnite svoje navade spreminjati že danes preden se prazniki zares začnejo.

novoletne zaobljube hujsanje kako izgubiti tezo kako shujsati osebno trenerstvo sportna klinika vrhunsko

Majhni nasveti za velike spremembe

Po podatkih študij lahko že majhne spremembe preprečijo prevelik porast telesne teže med prazniki. Če boste upoštevali večino izmed njih, prehod v novo leto ne bo tako nepremagljiv kot se vam je zdel v preteklosti.

1. Poslušajte svoje telo
Jejte ko ste lačni in prenehajte ko ste siti. Privoščite si kakšno porcijo sladice več, vendar si zapomnite, da to ni zadnji kos potice, ki ga boste pojedli v življenju. Hrana bo vedno na voljo zato se ne prenajedajte. Naučite se zaupati sebi in svojemu telesu.

2. Jejte počasi
Če boste jedli počasi in med tem klepetali s prijatelji se boste lažje izognili preobilnemu hranjenju. Izognite se torej nekontroliranemu vnosu hrane v telo, pač pa uživajte v vsakem grižljaju.

zdrava hrana top 5 nasvetov kako shujsati sportna klinika praznicno prenajedanje

3. Ne zanemarite telovadbe
Vsakršna telovadba je boljša od posedanja doma. Vsi radi praznike preživimo v krogu najdražjih, zato najbrž ne bomo našli časa za dvourno dnevno telovadbo. Vsekakor pa lahko poskusite z lahkotnim jutranjim tekom, 15 minutno telovadbo ali pa se preprosto odpravite na sprehod z družino. Telovadba vas bo napolnila z energijo prav tako pa se boste počutili bolje, če boste nekaj časa preživeli v naravi.

4. Pijte dovolj vode
Voda je temeljni del našega življenja prav tako pa pomaga pri vzdrževanju telesne teže. Med vsakim kozarčkom kuhanega vina spijte kozarec vode, prav tako pa skušajte zmanjšati vnos visoko kaloričnih pijač. Priporočljivo je tudi, da po nočnem spancu spijete vsaj 2 dcl vode in tako že navsezgodaj zjutraj hidrirate svoje telo.

5. Spanec
Spanje je največkrat zanemarjen parameter zdravja, ko govorimo o hujšanju. Neprespane noči vas lahko pripeljejo do povišanega vnosa kalorij in neaktivnosti. Ciljajte na 7-9 ur kvalitetnega spanca in čim manj poležavanja čez dan.

koliko moram spati sportna klinika hrana med prazniki zdrava praznicna hrana

6. Ne podlezite družbenim pritiskom
Če vam ni do zabave in alkohola imate vso pravico zavrniti kozarec ali sladico, ki vam jo prijatelji tako vztrajno potiskajo pod nos. Bodite samozavestni in vljudno zavrnite ponudbe, ter se odločite za tiste stvari, ki vam odgovarjajo.

7. Pozabite na občutek krivde po praznikih
Za zaključek želimo poudariti, da je Božič le enkrat na leto. Tako kot en dan telovadbe ne bo spremenil vaše telesne sestave, tudi en obrok ne bo uničil vašega napredka ki ste ga do sedaj naredili. Prakticirajte zmernost in telovadite vendar pa vseeno preživite večino časa s svojimi najbližjimi in si privoščite kakšen kos sladice več.

ali se lahko zredim v enem dnevu

Avtor: Tjaša Ocvirk

LITERATURA
Yanovski, J.A., Yanovski, S., Sovik, K., Nguyen, T., O'Neil, P. in Sebring, N. (2015). A Prospectiev Study of Holiday Weight Gain. The New England Journal of Medicine.
Mason, F., Farley, A., Pallan, M., Sitch, A., Easter, C., & Daley, A. J. (2018). Effectiveness of a brief behavioural intervention to prevent weight gain over the Christmas holiday period: randomised controlled trial. BMJ, k4867. doi:10.1136/bmj.k4867

Recept: Zdrav jabolčni zavitek

Vsi preprosto obožujemo jabolčne zavitke, katere so pripravljale naše babice a kaj, ko so tako sladki in kalorični, kajne?
Domače stvari so preprosto najboljše! Zato smo za vas pripravili odličen recept za zdrav jabolčni zavitek, na...

Ogledi: 3250
Recept: Zdrav jabolčni zavitek

Vsi preprosto obožujemo jabolčne zavitke, katere so pripravljale naše babice a kaj, ko so tako sladki in kalorični, kajne?
Domače stvari so preprosto najboljše! Zato smo za vas pripravili odličen recept za zdrav jabolčni zavitek, na malo drugačen način, ki ga lahko naredite doma v zgolj nekaj minutah.

zdrav jabolcni strudelj sportna klinika recepti za hujsanje zdravi recepti zdrave sladice
Torej, kako narediti zdrav jabolčni zavitek? Preberi spodaj.

Sestavine: (za 1 osebo)
- 150g nepasirane skute
- 1 grški jogurt Fage
- 1 jabolko
- 1 žlička cimeta
- 6g orehov

zdrav jabolcni zavitek recept sportna klinika recepti
Potek dela: 
Jabolko operemo in naribamo. Orehe lahko nadrobimo na drobno ali pa na večje koščke, kakor vam bolj odgovarja. Odmerimo pravilne količine sestavin in nato vse skupaj zmešamo. Cimet dodamo v zmes ali pa na koncu posebej, kot posip na vrhu. Za piko na i lahko dodamo še nekaj borovnic na vrh ali podobne sadeže za lepšo postrežbo. In tako preprosto imamo narejen zdrav jabolčni zavitek v le nekaj minutah in brez umazane kuhinje. Pa dober tek!

zdrav jabolcni zavitek fit recept za hujsanje

Kalorične vrednosti:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
150g Tolminske skute 104 6 1 18 0 6
1 Fage 0% jogurt 53 3 0 11 38 3
1 jabolko 95 25 0 0 2 19
1 žlička cimeta 6 2 0 0 0 0
6g orehov 39 1 4 1 0 0
Skupaj 297 37 5 30 40 28

 

Več podobnih receptov najdete v našem blogu.

 

Nas že sledite na socialnih omrežjih?

Športna Klinika - Facebook

Športna Klinika - Instagram

Recept: FIT Muffin iz jajčne omlete [VIDEO]

Muffini - zagotovo ena izmed boljših sladic. A kaj, ko so tako kalorični...

Kaj pa, če vam povem, da ima naš FIT muffin le 66kcal in povrhu vsega je še zdrav?

...

Ogledi: 1420
Recept: FIT Muffin iz jajčne omlete [VIDEO]

Muffini - zagotovo ena izmed boljših sladic. A kaj, ko so tako kalorični...

Kaj pa, če vam povem, da ima naš FIT muffin le 66kcal in povrhu vsega je še zdrav?

Sestavine:

 • 1,5 žlice oljčnega olja
 • 4 beljaki
 • 4 jajca (cela)
 • 1 paprika
 • 5 gobic
 • mlada špinača

zdravi muffini fit muffini recepti sportna klinika zelenjavni muffin

Kalorične vrednosti:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
1,5 žlice oljčnega olja 179 0 20 0 0 0
4 beljaki 54 1 0 11 173 1
4 jajca (cela) 286 1 19 25 284 1
1 paprika 51 10 0 2 7 7
5 gobic 67 6 4 2 68 2
mlada špinača 20 3 0 2 65 1
Skupaj 657 21 43 42 597 12
1 MUFFIN 65,7 2,1 4,3 4,2 59,7 1,2

 

zdravi zelenjavni muffiini jajcna omleta recept sportna klinika zdrava prehrana recepti osebno trenerstvo

Več podobnih receptov najdete v našem blogu.

 

Nas že sledite na socialnih omrežjih?

Športna Klinika - Facebook

Športna Klinika - Instagram

Telesna aktivnost pripomore k zmanjšanju in preventivi depresije

Ali ste vedeli, da imajo ljudje, ki imajo težave z mentalnim zdravjem, kar za 10 let krajšo pričakovano življenjsko dobo? Da je v zadnjih letih v porastu število predpisanih zdravil za zdravljenje depresije in da za depresijo boleha eden od...

Ogledi: 570
Telesna aktivnost pripomore k zmanjšanju in preventivi depresije

Ali ste vedeli, da imajo ljudje, ki imajo težave z mentalnim zdravjem, kar za 10 let krajšo pričakovano življenjsko dobo? Da je v zadnjih letih v porastu število predpisanih zdravil za zdravljenje depresije in da za depresijo boleha eden od devetih odraslih v Sloveniji? Ne glede na težave, pa več kot 70% bolnikov z depresijo nikoli ne poišče zdravljenja.

kako se znebim depresije

Kaj je depresija?

Depresija je težava, ki prizadene človekovo razpoloženje in njegova čustva. Najpogostejši simptomi so slabše razpoloženje, zmanjšan interes in motivacija za aktivnosti, povečan ali zmanjšan apetit, nespečnost in še mnogo drugih. Depresija lahko vpliva tudi poviša tveganje za srčno-žilna in metabolična obolenja.

Najbolj pogoste oblike zdravljenja depresije ostajajo antidepresivna zdravila in psihoterapije. Antidepresivi po podatkih nekaterih študij na žalost pomagajo le polovici bolnikov, prav tako pa imajo mnogo stranskih učinkov, kot na primer pridobitev na telesni teži. Tudi psihoterapije imajo majhen do zmeren pozitivni učinek na depresijo. Na drugi strani pa je ena izmed priporočljivih strategij zdravljenja in blaženja depresije, telovadba.

Manj telesne aktivnosti vodi do večjega tveganja za depresijo

Ker obstaja močna povezava med telesnim in mentalnim zdravjem, je telovadba priporočljiva vedenjska strategija za izboljšanje in zdravljenje depresije. Študije so pokazale, da so telesno aktivni ljudje manj depresivni. Večja raziskava, ki je zajemala 36 držav je pokazala, da so bili posamezniki, ki niso dosegali minimalnih priporočil za telesno aktivnost (vsaj 150 minut zmerne aktivnosti na teden), bolj nagnjeni k depresiji. Trend je mogoče opaziti tudi v obratno smer, saj depresivni posamezniki v polovici primerov ne dosegajo predpisanih priporočil za telesno aktivnost odraslih.

šport proti depresiji športna klinika osebno trenerstvo kineziologi

Telesna aktivnost za zdravljenje depresije

Že ena sama vadba ima pozitivne učinke na simptome, ne glede na intenzivnost, trening pa seveda sočasno pozitivno vpliva tudi na druga kronična stanja, ki so pogosto povezana z depresijo (povišan krvni tlak, srčna obolenja in sladkorna bolezen). Nekatere študije opažajo, da je učinek vadbe, ki traja vsaj 9 tednov, primerljiv s psihoterapijo, antidepresivi in vedenjsko psihoterapijo.

Lahko trdimo, da je vadba enako učinkovita kot druge oblike zdravljenja? Ena študija je primerjala zdravljenje depresije samo s telesno vadbo in samo z antidepresivi. Ugotovili so, da so imela zdravila sicer hitrejši terapevtski učinek na simptome, vendar po 16 tednih razlik ni bilo več mogoče opaziti. Podobno je analiza več raziskav je potrdila, da ima telovadba podobne učinke kot zdravila. Zaključimo lahko torej, da telesna aktivnost lahko zmanjša simptome depresije in je po 16 tednih enako učinkovita, kot jemanje tablet.

Kakšna telovadba?

Tukaj enega pravilnega odgovora ni, saj je vsaka redna aktivnost dokazano učinkovita, ne glede na to, ali gre za vadbo aerobnega ali anaerobnega tipa. Če torej trpite za depresijo in trenutno niste aktivni, priporočamo, da začnete počasi in se izogibate pretirano težki in zahtevni telesni dejavnosti. To lahko namreč še bolj negativno vpliva na vas. Začnite s stopenjskim programom, ki je individualiziran in

poiščite sistematično podporo pri športnih strokovnjakih. Nato počasi stopnjujte intenzivnost in trajanje, predvsem pa se udeležite tistega vadbenega programa v katerem uživate.

vadba proti depresiji športna klinika osebni trener depresija

Zaključek

Kljub dokazom in prizadevanjem, vadba še vedno ne prejme dovolj pozornosti, ko govorimo o vplivu na duševno zdravje, predvsem na depresijo. Vključevanje telesne aktivnosti v klinični praksi na žalost (še) ni enakovredna dosedanjim strategijam uravnavanja depresije. Vsekakor pa je vsakršna oblika telesne aktivnosti priporočljiva za posameznike, ki trpijo za depresijo. Naslednjič ko bo torej trpelo vaše duševno zdravje, dajte prednost sebi in se opravite kakšen trening. Vaše telo in um vam bosta hvaležna.

(Avtor: Tjaša Ocvirk)

Literatura

Schuch, F.B. and Brendon, S. (2019). The Role of Exercise in Preventing and Treating Depression. Current Sports Medicine Reports, 18(8), 299-304.

Kores, B. and Plesničar, A. (2009). Depression and Physical Activity. Zdravstveno varstvo, 48.

https://www.nijz.si/sl/depresija

https://www.uni-lj.si/studij/dusevno-zdravje/gradiva-depresij

Recept: Zdrav Puding s Chia semeni [VIDEO]

Tudi vam na vsake toliko časa "pade cuker"?  Vemo, kako je.

Zato smo se odločili, da bomo delili z vami odličen recept, kako narediti zelo okusen in hkrati zelo zdrav puding, zaradi katerega pa tudi ne boste imeli umazane cele kuhinje...

Ogledi: 2130
Recept: Zdrav Puding s Chia semeni [VIDEO]

Tudi vam na vsake toliko časa "pade cuker"?  Vemo, kako je.

Zato smo se odločili, da bomo delili z vami odličen recept, kako narediti zelo okusen in hkrati zelo zdrav puding, zaradi katerega pa tudi ne boste imeli umazane cele kuhinje.

Sestavine:

Mango:
-15g BIO Chia semen
-60ml Alpro coconut mleka
- Mango, polovica sadeža

zdrav puding mango

Čoko-kokos:
- 15g BIO Chia semen
- 60ml Alpro coconut mleka
- 1 žlica grenkega kakava
- 10g kokosove moke

zdrav puding zdrava čokoladna sladica

Borovnice:
- 15g BIO Chia semen
- 60ml Alpro coconut mleka
- 1 skodelica borovnic

zdrav puding borovnice chia semena

Več podobnih receptov najdete v našem blogu!

 

Nas že sledite na socialnih omrežjih?

Športna Klinika - Facebook

Športna Klinika - Instagram

Vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta
Vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta

Življenjska doba se podaljšuje na račun manjše smrtnosti, zato po svetu narašča delež starejših ljudi. Pestijo jih pogoste zdravstvene težave, posledično slabša kvaliteta življenja in težave pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Ste tudi vi...

Ogledi: 880
Vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta
Vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta

Življenjska doba se podaljšuje na račun manjše smrtnosti, zato po svetu narašča delež starejših ljudi. Pestijo jih pogoste zdravstvene težave, posledično slabša kvaliteta življenja in težave pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Ste tudi vi potencialno eden izmed njih ali že zdaj izboljšujete svojo funkcionalnost v starosti? Priporočamo, da v urnik vključite vadbo za moč, saj nove raziskave kažejo, da lahko najbolj ugodno vpliva na kakovost življenja v starosti.

vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta

STAREJŠI IZGUBLJAJO NA MIŠIČNI MASI

Staranje je neizbežen naravni fenomen, kjer vsi doživimo veliko bioloških sprememb. Hoja po stopnicah predstavlja večji napor, delo na vrtu ni več enostavno in tudi odvečni kilogrami se lažje kopičijo na telesu. Vse to so običajne spremembe. Ena izmed bolj opaznih je upad mišične mase, ali t.i. sarkopenija. Ta se začne nekje po 40. letu, po 70. letu pa se pospeši. Do 80 leta lahko izgubimo kar 50% mišične mase. Le-ta se v spodnjih okončinah v povprečju zmanjša za 1-1,4% letno, zmanjša pa se tudi mišična moč. Najbolj so prizadeta hitra mišična vlakna, zaradi česar se zmanjša sposobnost izvajanja eksplozivnih gibov. V starosti pride pogosto tudi do degenerativnih sprememb gibalnega sistema, ki so posledica obrabe in poškodbe sklepov ter izgube gibljivosti.

Zaradi sprememb, nismo več tako vitalni in se soočamo z mnogimi zdravstvenimi težavami. V starosti je mogoče opaziti pogoste padce, omejeno mobilnost, artritis in na splošno slabšo funkcionalnost. Vse navedene težave so povezane z upadom mišične mase. Na to pa vemo, da lahko vplivamo z redno telesno vadbo za moč.

vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta

KAKO VADBA ZA MOČ POMAGA STAREJŠIM?

Pri načrtovanju telesne vadbe je torej pomembno, da se poleg aerobne, vzdržljivostne vadbe, udeležujete tudi vadbe za moč. Mnogi posamezniki so preveč osredotočeni na izboljšanje kardiovaskularne vzdržljivosti (hoja, plavanje, tek), pozabijo pa na vzdrževanje mišične mase. Z vadbo sicer padca mišične mase ne moremo preprečiti, saj je to naraven proces, lahko pa ga upočasnimo.

Za začetek naj objasnimo, da vadba za moč ne pomeni vedno dvigovanje težkih bremen v fitnesu. Vsaka oblika vadbe, ki povečuje moč mišic je lahko vadba za moč, kor na primer krepilne vaje z lastno težo, krepilne gimnastične vaje, pilates itd. Primerno zasnovan vadbeni program lahko nevtralizira spremembe in upadanje mišične mase, ki se naravno zgodijo pri staranju. Vadba za moč izboljša mobilnost, funkcionalnost, kvaliteto življenja in ohranja neodvisnost starostnikov. Prav tako zmanjša tveganje za poškodbe in padce, ki so pogosti razlog za hospitalizacijo starostnikov. Pozitivni učinki so vidni tudi na duševnem zdravju. Študije narejene na starejših dokazujejo, da lahko vadba izboljša simptome depresije, izboljša razpoloženje, kvaliteto spanja in preventivno deluje celo proti razvoju demence.

vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta

KAKO NAJ SE LOTIM VADBE?

Če vam je vadba za moč tuja, se nikakor ne ustrašite. Prav vse vaje se lahko prilagodijo vašim zmožnostim in so na koncu prijetna izkušnja.

Po priporočilih Ameriškega združenja za medicino športa in smernicah zadnje raziskave (2019) je priporočljivo, da vadbo za moč izvajate 2-3 krat tedensko, pri tem pa ste tudi dnevno aerobno, vzdržljivostno aktivni. Vadba mora biti zmerna do intenzivna, v vsaki vadbeni enoti, pa izbranih vsaj 8-10 vaj za vse večje mišične skupine telesa. Vaje, ki so primerne za vključitev v program vključujejo uteži ali gimnastične vaje z bremeni ali lastno težo. Pri vsaki vaji naredite 6-12 ponovitev in to ponovite 2-3 krat. Če ste začetniki, pričnite z manj ponovitvami, nato pa število postopoma stopnjujte. Pomembno je, da sledite načelu individualizacije in izvajate vaje, ki so primerne za vašo telesno zmogljivost. Začnite torej počasi, z majhnimi bremeni (ali brez) in postopoma povečujte težavnost in število ponovitev. Nekateri so sposobni v starosti izvajati počepe z bremenom, medtem ko za druge posameznike 10 zaporednih počepov s stola predstavlja veliko intenzivnost.

Vaje morajo biti izvedene pravilno, zato je vedno priporočljiv nadzor strokovnjaka. Če se boste vadbe lotili sami, bodite pozorni na kakovost izvedbe. Morda bo že kakšna ura s kineziologom ali trenerjem dovolj, da se naučite osnovnih gibalnih vzorcev in nato sami vadite doma.

Velikokrat pomaga, če telovadite pred ogledalom, saj lahko tako nadzirate tehniko. V primeru, da se pojavi bolečina prenehate in poiščite strokovno pomoč, saj mora vadba vedno potekati brez bolečin! Telovadba mora biti torej sistematična, postopna in redna, najbolj pomembno pa je, da je prilagojena vašim sposobnostim.

vadba za moč in kvalitetno življenje na stara leta

ZAKLJUČEK

Staranje je naravni proces, ki se mu ne moremo izogniti, lahko pa ga optimiziramo in s zagotovimo kvalitetno življenje tudi na stara leta. Pomembno je, da v starosti ostanemo telesno aktivni in da vadbo za moč vključimo v vadbeni programa. Upada mišične mase sicer ne moremo preprečiti, ga pa upočasnimo in izboljšamo splošno kvaliteto življenja.

Žalostno je, da kljub jasnim pozitivnim učinkom, le 8,7% odraslih izvaja vadbo za moč. Vadba za moč je dokazano varna in priporočljiva za starejše, tudi za začetnike. Če ste trenutno študenti ali zaposleni odrasli, pa naj vas opomnimo, da je potrebno s takšno vadbo začeti zgodaj, da si zagotovite zdravo in varno staranje. Če boste v starejše obdobje vstopili z višjo mišično maso in jo boste vzdrževali, bo sarkopenija počasneje napredovala, vaša kvaliteta življenja pa bo ostala visoka do poznih let. Če želite torej biti vitalni tudi v starosti in se počutiti kos vsakodnevnim izzivom, le začnite z vadbo za moč in obljubimo vam, da vam ne bo žal.

Za konec prilagamo še primer našega Vinkota, ki je k nam prišel po delni rupturi ahilove tetive in je hodil s težavo.

Avtor: Tjaša Ocvirk

LITERATURA

Strojnik, V. (2011). Vadba za moč za starejše osebe. Aktivno in zdravo staranje; Univerza v Ljubljani, Fakulteta za Šport

Fragala, M.S., Cadore, E.L, Dorgo, S., Izquierdo, M., Kraemer, W.J., Peterson, M.D. and Ryan, E.D. (2019). Resistance Training For Older Adults: Position Statement From The National Strength And Conditioning Association. The Journal Of Strength And Conditioning Research

https://www.delo.si/polet/vadba-moci-za-starejse-182949.html

Recept: Piščančji zavitek v solati

Velikokrat dobimo vprašanje, kaj jesti namesto kruha? Kuhanje ponavadi vzame preveč časa, zjutraj in čez dan pa nam velikokrat le-tega primanjkuje.

Sedaj objavljamo odličen, 3-minutni recept, ki pa je povrh vsega še zelo okusen -...

Ogledi: 980
Recept: Piščančji zavitek v solati

Velikokrat dobimo vprašanje, kaj jesti namesto kruha? Kuhanje ponavadi vzame preveč časa, zjutraj in čez dan pa nam velikokrat le-tega primanjkuje.

Sedaj objavljamo odličen, 3-minutni recept, ki pa je povrh vsega še zelo okusen - Piščančji zavitek v solati!

 Piščančji zavitek v solati

Sestavine: (2 porciji)

 • solata
 • 170g piščančjih prsi
 • 3 žlice domačega humusa (lahko tudi kupljen)
 • 2 korenja
 • 160g rdeče paprike

 Piščančji zavitek v solati

Potek dela:

Humus namažemo na list solate, dodamo narezano korenje in papriko, nato še piščančje prsi in vse skupaj zavijemo v solatnem listu. Dober tek!

 Piščančji zavitek v solati

Sestavine:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
170g piščančjih prsi 281 0 6 53 126 0
domač hummus - 3 žlice 80 9 4 2 109 0
164g rdeče paprike 51 10 0 2 0 0
2 velika korenja 50 12 0 1 84 6
list solate 7 1 0 1 13 0
Skupaj 469 32 10 59 332 6
S telesno aktivnostjo nad nespečnost
S telesno aktivnostjo nad nespečnost

Vsi se zavedamo pomena telesne vadbe in zdrave prehrane, ko govorimo o zdravem načinu življenja, premalo pozornosti pa se namenimo spanju. Če vadba in prehrana predstavljata komponente dobrega počutja, je zadosten spanec nujen temelj na...

Ogledi: 1220
S telesno aktivnostjo nad nespečnost
S telesno aktivnostjo nad nespečnost

Vsi se zavedamo pomena telesne vadbe in zdrave prehrane, ko govorimo o zdravem načinu življenja, premalo pozornosti pa se namenimo spanju. Če vadba in prehrana predstavljata komponente dobrega počutja, je zadosten spanec nujen temelj na katerem kasneje gradimo dobre navade.

s telesno aktivnostjo nad nespečnost

Krajši spanec za večjo storilnost?

Dandanes smo se prilagodili hitremu načinu življenja in želimo storiti čim več v najkrajšem možnem času. Posledično velikokrat trpi naše mentalno zdravje, prav tako pa si krajšamo čas počitka z namenom da bi povečali storilnost. Krademo torej na račun spanca vendar se ne zavedamo, da dolgoročno le znižujemo našo produktivnost. Glede na mednarodna priporočila, mi morali odrasli spati vsaj 7-9 ur na dan, zadnja raziskava v Sloveniji pa je razkrila, da skoraj 60% Slovencev spi manj kot sedem ur na dan. Pomanjkanje spanca je marsikje na svetu postala vrednota in nič nenavadnega ni, če posamezniki spijo 5 ur na da in po njihovem mnenju povečajo storilnost. Pa je res kratek spanec nekaj s čimer bi se hvalili?

Zakaj je spanec pomemben?

Raziskave so razkrile, da slab spanec (kvaliteta ali pomanjkanje) škodljivo vpliva na človekovo telesno in duševno zdravje. Pomanjkanje spanca ali zmanjšana kvaliteta sta povezana z debelostjo, diabetesom, negativnim učinkom na mentalno zdravje ter višjo stopnjo umrljivosti. Mnogi posamezniki dojemajo spanje kot potrato časa, saj s tem izgubijo čas, ki bi ga drugače porabili za druge obveznosti. Študije pa dokazujejo ravno nasprotno, saj je zadosten počitek nujen za dobro koncentracijo in storilnost. Posamezniki, ki spijo dlje časa so čez dan bolj produktivni in imajo izboljšano delovanje možganskih funkcij. Še več, spanec je pomemben za uravnavanje hormonov, izboljšanje imunskega sistema in boljši športni nastop.

s telesno aktivnostjo nad nespečnost

Nespečnost in vloga telesne aktivnosti

Morda se zavedate pomena spanca, vendar kljub temu trpite za nespečnostjo. Mogoče celo spite več kot 7 ur na dan, vendar se vedno zbujate utrujeni. Ne glede na to ali imate krajši spanec ali slabšo kvaliteto to vpliva na vaše zdravje. Ste poskusili že mnogo stvari in še vedno ne veste kako bi izboljšali nočni počitek? Telesna vadba je dokazano ena izmed cenovno najugodnejših nefarmakoloških dejavnosti za izboljšanje spanca, sočasno pa blagodejno vpliva na ostale telesne funkcije. Velikokrat se posamezniki, ki trpijo za nespečnostjo, ne udeležujejo telesne vadbe, saj nimajo energije. Po drugi strani pa je lahko pomanjkanje telesne aktivnosti ravno razlog za nespečnost.

Kako telesna aktivnost vpliva na spanje

Eksperimentalni dokazi kažejo, da obstaja mnogo mehanizmov kako telesna aktivnost izboljša spanec. Vadba poveča poviša centralni pretok krvi in tako izboljša delovanje možganov, zmanjšata se tesnoba in depresija kar vpliva na večjo kvaliteto spanca. Vadba povzroči tudi termične spremembe v telesu, ki promovirajo globlji spanec. Nekatere koristi se pokažejo že akutno po eni vadbeni enoti, na primer večja poraba energije čez dan in posledično boljši spanec zaradi regeneracije, druge pa so vidne po dolgoročni telesni aktivnosti. Najpogostejši učinki telesne aktivnosti na spanje so izboljšana učinkovitost in kvaliteta spanca ter zmanjšanje zaspanosti čez dan.

s telesno aktivnostjo nad nespečnost

Če je vaš spanec optimalen, telesna aktivnost najbrž ne bo povzročila velikih sprememb ampak bo vzpodbujala že obstoječ optimalni spanec. Kakor koli, če pa trpite za nespečnostjo (krajše trajanje in/ali kvaliteta) obstaja velika verjetnost, da bo dnevna telesna aktivnost izboljšala nočni počitek. Zapisano je, da je telesna aktivnost ena izmed bolj učinkovitih strategij za izboljšanje spanca. Glede na ankete posamezniki, ki se redno ukvarjajo z vadbo, poročajo o boljših spalnih navadah. Nedavna raziskava iz leta 2017 je dokazala, da implementacija aerobne aktivnosti izboljša kvaliteto in trajanje spanca v starejših posameznikih z obstoječimi težavami spanca. Še več, leta 2003 so izpeljali eksperiment, kjer so zmanjšali telesno aktivnost skupini zdravih športnikov. Po eksperimentu so imeli udeleženci slabšo kvaliteto spanja (zmanjšal se je delež globljega spanca in povečal delež plitkega), prav tako pa so v povprečju porabili skoraj pol ure več, da so zaspali. Avtorji so zaključili, da zmanjšanje telesne aktivnosti negativno vpliva na vzorec spanja.

Povečajte telesno aktivnost in izboljšajte kvaliteto spanja

Spanje je pomemben temelj za telesno in duševno zdravje. Zmanjšana kvaliteta in trajanje pa lahko negativno vpliva na mnoge telesne funkcije. Mnogi posamezniki zaradi hitrega načina življenja zanemarjajo spanec in dolgoročno poslabšajo njegovo kvaliteto. Tako se vrtijo v začaranem krogu, saj se njihovo telo ne uspe regenerirati, prav tako pa se ne počutijo kos vsakodnevnih izzivom zaradi utrujenosti. Telesna aktivnost dokazano izboljšuje kvaliteto spanca pri ljudeh, ki se soočajo z nespečnostjo. Naslednjič, ko boste torej ponosni, da že nekaj noči spite le 5 ur, pomislite, da v resnici znižujete vašo produktivnost. Odpravite se raje na sprehod ali tek, opravite trening, vsaj 7 ur na noč namenite spancu in lažje se boste soočali s vsakodnevnimi izzivi.

Avtor: Tjaša Ocvirk

LITERATURA

Buman, M. P., & King, A. C. (2010). Exercise as a Treatment to Enhance Sleep. American Journal of Lifestyle Medicine, 4(6), 500-514. doi:10.1177/1559827610375532
Hollmann W, Fischer H, De Meirleir K, Herzog H, Herholz K, Feinendegen LE. The brain – regional cerebral blood flow, metabolism, and psyche during ergometer exercise. Fitness and Health – International Proceedings and Consensus Statement. 1994:490–500.
YOUNGSTEDT, S. D., & KLINE, C. E. (2006). Epidemiology of exercise and sleep. Sleep and Biological Rhythms, 4(3), 215-221. doi:10.1111/j.1479-8425.2006.00235.x
Kakinami, L., O'Loughlin, E. K., Brunet, J., Dugas, E. N., Constantin, E., Sabiston, C. M., & O'Loughlin, J. (2017). Associations between physical activity and sedentary behavior with sleep quality and quantity in young adults. Sleep Health, 3(1), 56-61. doi:10.1016/j.sleh.2016.11.001
https://www.rtvslo.si/zdravje/zdravo-zivljenje/slovenci-med-najbolj-nesp... 

Recept: Fit sendvič z jajcem

Vsi vemo, da nas včasih čas preprosto povozi. Ne moremo si pripraviti nekega okusnega, zdravega obroka, hitimo okoli in na koncu na hitro pojemo kupljen sendvič ali pa jogurt.

Zato smo za vas pripravili hiter in preprost recept za...

Ogledi: 1440
Recept: Fit sendvič z jajcem

Vsi vemo, da nas včasih čas preprosto povozi. Ne moremo si pripraviti nekega okusnega, zdravega obroka, hitimo okoli in na koncu na hitro pojemo kupljen sendvič ali pa jogurt.

Zato smo za vas pripravili hiter in preprost recept za domače narejen fit sendvič z jajcem. Odlična stran je tudi, da si lahko tak sendvič pripravite za vnaprej!

 fit sendvič z jajcem

Sestavine: (2 porciji / 2 sendviča)

 • 50g piščančjih prsi Slim & Fit
 • 1 jajce
 • 3 beljaki
 • 2 polnozrnati žemlji
 • 1 paradižnik
 • list solate

 Fit sendvič z jajcem

Potek dela:

Žemljo prerežemo na pol in popečemo na ponvi. Enako naredimo z jajci, katere pa najprej vmešamo. Nato vse stvari v poljubnem vrstnem redu zložimo v sendvič. Kratko in okusno. Dober tek!

 Fit sendvič z jajcem

Sestavine:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
50g piščančjih prsi Slim&Fit 47 0 1 9 0 0
1 jajce 102 1 7 7 171 0
3 beljaki 77 1 0 18 200 1
2 polnozrnati žemlji 280 50 4 10 500 8
1 paradižnik 18 4 0 1 5 3
list solate 7 1 0 1 13 0
Skupaj 531 57 12 46 889 12
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Umetna sladila in vloga pri izgubi telesne teže

Kako je možno, da ima dietna Coca-cola skoraj nič kalorij? Vse tiste energijske pijače brez sladkorja in sladke proteinske čokoladice s tako malo energijsko vrednostjo?...

Ogledi: 320
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Umetna sladila in vloga pri izgubi telesne teže

Kako je možno, da ima dietna Coca-cola skoraj nič kalorij? Vse tiste energijske pijače brez sladkorja in sladke proteinske čokoladice s tako malo energijsko vrednostjo? Potem lahko jem sladkor brez slabe vesti, kajne?

umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Kaj so umetna sladila

Eritritol, sorbitol, acesulfam kalij in aspartam so umetna sladila, ki jih proizvajalci dodajajo hrani in pijači za sladek okus. Spadajo v skupino sladkornih alkoholov ali brezenergijskih sladil in jih uporabljamo kot nadomestek sladkorja. So bolj sladka od naravnih sladil in skoraj brez kalorij zaradi svoje specifične sestave. Za doseganje sladkega okusa zadostujejo že majhne količine umetnih sladil. Sukraloza, na primer, je 600-krat bolj sladka od navadnega sladkorja.

Umetna sladila so postala popularna zaradi zanemarljive energijske vrednosti in njihova poraba v živilski industriji se je sunkovito povečala. Omejevanje kalorij brez žrtvovanja sladkega okusa – sliši se vrhunsko. Pa je res vse tako rožnato kot se sliši?

Učinki na telesno težo

Večina posameznikov uporablja umetna sladila z željo po izgubi kilogramov. Navadne gazirane pijače zamenjujejo z dietnimi različicami, za sladkanje kave pa uporabljajo umetna sladila. Mnogi verjamejo, da s tem znižajo energetski vnos in privarčujejo na kalorijah. Kljub temu, pa se je v zadnjih letih pojavilo veliko špekulacij, da naj bi nizkokalorična sladila dejansko povečala tveganje za prekomerno telesno težo. Kaj pa pravi znanost?

Obstaja veliko raziskav, ki kažejo na negativno povezavo med umetnimi sladili in telesno težo. To pomeni, da so tisti posamezniki, ki so uživali umetna sladila, pridobili na telesni teži in ne obratno. Ti so imeli tudi povečano tveganje za diabetes zaradi povišanega indeksa telesne mase. Ko so opazovali posameznike in ugotovili, da ti pridobijo na telesni teži, so predpostavili da je to tega prišlo zaradi kompenzacije kalorij. To pomeni, da so udeleženci spremenili vedenje – ker so mislili, da so zaužili manj kalorij (na račun nizkokaloričnih sladil) so potem pojedli več. Druga hipoteza, ki razlaga porast telesne teže po umetnih sladilih je, da po njih običajno posežejo tisti, ki imajo že na splošno slabše urejeno prehrano. Povišanja telesne teže torej ni mogoče neposredno pripisati uporabi umetnih sladil, ampak spremenjenemu vedenjskemu vzorcu.

umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Po drugi strani pa nekatere raziskave opažajo izgubo telesne teže z uporabo sladil. To so študije, kjer so posamezniki namensko izpostavljeni sladkorju ali sladilom, znanstveniki pa potem opazujejo kaj se dogaja z njihovimi telesi. Te raziskave imajo večjo veljavnost in večina jih dokazuje, da lahko uporaba sladil namesto sladkorja zniža tveganje za pridobivanje telesne teže. Meta analize skozi leta ugotavljajo, da uživanje sladil malo, vendar statistično značilno zniža indeks telesne teže in delež maščobe okoli pasu. Znanstveniki predpostavljajo, da se to zgodi zaradi nadomeščanja sladkorja v ostalih živilskih izdelkih, kar naj bi posledično zmanjšalo skupni energijski vnos.

Pomembno pri interpretaciji podatkov je torej, da jih uporabimo v kontekstu. Umetna sladila so lahko (vendar ne nujno) povzročijo izgubo telesne teže in so koristno prehransko orodje za hujšanje, vendar pri tem ne sme prihajati do kompenzacije energijske bilance. Povedano drugače, ker ste zaužili pijačo brez sladkorja to ne pomeni, da si lahko privoščite več ostale hrane.

Ostali vplivi na telo

Toksičnost

Mnogo posameznikov trdi, da so umetna sladila toksična in za telo predstavljajo strup. Študij, ki bi neizpodbitno dokazovale toksičnost sladil (sukraloze na primer) ni mogoče najti. Vsa živila so toksična pri določenem odmerku; na primer majhne količine soli so za telo nujno potrebne, pri večjih količinah pa je sol lahko škodljiva, vendar to ne pomeni, da je strupena. Podobno je pri umetnih sladilih – potrebno je upoštevati sprejemljiv dnevni odmerek in strah pred zastrupitvijo je odveč. Ironično, je da obstaja večje tveganje za zastrupitvijo s selenom, zaradi prevelike količine brazilskih oreščkov.

Možgani in regulacija apetita

Znanstveniki so izpostavili hipotezo, da bi lahko intenzivna umetna sladila aktivirala področja v možganih, ki nadzirajo in uravnavajo energijsko bilanco, vendar študije govorijo nasprotno. Za možganski odgovor morata biti zadoščena dva pogoja: sladek okus in energijska vsebnost. V eni študiji so opazovali aktivacijo možganov po zaužitju glukoze, maltodekstrina (preprost sladkor) in saharina (umetno sladilo). Slednji ni izzval možganskega odgovora v primerjavi z ostalima sladkorjema, ki imata energijsko vrednost. Ta študija dokazuje, da samo prisotnost sladkega okusa pri sladilih ne zadostuje za aktivacijo možganskih regij, ki imajo vlogo pri regulaciji apetita. Nekateri znanstveniki so domnevali, da umetna sladila zavajajo možgane in povečujejo apetit pri posameznikih. Raziskave, ki so preverjale te hipoteze v večini niso potrdile tega, torej umetna sladila ne vplivajo na lakoto in ali vnos hrane.

Vpliv na črevesno floro

Znanstveniki predpostavljajo, da lahko umetna sladila zavirajo rast nekaterih koristnih bakterij v črevesju. Do sedaj je bilo mnogo študij narejenih na živalih. Neka 10-tedenska raziskava na miših je dokazala, da uporaba umetnih sladil spremeni bakterije v črevesju kar poviša delež krvnega sladkorja v telesu. To vpliva na metabolizem v smislu motene tolerance na glukozo in vrsto ostalih bolezni (sladkorna bolezen, srčno-žilna obolenja, težave z ledvicami). Znanstveniki predpostavljajo, da se lahko podobno zgodi tudi pri ljudeh, kar pa še ni bilo dokazano. Do sedaj je bilo v eni raziskavi potrjeno, da uporaba saharina, sukraloze in stevie (ne pa ostalih umetnih sladil) spremeni mikroorganizme debelega črevesa.

Torej, obstajajo trdni dokazi na živalih, da lahko umetna sladila škodijo črevesni flori. Ne glede na vse, pa ljudje navsezadnje nismo kopija živali, zato ne moremo predpostavljati neposredne povezave. Potrebnih bo več študij na ljudeh, da bomo lahko z gotovostjo trdili kako in v kolikšni meri sladila vplivajo na črevesno floro.

umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Za zaključek – naj izberemo navadni sladkor ali umetna sladila?

Do danes še vedno nimamo gotovih dokazov, da so umetna sladila popolnoma neškodljiva. Njihov vpliv na vnos energije, spremembo telesne teže in apetita je sporen in znanstveniki fenomen še raziskujejo. Manjkajo dolgotrajne študije, ki bi ugotavljale kaj se s telesom dogaja po večletnem uživanju teh sladil. Gleda na dokaze pridobljene do sedaj, ni razloga za preplah – ravno nasprotno. Umetna sladila so lahko sredstvo s katerim se boste izogibali pretirani uporabi sladkorja, saj boste za isti občutek sladkega okusa uporabljali majhno količino le teh. Previdnost pa nikoli ni odveč, saj lahko negativno vplivajo na črevesno floro. Najbolje je, da opazujete svoje počutje in telo ter ugotovite ali vam sladila odgovarjajo. Za zaključek svetujemo, da poskušate čim bolj omejiti vnos kakršnegakoli sladkorja (umetnega ali navadnega) ter izboljšate svoj življenjski slog.

Avtor: Tjaša Ocvirk

 Reference

Azad, M. B., Abou-Setta, A. M., Chauhan, B. F., Rabbani, R., Lys, J., Copstein, L., … Zarychanski, R. (2017). Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. Canadian Medical Association Journal, 189(28), E929-E939. doi:10.1503/cmaj.161390
Chambers, E. S., Bridge, M. W., & Jones, D. A. (2009). Carbohydrate sensing in the human mouth: effects on exercise performance and brain activity. The Journal of Physiology, 587(8), 1779-1794. doi:10.1113/jphysiol.2008.164285
Ellen Ruppel Shell (2015). Artificial Sweeteners May Change Our Gut Bacteria in Dangerous Ways. Pridobljeno po: https://www.scientificamerican.com/article/artificial-sweeteners-may-cha...
Miller, P. E., & Perez, V. (2014). Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(3), 765-777. doi:10.3945/ajcn.113.082826
Rogers, P. J., Hogenkamp, P. S., De Graaf, C., Higgs, S., Lluch, A., Ness, A. R., … Mela, D. J. (2015). Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. International Journal of Obesity, 40(3), 381-394. doi:10.1038/ijo.2015.177
Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. QJM: An International Journal of Medicine, 110(8), 513-520. doi:10.1093/qjmed/hcx068
Ruiz-Ojeda, F. J., Plaza-Díaz, J., Sáez-Lara, M. J., & Gil, A. (2019). Effects of Sweeteners on the Gut Microbiota: A Review of Experimental Studies and Clinical Trials. Advances in Nutrition, 10(suppl_1), S31-S48. doi:10.1093/advances/nmy037

 

Recept: Bučna Juha

Jesenski čas je čas pisanega listja, kostanja in buč!

Tukaj pa je odličen recept za odlično, toplo bučno juho, ki jo lahko postrežete vašim najbližjim.

...

Ogledi: 2440
Recept: Bučna Juha

Jesenski čas je čas pisanega listja, kostanja in buč!

Tukaj pa je odličen recept za odlično, toplo bučno juho, ki jo lahko postrežete vašim najbližjim.

 Bučna Juha

Sestavine: 

 • 1 buča
 • 2 žlici olivnega olja
 • 3 stroki česna
 • 1 žlička začimbe Cardamon
 • 1 žlička rdeče paprike v prahu
 • 2 zelenjavni jušni kocki - Vegeta

 

 Bučna Juha

Potek dela:

Bučo očistimo in narežemo na večje kose (če je organska, kar z olupkom), nato jo kuhamo v vodi na blagem ognju, dokler se ne zmehča. Po potrebi dolivamo vodo. Ko je buča mehka, jo, skupaj z vodo, s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire. (Če nimate paličnega mešalnika, lahko potlačimo tudi z ročnim orodjem za mečkanje krompirja.)

Na olju prepražimo čebulo, česen in začimbe (sol, poper, rdeča paprika, cardamon, dodamo po želji in okusu). Dodamo malo vode in dve zelenjavni jušni kocki. Nato dodamo bučin pire in dolijemo vodo po občutku. Ponovno zmiksamo s paličnim mešalnikom, dokler ni juha povsem gladka in tekoča.

Postrežba: 1 žličko grškega jogurta zmešamo z malo vode, da dobimo tekočo homogeno maso. Pokapljamo po vrhu juhe za dekoracijo, enako lahko naredimo z bučnim oljem ali pa ščepcem bučnih semen.

Pa dober tek!

 Bučna juha

Kalorične vrednosti:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
1 buča (730g) 147 36 1 5 6 8
2 žlici olivnega olja 239 0 27 0 1 0
1 velika čebula 120 28 0 3 12 12
3 stroki česna 13 3 0 1 2 0
1 žlička Cardamon začimbe 6 1 0 0 0 0
1 žlička rdeče paprike v prahu 4 1 0 0 25 0
2 zelenjavi jušni kocki 32 2 2 1 4400 2
Skupaj 561 71 30 10 4446 22
Recept: Banana Njam

Za okusen obrok in odličen nadomestek čokoladi in različnim sladicam - Banana Njam sladoled!

Naredite si zdrav sladoled kar doma v le nekaj minutah.

...

Ogledi: 1100
Recept: Banana Njam
Recept: Banana Njam

Za okusen obrok in odličen nadomestek čokoladi in različnim sladicam - Banana Njam sladoled!

Naredite si zdrav sladoled kar doma v le nekaj minutah.

banana njam sladoled

Sestavine (za dve porciji):

- Čokoladni sladoled

 • 3 zmrznjene banane
 • 3 žlice nesladkanega kakava

banana njam čokoladni sladoled

- Vaniljev sladoled

 • 3 zamrznjene banane
 • 1 strok vanilije

banana njam vaniljev sladoled

- Malinin sladoled

 • 2 zamrznjeni banani
 • 100g zamrznjenih malin

banana njam malinin sladoled

Potek dela:

Banane in izbrane sestavine (kakav, maline ali vanilijo) damo skupaj v mešalnik za hrano. Mešamo toliko časa, dokler ne nastane homogena masa. Pa dober tek!

Kalorične vrednosti za 2:

Čokolada:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
3 Banane - zamrznjene 315 81 0 3 3 42
3 Žlice nesladkanega kakava 180 18 6 12 8 0
Skupaj 495 99 6 15 11 42

Vanilija:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
3 Banane - zamrznjene 315 81 0 3 3 42
1 Strok vanilije 0 0 0 0 0 0
Skupaj 315 81 0 3 3 42

Malina:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
2 Banani - zamrznjeni 210 54 0 2 2 28
100g zamrznjenih malin 70 17 0 2 0 6
Skupaj 280 71 0 4 2 34

 

Poporodna vadba in izguba kilogramov
Poporodna vadba in izguba kilogramov

Nosečnost je za mano, rodila sem nekaj tednov nazaj, ampak kako sedaj pridem nazaj v staro formo?

Rojstvo otroka je življenjski dogodek, posebno za nosečnice, ki se soočajo s popolnoma novimi občutki in spremembami v telesu. Pridobitev...

Ogledi: 3910
Poporodna vadba in izguba kilogramov
Poporodna vadba in izguba kilogramov

Nosečnost je za mano, rodila sem nekaj tednov nazaj, ampak kako sedaj pridem nazaj v staro formo?

Rojstvo otroka je življenjski dogodek, posebno za nosečnice, ki se soočajo s popolnoma novimi občutki in spremembami v telesu. Pridobitev telesne teže, nihanja razpoloženja in spremembe hormonov lahko vplivajo na zdravje. Ženske med nosečnostjo prejmejo veliko nasvetov glede zdravja, po porodu pa jih večina občuti pomanjkanje smernic glede vadbe in uravnavanja telesne teže. Kaj lahko storite, da se boste čim prej počutile prijetno v svoji koži ?

poporodna vadba in izguba kilogramov

Zakaj je pomembno nadzorovanje telesne teže po nosečnosti?

Uravnavanje telesne teže pred, med in po porodu je izrednega pomena, saj imajo ženske v času reproduktivnih let višje tveganje za pridobitev telesne mase. Tveganje za debelost se podvoji z rojstvom enega otroka, saj bo ena izmed petih žensk po porodu ostala prekomerno težka, 15-10 % nosečnic pa obdrži več kot 4kg telesne teže eno leto po porodu. Prekomerna telesna teža lahko poviša tveganja za bolezni, prav tako pa lahko poviša tveganje za zaplete pri naslednji  nosečnosti (preeklampsija, gestacijska hipertenzija, gestacijski diabetes itd).

Izguba teže v poporodnem obdobju

Pridobitev teže med nosečnostjo je nekaj normalnega, po porodu pa je priporočljivo, da nove mamice postopoma pričnejo izgubljati kilograme. Ob porodu se izgubi teža na račun otroka, posteljice in plodovnice. Do 6. tedna se maternica vrne na normalno velikost, prav tako pa se zniža volumen krvi. Odvečno težo, ki ostaja po 6. tednu, tako večinoma predstavljajo maščobne zaloge, ki naj bi postopoma izginile.

Mnoge mamice imajo težave pri izgubi kilogramov in mnogokrat postanejo neučakane, saj si želijo čimprej vrniti na predporodno težo. Zavedati se morate, da kilogramov niste pridobile v štirih tednih, zato ne morete pričakovati, da boste en mesec po porodu izgledale kot prej. Začnite z majhnimi spremembami, ki bodo sčasoma vodile do dolgoročnih učinkov.

Zakaj spremeniti življenjski slog po nosečnosti?

Obdobje po porodu je lahko priložnost za izoblikovanje novih navad, ki vodijo do bolj kvalitetnega življenja. Res je, da je poporodno obdobje izredno delikatno, saj se kot nove mamice soočate s psihološkimi in družbenimi spremembami, vendar pa obstaja veliko razlogov zakaj je ravno ta čas najbolj primeren za spremembo življenjskega sloga. Po nosečnosti se ženske po navadi začnejo bolj zavedati zmožnosti svojega telesa in se posvečati zdravju. Ker sedaj razumete česa je vaše telo sposobno, ga morda bolj spoštujete in ste radovedne kaj vse še lahko naredite. Če boste s svojim telesom ravnale dobro, vam bo začelo vračati in kmalu se boste spet počutile samozavestne in polne energije. Posledično boste izgubile kilograme, vaša kvaliteta življenja pa se bo dvignila, saj boste imele več energije za novo družino.

poporodna vadba in izguba kilogramov

Kako se lotiti sprememb?

Spremembe so težke, vendar lahko vodijo do rezultatov, če se jih lotite z glavo in počasi. Nič v ekstremih in na hitro, sploh pa ne takoj po porodu. Izguba teže in vrnitev na stare tirnice ni šprint na kratke proge, pač pa maraton. Kadarkoli se odločite za spremembo, se poslužujte tistih stvari, ki vas veselijo in pri katerih lahko vztrajate dalj časa.

Zdrav način življenja zajema veliko komponent, zato je izredno pomembno da se posvetite tako telovadbi, kot zdravi prehrani in družbeni podpori. Narejenih je bilo mnogo raziskav, ki so primerjale učinke diet, telovadbe in družbene podpore na zdravje žensk v poporodnem

obdobju. Študije so ugotovile, da so najbolj učinkovite tiste intervencije, ki obsegajo vse dejavnike: zdrav način prehranjevanja, telesno aktivnost, individualno podpora in samonadzor. Udeleženke, ki so bile deležne svetovanja na vseh področjih so izgubile 7,3 kg (6% maščobe), medtem ko so nove mamice v kontrolni skupini (ki niso bile deležne intervencije) izgubile le 1,3 kg (1,5 % maščobe).

Telesna aktivnost

Čeprav najboljše rezultate dosežete s kombinacijo ustrezne prehrane in individualne podpore, pa raziskave kažejo na pozitivne učinke telesne aktivnosti tudi brez diete. Pomembno je torej, da vsak dan migate in razgibate svoje telo. Skupinske vadbe in samostojna vadba sicer prinašajo dobre rezultate, vendar je glede na raziskave najbolj učinkovit individualiziran vadbeni program pod nadzorom strokovnjaka. V študijah, kjer so primerjali samostojno in nadzorovano vadbo so ugotovili, da so ženske v nadzorovani skupini izgubile skoraj 3 kilograme več. To ne pomeni, da mora bit vadba nadzorovana vsak dan, saj je razumljivo, da si kot nova mamica ne morete privoščiti tolikšne odsotnosti. Dovolj je, če je nadzorovana že ena vadba na teden, ostale dni pa telovadite samostojno. Raziskave opisujejo, da je kakršenkoli tip nadzora in podpore dobrodošel. V naši Športni Kliniki nudimo vadbo tako v nadzorovani manjši skupini, kot tudi individualno vadbo. Če imate v načrtu trenirati sami, se pred pričetkom telesne aktivnosti posvetujte s strokovnjakom, saj vse vaje niso primerne takoj po porodu (poskoki, tek, intenzivni intervalni treningi ipd).

poporodna vadba in izgubljanje kilogramov

Za zaključek

Pridobitev telesne teže med nosečnostjo lahko zaznamuje žensko, da to težo obdrži in jo v prihodnjih letih kopiči. Obdobje po porodu je primeren čas za posredovanje in oblikovanje novih zdravih vedenj, saj se v tem času po navadi poveča ozaveščenost o zdravju. Obdobje po porodu zagotavlja priložnost za uvedbo sprememb življenjskega sloga, ki spodbujajo zdrave navade, kot sta telesna aktivnost in zdrava prehrana. Najbolj učinkovit program vadbe je tisti, ki je fleksibilen in deluje po principu kjerkoli in kadarkoli. Spremembe pri prehrani in telesni aktivnosti, ki jih začne mamica po porodu, lahko pozitivno vplivajo na celotno družino ter vse člane vzpodbudijo k bolj zdravemu načinu življenja. Ključi pri spremembah v poporodnem obdobju so:

Individualiziran vadbeni program

Strukturirana vadba

Družbena podpora

Nadzor strokovnjaka

Če ste pripravljeni s spremembami v poporodnem obdobju, se držite napisanih smernic in prepričani smo, da vam bo uspelo. Če želite trenirati pod našim nadzorom nas kontaktirajte TUKAJ ali pa nam za nasvet pišite na info@sportnaklinika.si

Avtor: Tjaša Ocvirk

Recept: Domači humus
Recept: Domači humus

Humus je super nadomestek ne zdravi hitri hrani, čipsu, omakam ali namazom, ki jih radi uživamo ob večernem filmu. Pa dober tek!

...

Ogledi: 1390
Recept: Domači humus
Recept: Domači humus

Humus je super nadomestek ne zdravi hitri hrani, čipsu, omakam ali namazom, ki jih radi uživamo ob večernem filmu. Pa dober tek!Sestavine:
- 400g čičerike,
- 80ml vode,
- 40ml limoninega soka,
- ščepec soli,
- 2 stroka česna,
- 2 žlici tahinija

Intermittent fasting kot shujševalna metoda
Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Bi verjeli, če vam rečemo, da lahko izgubite kilograme brez da bi se morali dnevno držati predpisanega jedilnika?

Število prekomerno hranjenih in debelih se viša iz leta v leto, odvečna teža pa lahko negativno vpliva na zdravje...

Ogledi: 56530
Intermittent fasting kot shujševalna metoda
Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Bi verjeli, če vam rečemo, da lahko izgubite kilograme brez da bi se morali dnevno držati predpisanega jedilnika?

Število prekomerno hranjenih in debelih se viša iz leta v leto, odvečna teža pa lahko negativno vpliva na zdravje posameznikov. To so dejstva, katerih se zaveda večina ljudi, zato v želji po izgubi kilogramov posegajo po dietah. Okoli 40% žensk in 20% moških je bilo na dieti vsaj enkrat v življenju. Še vedno pa se mnogo ljudi ujame na “jo-jo” dietah, kjer se strogo držijo predpisanega jedilnika za nekaj tednov, izgubijo odvečne kilograme ter jih po končani dieti pridobijo nazaj. Učinkovit način za izgubo telesne mase torej niso kratkotrajne diete, temveč obstojna metoda s katero boste spremenili svoje prehranjevalne navade. Pomembno pri hujšanju je, da izgubite čim več maščobe vendar pri tem ohranite pusto telesno maso.

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Kaj je intermittent fasting ?

Intermittent fasting oziroma prekinitveni post je način prehranjevanja, kjer se izmenjujeta obdobja postenja in hranjenja. Koliko časa se boste hranili in postili je odvisno od metode, ki jo uporabite. V osnovi pa so najpogostejši naslednji pristopi: 16/8, 5/2 in post 2-krat tedensko. Ne gre za klasično dieto, saj ne štejete kalorij in ne omejujete skupine hranil, kot pri ostalih dietah. Pomembno je le, da obroke časovno uskladite, tako da bo vase telo dalj časa v post-absorptivnem stanju (ko v telo ne vnašate hrane). Kljub temu, da obstaja veliko metod postenja, posamezniki največkrat posežejo po metodi 16/8. To pomeni, da se 16 ur postite, torej v telo ne vnašate hrane, 8 ur pa se prehranjujete normalno. Nekateri se postijo 2-krat tedensko, ostale dni pa jedo normalno, spet drugim pa najbolj ugajata bojevniški post (en obrok dnevno) ali metoda 5:2, kjer dva dni v tednu pojeste 500-600 kalorij, preostalih 5 dni pa jeste normalno. Glede na raziskave, je najbolj uporabljena metoda 16/8, kjer izpustite zajtrk in prekinete post s kosilom.

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Kako deluje ?

Da boste razumeli, kaj se dogaja v vašem telesu, vam v naslednjih odstavkih opisujemo mehanizme, s katerimi boste lahko izgubili kilograme. V primeru, da vas to ne zanima, lahko nadaljujete z branjem naslednjega odstavka, kjer razbijemo mit, da morate jesti več manjših obrokov.

Kalorični deficit
Ne glede na to katere diete se poslužujete, boste vedno morali biti v kaloričnem deficitu, če boste želeli izgubiti telesno maso. To pomeni, da bo vaš energijski vnos (s hrano) manjši kot energetska poraba in zato bo vaše telo pričelo uporabljati skladiščeno maščobo kot vir energije. Najočitnejši razlog zakaj s lahko postenjem izgubite kilograme je torej kalorični deficit. Kljub temu, da ne štejete kalorij boste imeli krajši časovni okvir za prehranjevanje. Če bo vaša prehrana uravnotežena in se ne boste prenajedali, je velika verjetnost, da boste spontano zaužili manj kalorij. To bo prineslo negativno energetsko bilanco, zaradi katere boste izgubili maso. Seveda pa so mehanizmi v telesu ključni, da pride do izgube telesne mase.

Hormoni
Postenje namreč vpliva na delovanje hormonov, ti pa omogočajo, da telo začne izkoriščati maščobo.

Hrana, ki jo pojemo se v telesu razgradi na manjše enote s pomočjo encimov. Ogljikovi hidrati se razgradijo v molekule glukoze, ki jo celice stalno potrebujejo za energijo. Če telo energije v določenem trenutku ne potrebuje, se glukoza v krvi shrani za kasnejšo uporabo. Sprva se skladišči kot glikogen v mišicah in jetrih, ko pa se te zaloge zapolnijo, se glukoza shranjuje v obliki maščobnih celic. Torej več bomo pojedli, več energije bo naše telo shranilo, kar se bo poznal v presežku maščobe na telesu.

Mehanizem skladiščenja in porabe energije v telesu pa uravnavajo hormoni. V absorptivni fazi (ko se prehranjujemo) imamo v krvi povišano raven glukoze. Da ta glukoza lahko prehaja v celice, kjer se skladišči, potrebujemo hormon inzulin. Nasprotno se zgodi v post-absorptivni fazi (stradanje), ko je raven glukoze v krvi nizka. Ker telo ne more energije črpati samo iz krvnega sladkorja, bo pričelo uporabljati skladiščene zaloge. Hormon glukagon omogoči, da uporabimo energijo iz glikogena in maščobnih celic. Torej, kako postenje vpliva na delovanje hormonov in zakaj je to pomembno pri hujšanju?

V primeru, da se hranite pogosto (vsake 3 ure) je vaša raven krvnega sladkorja dovolj visoka, da ga telo porablja kot primarni vir energije. Presežek le te pa je potrebno skladiščiti, zato je raven inzulina stalno povišana, saj deluje kot ključ za vstop glukoze v celice. Poleg tega pa inzulin zavira mobilizacijo maščobe in glikogena, zato boste težje porabljali skladiščeno energijo. S postenjem pa se zgodi ravno obratno. Ker se ne hranite se bo raven glukoze znižala, posledično pa se bo znižal tudi inzulin. Telo se bo za energijo obrnilo na zaloge iz glikogena in maščob, zato se bo raven glukagona zvišala. Glukagon povečuje razgradnjo maščobnih celic. Torej ideja prekinitvenega posta je, da znižamo raven inzulina in omogočimo lažjo razgradnjo maščob za vir energije.

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Ali ni bilo rečeno, da moramo jesti več manjših obrokov, da pospešimo naš metabolizem?

Velikokrat slišimo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in da bi morali jesti več manjših obrokov dnevno. Nekatere raziskave kažejo, da so posamezniki, ki uživajo zajtrk bolj zdravi, vendar to ne pomeni, da je zajtrkovanje vzrok tega. Veliko študij je dokazalo, da so imeli posamezniki, ki so uživali zajtrk po naravi bolj zdrav življenjski slog, kot tisti, ki niso zajtrkovali. Nobena raziskava pa ne dokazuje, da posamezniki, ki zajtrkujejo, izgubijo več kilogramov. Še več, če v jutranjih urah niste lačni, preprosto izpustite zajtrk, saj siljenje s hrano nikoli ni dobra izbira.

Marsikje še vedno lahko slišite, da moramo jesti 4-6 obrokov dnevno; pa je to res? Te trditve temeljijo na dejstvu, da se metabolizem telesa pospeši zaradi termičnega učinka hrane. Torej, po obroku bo vaše telo porabilo energijo za razgradnjo hrane. Kljub temu, pa termični učinek hrane, ni odvisen od časa prehranjevanja ampak temelji le vnosu kalorij. Povedano drugače; termični učinek hrane bo podoben, če boste pojedli 6 ali 2 obroka dnevno (pod pogojem, da se obroki ujemajo po energetskih in hranilnih vednostih). Več obrokov dnevno, torej ni ključ do hitrega metabolizma.

Ampak, jaz ne morem zdržati toliko časa brez hrane...

Postenje ni nič novega, saj so se naši predniki s tem srečevali že v prazgodovini, ko hrana ni bila na voljo. Človeško telo je narejeno tako, da lahko v ekstremnih razmerah preživi več dni brez hrane (8-21 dni). Vendar danes nismo več navajeni na takšne situacije, saj imamo supermarket na vsakem vogalu. Zato je marsikomu občutek lahkote tuj, saj ne živimo več v pomanjkanju.

Nasprotno splošnemu mišljenju, se stopnja lakote ne povečuje linearno s postenjem. To pomeni, da se vaša lakota ne bo stopnjevala iz dneva v dan, tudi če se hrani odpoveste za več dni. Zanimivo je, da bo stopnja lakote nihala in sledila vašemu tipičnemu prehranjevalnemu ritmu. Če ste navajeni, da kosite okli druge ure, boste občutili lakoto v največji meri ravno ob dveh v času postenja. V primeru, da dnevno večerjate ob šestih, se bo ravno takrat hormon lakote najbolj dvignil. V eni študiji so se posamezniki postili 3 dni, znanstveniki pa so opazovali raven grelina (hormon ki povečuje apetit). Zanimivo je, da se je raven hormona postopoma manjšala v teh 3 dneh, torej so posamezniki 3. dan postenja čutili manj lakote kot na začetku. Posamezniki so največjo lakoto čutili ravno v času obrokov (zajtrka, kosila in večerje), vendar se je kljub temu, da niso zaužili niti enega obroka, raven lakote (in grelina) zmanjšala.

Lakota se torej ne bo linearno povečevala, če se odločite za postenje. Seveda bo najtežje na začetku, saj bo vaše telo še vedno navajeno na tipični prehranjevalni ritem (zajtrk, kosilo večerja). Takrat se bo koncentracija grelina dvignila in čutili boste lakoto. V primeru, da se odločite izpustiti zajtrk in to počnete nekaj dni zaporedoma, bo koncentracija hormona grelina sledila novemu ritmu. Počasi se bo občutek lakote zjutraj znižal, saj se boste navadili na nov sistem in izpuščanje obrokov ne bo več tako težko.

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Drugi pozitivni učinki na naše zdravje

Postenje dokazano dobro vpliva na telo in je v želji po hujšanju lahko odlična metoda za izgubo kilogramov. Mnogo raziskav na živalih je dokazalo pozitivne učinke v smislu podaljševanja življenjske dobe, zmanjšanja tveganja za nastanek rakavih obolenj, zmanjševanja demence in nižje tveganje za bolezni srca in ožilja. Na ljudeh vsi učinki še niso dovolj raziskani, vendar lahko predvidevamo, da postenje podobno vpliva tudi na človeški sistem. Na primer, študija narejena na Univerzi v Alabami je dokazala, da je postenje znižalo raven inzulina na tešče, izboljšalo občutljivost na inzulin in znižalo krvni sladkor, neodvisno od izgube teže pri ljudeh. To pomeni, da četudi med postenjem ne izgubite kilogramov, lahko izpuščanje obrokov pozitivno vpliva na vaše zdravje.

Na kratko, je torej intermittent fasting popolna dieta za hujšanje?

Večina ljudi se poslužuje diet v želji po izgubi kilogramov. To se s prekinitvenim postom seveda lahko zgodi, če se v obdobju hranjena ne prenajedate. Intermittent fasting torej ni magična dieta s katero boste izgubili kilograme ne glede na to, kaj boste jedli. Je pa učinkovita strategija, če želite izboljšati telesno sestavo in ste pri tem pripravljeni spremeniti življenjski stil in navade. To pomeni, da se v obdobju hranjenja poslužujete zdrave nepredelane hrane in ste čim bolj telesno aktivni.

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Ali bom s postenjem izgubil več kilogramov kot z običajnim omejevanjem kalorij?

Kljub pozitivnih dokazom prekinitvenega posta večina raziskav ni potrdila, da bi bila ta metoda bolj učinkovita v smislu izgube kilogramov, kot tipično dnevno omejevanje kalorij. V analizi več študij so ugotovili, da so posamezniki v povprečju izgubili 5-10 kilogramov v obdobju 3-12 mesecev, ne glede na način prehranjevanja. Prekinitveni post pa je bil nekoliko bolj učinkovit pri zmanjšanju obsega pasu, ki je najboljši pokazatelj visceralne maščobe. Raziskave torej ne dokazujejo, da je prekinitveni post nadrejen tipični dieti, vendar je mogoče, da bolj ustreza nekaterim ljudem. Pri prekinitvenem postu torej ne rabite šteti kalorij, prav tako pa ne potrebujete stalno razmišljati o prigrizkih in pripravljanju manjših obrokov. V Športni Kliniki se, v sklopu našega Shujševalnega programa, med drugim poslužujemo tudi posta. Veliko lažje se je namreč držati 1 preprostega pravila kot 30 drugih.

Za zaključek…

Prekinitveni post se morda zdi zastrašujoč, ko se prvič srečate z njim. Vendar imejte v mislih, da je vsakršna sprememba za telo velik šok in človeški sistem potrebuje nekaj časa da se prilagodi spremembam. Raziskave kažejo, da je najtežje prve štiri dni, nato pa sčasoma postane lažje. Če ste navajeni jesti več manjših obrokov, vendar bi vseeno radi poskusili s postom, vam priporočamo, da se tega lotite počasi in ne hitite. Torej začnite s postenjem 12 ur (na primer imejte kasnejši zajtrk) in sčasoma podaljšujte ta čas do želene metode. Pijte veliko vode (dovoljena sta tudi nesladkan čaj in kava) ter v času hranjenja vase vnašajte čimbolj zdravo hrano. Pazite tudi, da omejite prigrizke, da se bo vaše telo naučilo porabljati maščobe. Seveda pa je pri vsem najbolj pomembno, da poslušate svoje telo.

Ne glede na napisano pa imejte v mislih, da post ni edina in najboljša izbira za uravnavanje telesne teže, saj nekaterim posameznikov sploh ne ugaja. Pomembno je torej, da se na poti do izgube kilogramov poslužujete sprememb, ki so za vas dolgoročno obstojne, saj boste le tako dosegli rezultate. Najbolje je, da poskusite več metod in se odločite za tisto, ki vam najbolje ugaja. Nikakor pa ne hitite, saj je na poti do cilja pomembno narediti mnogo korakov. O hujšanju in izgubi kilogramov si lahko preberete tudi v našem blogu Hujšanje ali pa za nasvet vprašate enega od naših strokovnjakov preko spletnega obrazca (LINK) ali preko e-maila: info@sportnaklinika.si

Avtor: Tjaša Ocvirk

VIRI
Fung, J. (1.6.2019). Fasting and ghrelin – Fasting 29. Privzeto po: idmprogramcom/fasting-ghrelin-fasting-29/
arris, L., Hamilton, S., Azevedo, L. B., Olajide, J., De Brún, C., Waller, G., … Ells, L. (2018). Intermittent fasting interventions for treatment of overweight and obesity in adults. JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, 16(2), 507-547. doi:10.11124/jbisrir-2016-003248
Johnstone, A. (2014). Fasting for weight loss: an effective strategy or latest dieting trend? International Journal of Obesity, 39(5), 727-733. doi:10.1038/ijo.2014.214
Natalucci, G., Riedl, S., Gleiss, A., Zidek, T., & Frisch, H. (2005). Spontaneous 24-h ghrelin secretion pattern in fasting subjects: maintenance of a meal-related pattern. European Journal of Endocrinology, 152(6), 845-850. doi:10.1530/eje.1.01919
Seimon, R. V., Roekenes, J. A., Zibellini, J., Zhu, B., Gibson, A. A., Hills, A. P., … Sainsbury, A. (2015). Do intermittent diets provide physiological benefits over continuous diets for weight loss? A systematic review of clinical trials. Molecular and Cellular Endocrinology, 418, 153-172. doi:10.1016/j.mce.2015.09.014
Sutton, E. F., Beyl, R., Early, K. S., Cefalu, W. T., Ravussin, E., & Peterson, C. M. (2018). Early Time-Restricted Feeding Improves Insulin Sensitivity, Blood Pressure, and Oxidative Stress Even without Weight Loss in Men with Prediabetes. Cell Metabolism, 27(6), 1212-1221.e3. doi:10.1016/j.cmet.2018.04.010
Trepanowski JF, Kroeger CM, Barnosky A, et al. Effect of Alternate-Day Fasting on Weight Loss, Weight Maintenance, and Cardioprotection Among Metabolically Healthy Obese Adults: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2017;177(7):930–938. doi:10.1001/jamainternmed.2017.0936
Varady, K. A. (2011). Intermittent versus daily calorie restriction: which diet regimen is more effective for weight loss? Obesity Reviews, 12(7), e593-e601. doi:10.1111/j.1467-789x.2011.00873.

Kdo smo kineziologi?
Kdo smo kineziologi?

Vsi, ki smo po končani izobrazbi pridobili naziv kineziolog, pa naj bo to končan dodiplomski ali podiplomski študij na Fakulteti za šport v Ljubljani ali na Fakulteti za vede o zdravju na Primorskem, se večkrat in še vedno srečujemo z ljudmi,...

Ogledi: 6050
Kdo smo kineziologi?
Kdo smo kineziologi?

Vsi, ki smo po končani izobrazbi pridobili naziv kineziolog, pa naj bo to končan dodiplomski ali podiplomski študij na Fakulteti za šport v Ljubljani ali na Fakulteti za vede o zdravju na Primorskem, se večkrat in še vedno srečujemo z ljudmi, ki nam postavijo vprašanje: »In kaj to sploh je kineziologija, je to veda o kinezih?« ali pa: »Aha, to je tisto ko se ukvarjate s psi, ta kinološka društva?«, »Kaj pa vi sploh počnete?« itd. Mislim, da je čas, da namenimo tej temi tudi članek in končno razčistimo, kdo kineziologi smo, kaj počnemo in kako vam lahko pomagamo.«

Je kineziologija veda o Kitajcih?

Kineziologija, na žalost ali pa na srečo, nima nobene veze s Kitajci. Kineziologija je veda o gibanju in proučuje telesno dejavnost ljudi ter njen vpliv na zdravje. Kineziolog, ki ta poklic opravlja (ja, to je poklic), je strokovnjak, ki načrtuje, organizira, izvaja in nadzoruje vadbo.

Kaj počnemo kineziologi?

Kineziologi izvajamo vadbe za zmanjševanje zdravstvenih tveganj povezanih s športno nedejavnostjo ter za izboljšanje splošnega zdravja in počutja. Vadbo vedno ustrezno prilagajamo posamezniku, še posebej če gre za posameznike po poškodbah ali s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Načrtujemo in vodimo tudi programe promocije zdravega življenjskega sloga, izvajamo meritve in diagnostiko ter na osnovi predhodnega pogovora pripravljamo optimalne vadbene programe. Kineziolog dela na različnih športnih programih, namenjenim vsem starostnim skupinam. Prav tako smo s svojim znanjem lahko vključeni  v vrhunski šport, šport invalidov, športno rekreacijo, šport starejših in vadbo na delovnem mestu.

Torej ste kineziologi isto kot trenerji…

Mnogi potem ko jim na kratko razložimo kaj kineziologija je in kdo smo kineziologi odvrnejo »aja, ok, potem ste tako kot trenerji…«, ne, samo to tudi nismo. Kineziolog je lahko tudi trener, hkrati pa je mnogo več od tega. Še zdaleč pa nas ne gre enačiti z osebnimi trenerji, inštruktorji in vaditelji vodenih vadb. Z znanjem, ki smo ga pridobili skozi 3 letni ali 5 letni magistrski študij, smo usposobljeni za delo z ljudmi s posebnimi zdravstvenimi stanji in drugimi težavami. Z našim znanjem lahko pomagamo in svetujemo vsem, pa če tudi se zdi, da nobena vadba, program ali proces ni primeren. V tem primeru, smo edini usposobljeni za takšno delo. Vemo namreč, da je pri poplavi ponudbe trenerjev, vadb in športnih centrov težko vedeti, komu gre zaupati svoje zdravje.

Zdravje imamo le eno, vendar se na žalost tega ne zavedamo, dokler ni prepozno. S poznavanjem biomehanike, medicine športa, anatomije, fiziologije in psihologije vam z veseljem pomagamo na vaši poti k zdravemu, aktivnemu in kvalitetnemu življenju.

Avtor: Katja Plaskan, mag. kin.

Kis - pomočnik pri hujšanju
Kis - pomočnik pri hujšanju

Morda ste že slišali, da kis pripomore pri hujšanju in izgubi odvečne maščobe. Nekaj žlic kisa pred obrokom ali pa malo zmešanega z vodo pred spanjem. Pa so to le miti ali resnice?

Pa si poglejmo.

Raziskava narejena leta 2004...

Ogledi: 2600
Kis - pomočnik pri hujšanju
Kis - pomočnik pri hujšanju

Morda ste že slišali, da kis pripomore pri hujšanju in izgubi odvečne maščobe. Nekaj žlic kisa pred obrokom ali pa malo zmešanega z vodo pred spanjem. Pa so to le miti ali resnice?

Pa si poglejmo.

Raziskava narejena leta 2004 dokazuje, da kis zmanjšuje dvig krvnega sladkorja (in posledično inzulina), ki sledi zaužitju kruha, celo do 34%. Ker je povišan inzulin eden izmed razlogov debelosti, lahko sklepamo, da kis vpliva na hujšanje podobno kot vlaknine, z zmanjševanjem glikemičnega indeksa.

Podobno so ugotovili v naslednji raziskavi, kjer so opazovali vpliv kisa na dvig sladkorja po zaužitju riža. Tudi tukaj je kis zmanjšal glikemični indeks riža za kar 40%.

Ko pridemo do krompirja, je zgodba podobna. O tem si lahko preberete kratek blog #7.

Kot lahko vidimo, kis dejansko pomaga zniževati glikemični indeks obrokov. To je eden izmed mehanizmov delovanja, ki pomagajo pri hujšanju. Naslednji, vpliva na sitost. Znanstveniki so namreč ugotovili, da so ljudje, ki zaužijejo med obrokom več kisa, tudi bolj siti.

Kis - pomočnik pri hujšanju

Razlogi in ozadje delovanja ležijo v ocetni oz. etanojski kislini, ki je sestavni del kisa. Kislina naj bi vplivala na prebavljanje škroba. Možno je, da na absorpcijo ogljikovih hidratov vpliva že posredno preko encima amilaze v naši slini. Razgradnja škroba se namreč pri človeku začne že v ustih. Druga možnost je, da kis vpliva na hitrost praznenja želodca, kar pa so v eni raziskavi ovrgli.

Bolj pomembno je, da vemo, da kis pomaga pri hujšanju in ne zakaj pomaga.

Za na konec nekaj praktičnih nasvetov:

 • Poleg večjih obrokov, predvsem tistih z ogljikovimi hidrati, jejte solato. Kislo solato. Kis in vlaknine bodo zmanjšale glikemični indeks obroka.
 • Jejte vloženo zelenjavo. Vložene kumarice znižajo GI za 35% več, kot sveža kumara. To ne pomeni, da je vložena zelenjava bolj »zdrava«. Jesti je potrebno oboje.
 • 2 žlici kisa med obrokom zadostujeta za naštete pozitivne učinke.
 • Kis pred spanjem minimalno vpliva na nivo krvnega sladkorja. Največji učinek je med samo jedjo.

Kis - pomočnik pri hujšanju

Viri

Brighenti, F. in drugi (1995). Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995 Apr;49(4):242-7.
Johnston, C.S., Kim, C.M. in Buller, A.J. (2004). Vinegar improves insulin sensitivity to a high-carbohydrate meal in subjects with insulin resistance or type 2 diabetes. Diabetes Care. 2004 Jan;27(1):281-2.
Johnston, C.S. in drugi (2015). Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab. 2010;56(1):74-9.
Ostman, E.M., Liljeberg Elmstahl, H.G. in Bjorck, I.M. (2001). Inconsistency between glycemic and insulinemic responses to regular and fermented milk products. Am J Clin Nutr. 2001 Jul;74(1):96-100.
Sugiyama M. in drugi (2003). Glycemic index of single and mixed meal foods among common Japanese foods with white rice as a reference food. Eur J Clin Nutr. 2003 June;57: 743–752.
White, A.M. in Johnston, C.S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2814-5

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?
Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Torej, kaj piti na tisti izredni priložnosti katero ne moremo spustiti, pa bi še vedno radi zaužili čim manj kalorij?

Preden začnem: Uživanje alkohola ustavlja in upočasnjuje hujšanje in izgubo maščobe. Učinek je celo obraten. »Dobra«...

Ogledi: 23950
Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?
Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Torej, kaj piti na tisti izredni priložnosti katero ne moremo spustiti, pa bi še vedno radi zaužili čim manj kalorij?

Preden začnem: Uživanje alkohola ustavlja in upočasnjuje hujšanje in izgubo maščobe. Učinek je celo obraten. »Dobra« noč zunaj lahko še malo doda maščobe na trebuh. Ne glede na izbiro pijače. Seveda pa, so nekatere izbire bolj optimalne od drugih.

Kaj se dejansko zgodi, ko smo pijani?

Petek zvečer, v rokah kozarec vina ali piva, dolg teden za nami. Radi bi se sprostili in izkušnje nam pravijo, da alkohol k temu pripomore.

Prva stvar, ki se jo moramo zavedati je, da alkohol na telo vpliva enako, kot preostale droge. Učinek je seveda odvisen od količine, vendar telo nanj reagira burno in se obnaša, kot da ima v sebi strup, ki se ga želi hitro znebiti. Jetra pričnejo procesirati in razgrajevati alkohol. 80 kilogramski moški 1 pijačo (pivo, kratka žgana pijača, kozarec vina,…) razgradi v 90 minutah, 60 kilogramska ženska pa v 2 urah in 15minutah. Torej, če pijemo s hitrejšim tempom (kdo pa ne?) kot jetra lahko procesirajo, postajamo vse bolj in bolj pijani.

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Negativni vplivi alkohola na zdravje

Alkohol je za naše telo zasvoljiv strup. Povzroča razna rakava obolenja, cirozo jeter, bolezni srca, kapi, zmanjšuje plodnost, poleg tega pa negativno vpliva še na naše mentalno zdravje. Če to ni dovolj prepričljivo, še nekaj slabih lastnosti in vplivov na zdrav življenjski slog:

 #1 - Alkohol ima 7 kCal na gram. Kar je več kot ogljikovi hidrati ali beljakovine, ki imajo po 4kCal na 1 gram. In ker se telo želi čim hitreje znebiti alkohola, ga bo porabljalo prej, kot pa kalorije iz zaužite hrane. S tem alkohol inhibira in ustavi kurjenje maščob. Povrh vsega pa lahko skozi pijačo, ne zavedno vnesemo veliko več kalorij, kot si morda mislimo.

#2 – Telo rajše porablja alkohol, kot maščobe. Ker se telo želi alkohola čim hitreje znebiti, ga porablja pred maščobo. S tem se nam kurjenje maščob ustavi in inhibira.

#3 – Ob zaužitju, alkohol, dvigne inzulin. Enako se zgodi pri zaužitju sladkorjev in škroba. Povečanje inzulina lahko vodi k nalaganju maščob.

#4 – Ima negativen vpliv na spanje. Čeprav se nam morda zdi, da po nekaj spitih kozarčkih spimo kot top, alkohol zmoti cirkadiani ritem ter vpliva na melatonin in druge hormone.

#5 – Ko smo pod vplivom alkohola običajno tudi zaužijemo več nezdrave hrane. Zelo kmalu se nam sendviči, kebab ali burek iz Olimpije zdijo super ideja. Pica in Netflix? Itak. Poleg 1000kCal zaužitih s pijačo, sledi še 1000 s hrano. Fajn.

#6 – Dehidracija. Morda nima direktnega vpliva na našo postavo, ima pa na počutje. Alkohol blokira antidiuretični hormon vazopresin, ki ima nalogo zadrževanja vode v telesu in signalizira ledvicam, da vodo zadržujejo. Zaradi tega ob pitju izločamo več vode, kot jo dejansko zaužijemo. Dehidracija je tudi eden izmed glavnih razlogov »mačka«.

»Dobre in slabe« izbire alkoholnih pijač

Sedaj, ko smo predelali vse negativne učinke, si poglejmo še nasvete, kako jih omejiti in zmanjšati.

Moj prvi nasvet bi bil seveda zmernost, ampak mislim, da bralci niste tukaj zaradi tega. Naš cilj bo torej najti pijače s katerimi bomo zaužili čim manj kalorij in ogljikovih hidratov, hkrati pa dobili preostale željene učinke alkohola. S tem se seveda ne izognemo potencialnim boleznim, lahko pa omilimo vpliv na kopičenje maščobe.

Najmanj kalorične pijače (kalorije le iz alkohola)

 • Viski ali konjak
 • Vodka
 • Tekila
 • Gin
 • Martini

Manj kalorične pijače (malo OH)

 • Rdeče vino (suho) – sicer vsebuje nekaj ogljikovih hidratov, vendar je na seznamu zaradi svojih antioksidativnih lastnosti
 • Belo vino (suho)
 • Šampanjec

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Bolj kalorične pijače

 • Pivo
 • Sladka vina
 • Pijače mešane s sokovi
 • Koktejli
 • Jagermaister

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

(Photo: dietdoctor.com)

Na kratko, kratke, žgane pijače, brez dodanega sladkorja, so najboljša izbira. 0,03L »shot« pijače s 40% vsebnosti alkohola vsebuje 65kCal.

Najboljše jih je mešati z navadno ali gazirano vodo, ter za okus dodati limono ali limeto. Tako ne dodamo dodatnih kalorij. Tudi špricer je OK. Razni toniki namreč že vsebujejo okoli 10g sladkorja na 100mL pijače.

Pa po pameti. Za tale članek me lahko častite kratkega, če se kje srečamo v baru.

 

Viri

Braun, S. (1997). Buzz: The Science of Love of Alcohol And Caffeine: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine.
Eenfeld, A. (2018). Low-carb alcohol – the best and the worst drinks. Pridobljeno iz spletne strani dietdoctor.com dne 20.4.2019
Wasielewski, J.A. in Holloway, F. A. (2001). Alcohol's interactions with circadian rhythms. A focus on body temperature. Alcohol Res Health. 2001;25(2):94-100.
www.nerdfitness.com/blog/alcohol/
https://www.myfitnesspal.com/food/search

5 navad, ki lahko podaljšajo življenje

Raziskovalci s Harvarda pravijo, da vam zdrave navade lahko podaljšajo življenje. In kako svojemu življenju dodati še kakšno desetletje?

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Circulation, so pokazale, da je...

Ogledi: 1940
5 navad, ki lahko podaljšajo življenje

Raziskovalci s Harvarda pravijo, da vam zdrave navade lahko podaljšajo življenje. In kako svojemu življenju dodati še kakšno desetletje?

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Circulation, so pokazale, da je pri tem ključnih naslednjih pet zdravih navad:

 • zdrava prehrana,
 • dnevna vadba,
 • ohranjanje zdrave telesne teže,
 • zmerno uživanje alkohola in
 • odpoved kajenju.

Čeprav dejstvo, da so navade, kot so telovadba in zmerno uživanje alkohola, zdrave, ni nobena novost, so bili celo raziskovalci presenečeni na številom dodatnih let, ki so jih ljudje pridobili s tem, ko so se držali omenjenih zdravih navad.

Solata

ZA KOLIKO LET PODALJŠAJO ŽIVLJENJE OMENJENE NAVADE?

Pri posameznikih v starosti 50 let, ki se zdravih navad niso držali, so raziskovalci predvideli življenjsko dobo 79 za ženske in 75 za moške.

Če so privzeli vseh pet omenjenih navad, je pri starosti 50 let življenjska doba pri ženskah poskočila na 93 let in pri moških na 87 let, če so se držali samo ene, pa so že s tem zmanjšali tveganje za zgodnjo smrt.

Raziskovalci so v sklopu raziskave prečesali izsledke dveh večjih raziskav, ki sta v obdobju treh desetletij zajeli več kot 123.000 moških in žensk.

NIKOLI NI PREPOZNO!

Redna vadba lahko podaljša življenje, pravijo raziskovalci s Harvarda.

Čeprav gre pri omenjeni raziskavi zgolj za ocene, ni nikoli prepozno za pozitivne spremembe življenjskega stila.

»Celo tistim nad 70 lahko zdrav življenjski stil, npr. zdrava prehrana in fizična aktivnost, podaljša življenje,« pravi dr. Frank Hu, glavni avtor raziskave in predstojnik oddelka za nutricistiko na fakulteti Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Vir: Health Harvard

 

Kako lahko jajca pomagajo pri hujšanju?

Jajca preprečujejo srčno-žilne bolezni, nudijo najbolj kvalitetne beljakovine in z uživanjem jajc si...

Ogledi: 4020
Kako lahko jajca pomagajo pri hujšanju?

Jajca preprečujejo srčno-žilne bolezni, nudijo najbolj kvalitetne beljakovine in z uživanjem jajc si zagotovimo zadostno količino vitamina D (kar je v temnejšem delu leta še posebej pomembno), vitamina B in holina. Kako pa lahko jajca pomagajo pri hujšanju?

JAJCA ZA ZAJTRK

Veliko raziskav je pokazalo, kako jajca za zajtrk zmanjšajo lakoto tekom dneva, posledično za kosilo in večerjo zaužijemo manj kalorij. Beljakovine v jajcu nasitijo in občutek sitosti se ohrani dlje časa. Prav tako beljakovine in maščobe v jajcu dajo veliko energije, vendar raven krvnega sladkorja ne poskoči (kar bi privedlo do kasnejšega strmega padca krvnega sladkorja ter utrujenosti in lakote). Jajca ogljikovih hidratov na vsebujejo in glikemični indeks je nizek.

Več o glikemičnem indeksu preberite na povezavi Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

JAJCA – HRANA ZA MIŠICE

Beljakovine v jajcu pomagajo pri pridobivanju oz. ohranjanju mišične mase. Pri otrocih jo pomagajo graditi, pri starejših pa ohranjati.

Mišične mase želimo ohraniti čim več …

 • ker je med drugim izrednega pomena pri hujšanju in izgubi telesne teže in
 • ker s tem preprečimo padec bazalnega metabolizma.

Jajca tako posredno lahko pripomorejo k hujšanju, skozi ohranjanje mišične mase.

ZAKLJUČEK

Če si za zajtrk privoščite jajce, bo občutek sitosti trajal dlje časa, zato boste zelo verjetno čez dan zaužili manj kalorij, poskrbeli boste za zdravje srca ter za ohranjanje oz. pridobivanje mišične mase.

Pa naj še kdo reče, da jajce ni super živilo.

Viri

Layman, K.L. in Rodriguez, N. (2009). Egg Protein as a Source of Power, Strength, and Energy. Nutrition Today. 44(1):43-48
Leidy, H.J. in drugi (2008). Increased dietary protein consumed at breakfast leads to an initial and sustained feeling of fullness during energy restriction compared to other meal times. BJN, objavljeno na spletu: September 2, 2008.
Ratliff, J. in drugi (2010). Consuming eggs for breakfast influences plasma glucose and ghrelin, while reducing energy intake during the next 24 hours in adult men. Nutr Res. 2010 Feb;30(2):96-103.

 

So oreščki in suho sadje zdrava hrana?
So oreščki in suho sadje zdrava hrana?

Oreščki in suho sadje se velikokrat znajdejo na našem jedilniku. Največkrat si jih privoščimo za malico, ob gledanju televizije, v službi, včasih pa tudi na poti. Je to zdravo ali ne? Koliko lahko dejansko pojemo? In kdaj?

Zdrava hrana...

Ogledi: 4490
So oreščki in suho sadje zdrava hrana?

Oreščki in suho sadje se velikokrat znajdejo na našem jedilniku. Največkrat si jih privoščimo za malico, ob gledanju televizije, v službi, včasih pa tudi na poti. Je to zdravo ali ne? Koliko lahko dejansko pojemo? In kdaj?

Zdrava hrana je relativen pojem. Tako oreščki kot suho sadje so visoko energijsko in hranilno živilo.

Primer: sveže in posušena jabolka

 

Sveže jabolko 100g

Posušeno jabolko 100g

Energijska vrednost:

52 kCal

237 kCal

Ogljikovi hidrati:

13.8 g

65,9 g

Od tega sladkorjev:

10.4 g

57,2 g

Od tega vlaknin:

2.4 g

8,7 g

Kot vidimo, je razlika ogromna. Posušeno jabolko ima veliko več ogljikovih hidratov, sladkorja in posledično tudi kalorij.
Vrednosti vitaminov in mineralov se pri procesiranju ne spremeni, zato ima suho sadje ravno toliko vitaminov in mineralov kot sveže. Kaj to pomeni?

Za primerjavo …

100 g suhih jabolčnih krhljev:

In 100 g svežega jabolka:

Če posplošimo in to prenesemo tudi na preostale sadeže.

Suho sadje vsebuje manj vode, je lažje in posledično ima več kalorij na 100 g. Če si torej privoščimo le 4 ali 5 krhljev, smo verjetno na istem, kot če bi pojedli sveže jabolko. Ampak kdo se v resnici ustavi in pospravi vrečko po 5 krhljih ali 10 rozinah?

Morda ste že slišali rek: »Preveč zdravega, ni več zdravo.« Tako je tudi v tem primeru.

Poglejmo si še oreščke, npr. mandlje:

 

Mandlji 100 g

Energijska vrednost:

575 kCal

Ogljikovi hidrati:

21,7 g

Beljakovine:

21,2 g

Maščobe:

49,4 g

Tudi mandlji oziroma oreščki (si dovoljujem posplošiti) so zdrava hrana. Energetsko izredno bogata z maščobami, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Mineralov in vitaminov je v oreških ogromno, na 100 g še več kot v sadju.

Vendar pozor!

100 g oreškov = okoli 600 kcal.

V paketu (na fotografiji spodaj) se tako skriva okoli 2.400 kcal! To je le nekaj manj kot dve povprečni pici. Koliko oreščkov pa vi ponavadi pojeste med delom ali gledanjem filma?


 
Ali to pomeni, da si oreščkov ne smete več privoščiti?

Če uživamo oreščke in suho sadje v manjši meri, kot vir nenasičenih maščob, mineralov, vitaminov in drugih hranil, je kombinacija suhega sadja in oreščkov zdrava. Tudi za tiste, ki hujšajo.

Za malico si lahko privoščimo 10-20 oreščkov, rozin ali drugih manjših koškov suhega sadja – to bo zdrav in bogat obrok. A po dvajsetih oreščkih se mora vrečka zapreti in pospraviti. Sicer se kaj hitro zgodi, da 'zmažemo' polovico.

Viri
Carughi, A. in drugi (2016). Pairing nuts and dried fruit for cardiometabolic health. Nutr J. 2016; 15: 23
Komaroff, A. (2016). Is eating dried fruit healthy? Harvard Health Letter. Pridobljeno iz www. health.harvard.edu, dne 23.8.2018
Self nutrition data (2018). Pridobljeno iz nutritiondata.self. com/, dne 24.8.2018.
www.spar. si/online/Vsiizdelki/BIOINDRUGAPOSEBNAHRANA/Diabeticniindieteticniizdelki/Zdravaprehrana/p/266196
www.spar. si/online/Vsiizdelki/SADJEINZELENJAVA/Suhosadjeinorescki/Orescki/p/404767

 

Fat burner za hujšanje
Fat burner za hujšanje

Idealno orodje za topljenje maščob in super hitro porabo kalorij. Nasvidenje kilogrami in maščoba! Izdelek bo topil vaš trebuh tudi ko niste v telovadnici in vas nagradil s hitro in uspešno porabo kalorij. Izguba maščob še nikoli ni bila tako...

Ogledi: 5480
Fat burner za hujšanje
Fat burner za hujšanje

Idealno orodje za topljenje maščob in super hitro porabo kalorij. Nasvidenje kilogrami in maščoba! Izdelek bo topil vaš trebuh tudi ko niste v telovadnici in vas nagradil s hitro in uspešno porabo kalorij. Izguba maščob še nikoli ni bila tako preprosta!

Imamo vašo pozornost? Super.

To namreč ni resnica, le reklama (malenkost spremenjena seveda) enega od slovenskih ponudnikov fat burnerja.

Kaj v resnici vsebuje fat burner

V prehranskih dodatkih za izgubo maščobe, t.i. fat burnerjih, lahko najdemo do 20 različnih sestavin, ki naj bi vplivale na bazalni metabolizem – ga pospešile in posledično povečale porabo maščob. Naštevamo nekaj najbolj pogostih:

 • L-karnitin
 • tavrin
 • krom
 • garcinia cambogia
 • kajenski poper
 • ginseng
 • izvleček grenke pomaranče
 • naravna jabolčna vlakna
 • izvleček čilija
 • izvleček zelenega čaja
 • kofein

Od vseh zgoraj naštetih sestavin pa dokazano delujeta in učinkujeta le dve:

 • zeleni čaj in
 • kofein.

Kofein in hujšanje

Le ta dva prehranska dodatka lahko akutno povečata metabolizem maščob in pripomoreta k večji porabi kalorij in posledično hujšanju.

Za vse ostale ni dovolj znanstvenih dokazov, da bi to lahko trdili. Proizvajalci fat burnerjev ves čas izdelujejo nove, revolucionarne izdelke ter sestavine, ki jim znanost ne more dohajati, da bi dokazali resnico. Past za vse tiste, ki iščejo bližnjice in raje zapravijo 30 evrov za tablete kot trenerja.

Zato naslednjič, ko si boste želeli pomoči pri kurjenju maščob, spijte raje skodelico ali dve kave oziroma zelenega čaja.

A da se razumemo, spijete lahko 35 skodelic kave na dan, a ne boste izgubili nič maščobe, če je to edina stvar, ki jo boste naredili za hujšanje.

O tem, kako hujšati in izgubljati maščobe preberite tukaj: Hujšanje in kako shujšati

Viri:

Jeukendrup, A.E. in Randell, R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev. 2011 Oct;12(10):841-51.
Kim, J., Park, J. in Lim, K. (2016). Nutrition Supplements to Stimulate Lipolysis: A Review in Relation to Endurance Exercise Capacity. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2016;62(3):141-61.

 

 

 

 

Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe.

A jajca le niso tako slaba, kot si morda mislimo....

Ogledi: 1250
Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe.

A jajca le niso tako slaba, kot si morda mislimo.

Z letom 2018 imamo novo študijo, objavljeno v reviji Heart, ki dokazuje, da jajca pozitivno vplivajo na naše srce in ožilje.

Eno jajce na dan lahko prepreči nastanek kardiovaskularnih bolezni.

V omenjeni študiji so raziskovalci ugotovili, da je pri ljudeh, ki pojedo eno jajce na dan, kar 18% manj možnosti za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28% manj možnosti za nastanek kapi v primerjavi z ljudmi, ki jajc niso jedli.

V študijo je bilo vključenih kar 400.000 odraslih, starih od 30 do 79 let. Izvedena je bila na Kitajskem, trajala pa kar 9 let. Obsežnost študije in njeni rezultati podrejo še zadnje mite o škodljivosti jajc in holesterola v njih.

Vir: Qin, C. in ostali (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart. 2018 May 21. pii: heartjnl-2017-312651

 

 

Hujšam. Kako pogosto naj se tehtam?
Hujšam. Kako pogosto naj se tehtam?

Odločili ste se, da boste izgubili nekaj kilogramov. Imate program vadbe in prehranski načrt. Prišel je trenutek resnice, ko morate preveriti napredek na tehtnici. Kako pogosto se tehtati?

Na tehtnico lahko stopite vsak dan, teden,...

Ogledi: 7150
Hujšam. Kako pogosto naj se tehtam?
Hujšam. Kako pogosto naj se tehtam?

Odločili ste se, da boste izgubili nekaj kilogramov. Imate program vadbe in prehranski načrt. Prišel je trenutek resnice, ko morate preveriti napredek na tehtnici. Kako pogosto se tehtati?

Na tehtnico lahko stopite vsak dan, teden, mesec ali pa se odločite hujšati brez tehtnice. Navsezadnje se številke na tehtnici ne sme enačiti z zdravjem. Kaj je torej najbolj primerno?

Edina stvar, ki šteje, je, kaj tehtanje pomeni za vas.

 • Vpliva na vaše počutje in razpoloženje?
 • Je tehtanje »to be or not to be« trenutek?

Tako je v večini primerih in zato verjetno tudi sami berete ta članek.

Naj pomagam. Razložil bom, kaj bi tehtnica morala pomeniti in kako je potrebno na številko gledati. Na koncu pa odgovorimo še na zastavljeno vprašanje.

HUJŠANJE NI LINEARNO

Prva stvar. Hujšanje ni linearno. V procesu hujšanja so vzponi in padci. So tedni, ko izgubimo več od pričakovanja, in tedni, morda meseci, ko se številke ne premaknejo. Vse to je del procesa. V večini primerov neizogiben del procesa.

Tako kot v vrhunskem športu. Športniki dosegajo platoje, meje, pri nastopih dolgo časa dosegajo enake rezultate, ne napredujejo, dokler ne odkrijejo nov način, nov pristop ali preprosto prebijejo mentalno oviro. Zelo podobno je pri hujšanju. Zato morajo številke na tehtnici služiti zgolj kot merilo, ki nam pove, če dosegamo svoje cilje.

Številka ne sme vplivati na našo motivacijo in počutje. Zavedati pa se moramo tudi, da lahko telesna teža dnevno niha do 3 kilograme!

To le dodatno potrjuje, da si je nesmiselno »vzeti k srcu« vsako meritev.

REALNI CILJI IN PRIČAKOVANJA

Hujšanje

Zelo pomembno je, da si zastavimo realne cilje in pričakovanja. Tako ne bomo razočarani, temveč motivirani, ko bomo dosegali manjše, dosegljive cilje in posledično kasneje tudi večje, »oddaljene« cilje. Korak za korakom. Tudi ultramaratonci svoj 500-kilometrski tek premagajo korak za korakom, kilometer za kilometrom in ne po 5 hkrati. Da ne zaidem …

Tako izguba 2 kilogramov na teden ni realen cilj. Z dobrim programom in načrtom lahko pričakujemo izgubo 0,5 do 1 kg na teden. Morda se zdi malo, danes, v svetu kvazi bližnjic, shujševalnih tablet in čudežnih receptov. Pa ni. Verjemite mi.

Preberite si blog Hujšanje in kako shujšati.

TRENUTEK RESNICE IN … RAZOČARANJE

Vsak prej ali slej stopi na tehtnico in izve, da je teža kljub trudu ostala enaka. Sedaj, ko ste prebrali ta članek, veste, da teža niha iz dneva v dan. Da je normalno, da kilogrami ne padajo linearno in da ni vse tako tekoče. Pa vendarle, ne glede na vse, ni vam vseeno. Še vedno ste razočarani.

IMATE DVE IZBIRI

Razočaranje nas lahko motivira ali uniči.

Odločitev je vaša. Če se ne odločimo, se zgodi avtomatsko. Podre nas. Razočaranj se namreč bojimo, zato se izogibamo novih in nadaljnjih izzivov. Vse nam »pade«, ker si podzavestno ne želimo ponovnega razočaranja. To je vse avtomatski proces, ki poteka v naši glavi.

Razen …

Če sprejmemo drugo odločitev.

Motivacija in postavljanje ciljev

Odločitev, da nas ne bo podrlo, ampak motiviralo. Podžgalo. Da bomo dali več od sebe, našli druge rešitve. Večje kot je razočaranje, večja je lahko motivacija in ogenj v nas.

Torej …

KAKO POGOSTO?

Dnevno tehtanje je prepogosto. Saj veste, teža variira in ne dobimo realnih vrednosti, samo dnevno se izpostavljamo nepotrebnem stresu.

Tedensko in mesečno tehtanje je odgovor. Eno ali drugo, odločite se sami. Če ste zmožni objektivno gledati na številko na tehtnici, potem se tehtajte tedensko. Tako bo še vedno dovolj pogosto, da lahko spremljate napredek in dosegate cilje, hkrati pa sproti prilagajate program hujšanja, če je to potrebno.

V primeru, da tehtanje na vas vpliva (hoteli ali ne), se tehtajte mesečno. Tako si še vedno lahko zastavite merljive cilje v obliki kilogramov (kar je najlažje, če nimate dostopa do meritev telesne sestave), na drugi strani pa se ne obremenjujete tedensko.

V sklopu našega shujševalnega programa se na tešče zjutraj tehtamo tedensko, večje, podrobne meritve pa opravimo mesečno. Če tedensko teža pada, je to motivacija za naprej, če pa teža stoji, nas motivira še bolj.

Preberite si članek še enkrat. Še posebej del o razočaranju. In potem se odločite – vas bo motiviralo? Poskušajte oblikovati vašo mentaliteto tako, da boste komaj čakali na prvo »razočaranje«, ki vas bo še dodatno izstrelilo in pognalo do cilja. 

 

Sok rdeče pese - naravni doping
Sok rdeče pese - naravni doping

Rdeča pesa dobiva vse več pozornosti v svetu vzdržljivostnih športov.

Rdeča pesa ima visoko vsebnost nitratov in zviša raven dušikovega oksida, kar bi lahko prineslo tako akutne kot trajne ergogene učinke na kardio respiratorno...

Ogledi: 3300
Sok rdeče pese - naravni doping
Sok rdeče pese - naravni doping

Rdeča pesa dobiva vse več pozornosti v svetu vzdržljivostnih športov.

Rdeča pesa ima visoko vsebnost nitratov in zviša raven dušikovega oksida, kar bi lahko prineslo tako akutne kot trajne ergogene učinke na kardio respiratorno vzdržljivost in posledično na športni nastop.

Poenostavljeno:

 • Kozarec soka rdeče pese naj bi izboljšal vašo vzdržljivost pred tekmo ali treningom. In seveda ni prepovedan s strani antidopinških agencij.

V nadaljevanju navajamo nekaj zanimivih informacij za vse 'zahtevnejše' bralce bloga.  

Kolesar

Dominguez in drugi so pri pregledu 23 člankov ugotovili, da:

 • Ima zaužitje soka rdeče pese ergogeni učinek na zmanjšanje VO2 pri intenzivnosti enaki ali manjši od VO2max, hkrati pa izboljša učinkovitost in razmerje med proizvedenimi watti in VO2 (na kolesu).
 • Poleg izboljšanja učinkovitosti in podaljšanja časa, potrebnega do odpovedi pri submaksimalnih aerobnih obremenitvah, kronično uživanje soka lahko izboljša kardiorespiratorno učinkovitost pri anaerobnem pragu oz. pri VO2max intenzivnostih.
 • Uživanje soka rdeče pese skupaj s kofeinom lahko izniči učinek vpliva soka na vzdržljivost.
 • Za akutni učinek je sok potrebno spiti 90 minut pred nastopom, saj se najvišje vrednosti nitratov v krvi dosežejo ravno 2 do 3 ure po zaužitju. Potrebno je vnesti minimalno 6-8 mmol nitratov za želene in omenjene učinke. Vsebnost nitratov v različnih sokovih, koncentratih in svežih rdečih pesah variira, vendar je 8 mmol nitratov v približno 340 g sveže rdeče pese.

Viri:

Lidder S. in Web A.J. (2013). Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway. Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar;75(3):677-96.
Dominguez R. idr. (2017). Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients. 2017 Jan; 9(1): 43.

 

 

 

12 živil z največ in najmanj pesticidi

Vsem je jasno, da je nekaj sadja in zelenjave škropljene, zato jo doma vsi skrbno operemo in včasih celo olupimo. Morda pa niste vedeli …

 • Da večina pesticidov v sadju in zelenjavi ostane kljub pranju in lupljenju...
Ogledi: 2890
12 živil z največ in najmanj pesticidi

Vsem je jasno, da je nekaj sadja in zelenjave škropljene, zato jo doma vsi skrbno operemo in včasih celo olupimo. Morda pa niste vedeli …

 • Da večina pesticidov v sadju in zelenjavi ostane kljub pranju in lupljenju.
 • Da je s pesticidi onesnaženih kar 70 % primerov, ki so jih testirali na Oddelku za agrikulturo v ZDA (USDA). Našli so 230 različnih pesticidov!

Kako nevarni so pesticidi za naše zdravje?

Pesticidi so ustvarjeni za zatiranje rastlinskih in drugih škodljivcev v okolju – ubijejo insekte, rastline, glive in celo manjše živali, ki bi škodile pridelku.

Le kako so potem lahko »zdravi« in nenevarni za ljudi, še posebej otroke? 

Pesticidi so povezani z okvarami živčnega sistema ter možganov, rakavimi obolenji in hormonskimi neravnovesji. Obstaja celo raziskava, ki povezuje in potrjuje, da imajo moški, ki jedo pridelke z manj pesticidi, bolj kvalitetno semensko tekočino (spermo).

Katera živila so se v letu 2018 uvrstila na seznam s pesticidi najbolj in najmanj onesnaženih?

»Umazanih 12«

S pesticidi so najbolj onesnaženi (na vrhu seznama so živila z najvišjo vsebnostjo pesticidov):

Jagode - s pesticidi najbolj onesnaženo živilo

1. Jagode

2. Špinača

3. Nektarine

4. Jabolka

5. Grozdje

6. Breskve

7. Češnje

8. Hruške

9. Paradižnik

10. Zelena

11. Krompir

12. Paprika

Pri tem ne smemo pozabiti, da je vseh 12 pridelkov zelo onesnaženih. Le da je jagoda bolj onesnažena kot paprika. V enem samem vzorcu jagod so našli kar 20 različnih pesticidov!

»Čistih 12«

Poleg onesnaženih 12 so znanstveniki pripravili tudi seznam s pesticidi najmanj onesnaženih živil (na vrhu seznama so najmanj onesnažena živila):

Šparglji oz. beluši - s pesticidi manj onesnaženo živilo

1. Avokado

2. Sladka koruza

3. Ananas

4. Zelje

5. Čebula

6. Zamrznjen grah

7. Papaja

8. Šparglji

9. Mango

10. Jajčevec

11. Melona

12. Brokoli

Ali to pomeni, da ne smem več jesti jagod?

Seznama živil z najmanj in največ pesticidi sta nam lahko v pomoč pri izbiri sadja in zelenjave. Jagode, špinačo in ostala živila s seznama 'umazanih 12' je tako priporočljivo kupovati iz ekoloških virov – obiščite lokalnega kmeta ali poiščite oznake organsko in BIO.

Viri:

S. Lunder (2018). EWG's 2018 Shopper's Guide to Pesticides in Produce. EWG. Pridobljeno dne 9.8.2018 iz: ewg. org/foodnews/summary.php
USDA, Pesticide Data Program. Agricultural Marketing Service. Pridobljeno dne 8.8.2018 iz: ams.usda. gov/datasets/pdp.
Y.H. Chiu, idr. (2015). Fruit and Vegetable intake and their pesticide residues in relation to semen quality among men from fertility clinic. Human reproduction. 30 (6): 1342 – 1351.

Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?
Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?

Ketonsko (ketogeno) dieto so začeli prakticirati že 100 let nazaj, ko je služila kot zdravilo za epileptične napade pri otrocih. Ketonska dieta je šele v osemdesetih letih postala popularna metoda za izgubo maščobe. Poznamo jo tudi pod imeni...

Ogledi: 7080
Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?
Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?

Ketonsko (ketogeno) dieto so začeli prakticirati že 100 let nazaj, ko je služila kot zdravilo za epileptične napade pri otrocih. Ketonska dieta je šele v osemdesetih letih postala popularna metoda za izgubo maščobe. Poznamo jo tudi pod imeni Atkinsova dieta, po dr. Atkinsu, ki je dieto populariziral. Pa je dieta res tako učinkovita, kot trdijo? Je boljša izbira od preostalih diet, npr. diete z manj maščob?

Kaj pravzaprav je ketonska dieta?

Gre za način prehranjevanja, pri katerem močno omejimo vnos ogljikovih hidratov (vse do le 20g na dan). Vnos beljakovin ostaja več ali manj enak, vnos maščob pa se bistveno poveča. Ob tako zmanjšanem vnosu ogljikovih hidratov, prisilimo telo, da prične maščobo spreminjati v t.i. ketonska telesca. To stanje imenujemo ketoza. Ketonska telesca so tako koriščena kot nov, primarni vir energije.

Prednosti in slabosti ketonske diete

Dieta ima prednosti in potencialne pozitivne učinke za ljudi z epileptičnimi napadi, Alzheimerjevo boleznijo, multiplo sklerozo, avtizmom in celo ljudi z rakom na možganih. Nekatere dosedanje raziskave so opravljali na manjših sesalcih in ne ljudeh, zato dokazov primanjkuje.

Kar nas bolj zanima, je dejanski učinek diete na hujšanje in izgubo maščobe. Raziskave kažejo, da ljudje, ki prakticirajo ketonsko dieto, na začetku hitreje izgubljajo težo, v primerjavi s tistimi, ki so na bolj tradicionalnih dietah, dietah z manj maščobe ali npr. mediteranski dieti. Je pa zanimivo, da razlika v izgubi kilogramov s časoma izgine in po nekaj mesecih ni razlik.

Obširna raziskava s 609 ljudmi je pokazala, da po 1 letu hujšanja, ni bilo razlik v izgubi kilogramov med skupino, ki je bila na ketonski dieti (omenjeni ogljikovi hidrati) in skupini, ki je bila na dieti z manj maščobami. Čeprav sta dieti navidezno zelo različni, so rezultati zelo podobni.

Ljudje pri ketonski dieti, zaradi popolne omejitve ogljikovih hidratov, pogosto pojedo preveč mesa, procesirane hrane in vnašajo le eno vrsto maščob, po navadi nasičeno. Ljudje s težavami z ledvicami, morajo biti pazljivi, saj dieta lahko poslabša njihovo stanje.

Ena izmed glavnih slabosti diete, kar je tudi razlog, da je sam ne podpiram, je da se jo je na dolgi rok težko držati. To pa je najboljša lastnost, ki jo dieta lahko ima. Popolna omejitev ogljikovih hidratov močno zoži izbor živil, hrane in restavracij.

Torej, da ali ne?

Ketonska dieta deluje, v tem ni dvoma. Na kratki rok je bolj učinkovita od tradicionalnih, na dolgi pa ne. Je bolj zahtevna in ima več stranskih učinkov (slab zadah, vrtoglavica, težave s prebavo in spanjem). Namesto da iščemo novo, revolucionarno dieto in bližnjico, predlagam uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, mesom, ribami, raznolikimi maščobami in čim bolj nepredelano hrano. Diete in vadbeni programi so danes kot modne muhe in vsaki pač ni potrebno slediti.

Campos, M. (2017). Ketogenic diet: Is the ultimate low-carb diet good for you?. Harvard Health Publishing. Pridobljeno dne 5.6.2018 iz: www. health.harvard.edu/blog/ketogenic-diet-is-the-ultimate-low-carb-diet-good-for-you-2017072712089

Tello, M. (2018). Which diet is best for long-term weight loss? Harvard Health Publishing. Pridobljeno dne 6.6.2018 iz: www. health.harvard.edu/blog/weight-loss-for-life-the-dietfits-study-2018040913595
Stanton, M.V. in drugi (2017). DIETFITS study (diet intervention examining the factors interacting with treatment success) – Study design and methods. Contemp Clin Trials. 2017 Feb;53:151-161.
Gardner, C.D. (2018). Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018 Feb 20;319(7):667-679.

Biggest Loser Slovenija - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Biggest Loser Slovenija - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna

Glede na vso medijsko pozornost in popularnost oddaje Biggest Loser Slovenija, se mi je zdelo primerno, da niz prehranskih, vadbenih in zdravih nasvetov na blogu prekinemo in povem nekaj še na to temo.

Vse skupaj je podprto z...

Ogledi: 23530
Biggest Loser Slovenija - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Biggest Loser Slovenija - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna

Glede na vso medijsko pozornost in popularnost oddaje Biggest Loser Slovenija, se mi je zdelo primerno, da niz prehranskih, vadbenih in zdravih nasvetov na blogu prekinemo in povem nekaj še na to temo.

Vse skupaj je podprto z raziskavami in ni zraslo na mojem zeljniku. Sam podajam le dejstva in interpretiram to, kar se vsi sprašujemo.

Tekmovalci po 14 tednih sodelovanja v oddaji dosežejo popolno preobrazbo in nekateri v tem času izgubijo tudi več kot 70kg! Seveda so takšne zgodbe zveneče in slike tekmovalcev PREJ – POTEM preplavljajo internet. Zanimivo pa je, kaj se zgodi POTEM – POTEM. Ko kamere ugasnejo in so tekmovalci prepuščeni sami sebi. Takrat je ohranjanje izgubljene teže težko, za veliko večino misija nemogoče. Poglejmo si nekaj dejstev in odgovorimo na nekaj vprašanj o praksi oddaje Biggest Loser.


Ryan Benson (pred oddajo, po oddaji in danes), zmagovalec oddaje v letu 2004, je izgubil 56kg, iz 150kg na 94kg. V 2017 je Ryan priznal, da je zelo hitro zdrsnil nazaj v stare navade in tehta toliko kot pred začetkom oddaje.

1. Zakaj oddaja in praksa trenerjev Biggest Loser Slovenija ni primerna

Če je oddaja etično in moralno primerna, ne bom komentiral. Z vidika pristopa k vadbi in prehrani pa lahko mirno rečem, da ni. Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj ne:

 • Debelost in prekomerna telesna teža sta posledica prevelikega vnosa hrane ter dolgotrajne telesne neaktivnosti. Ravno zaradi telesne neaktivnosti se morajo takšni posamezniki postopoma navajati na vadbo in gibanje. Treningi in program morajo biti prilagojeni in individualizirani. Že vadba z lastno težo je na začetku lahko pretežka. Sklece, počepi, izpadni koraki in mnoge druge vaje, ki jih vsi poznamo in imamo za »osnovne«, so pretežke. Da ne govorimo o poskokih in teku. Tudi dober, treniran tekač ne bi uspel teči, če bi nase obesil dodatnih 80 kg maščobe (kolikor je nekateri tudi imajo). V oddaji pa smo bili priča teku z dodatnimi utežmi (poleg svoje prekomerne telesne teže) …


   
 • Naporni treningi so že na začetku terjali poškodbe tekmovalcev. Na spletni strani siol.net smo lahko brali članke (citiram):

» Si predstavljate, da že leta in leta niste bili v telovadnici in nato čez noč začnete naporne treninge? Bolečine v mišicah so seveda močne in povsem jasno je, da so treningi zato še bolj naporni in izčrpavajoči. Pri tekmovalcih so se tako že pojavile prve poškodbe. Eden izmed njih ima velike težave s kolenom, bolečine ga pri treningih močno ovirajo, a še naprej vztraja in se trudi po svojih najboljših močeh. Pri drugem so se pojavile hude bolečine v ramenih, zaradi velikih naporov se mu je pojavilo vnetje. A kljub poškodbam pri tekmovalcih ni popuščanja…«

Že tukaj lahko podvomimo in se vprašamo, čemu sta oddaja in hujšanje namenjena? Zagotovo ne izboljšanju počutja in zdravja tekmovalcev. Gre za šov. Kruha in iger. Če se vse odvija tekoče in počasi, ni zanimivo. Gledanost bi padla, jasno, razumem smisel resničnostnih šovov. Gledalci se morajo skozi stiske in zmage, solze in uspehe, poistovetiti s tekmovalci. Mora biti čustveno. Le tako bomo sedeli za televizorjem, gledali plačane reklame in vsak teden glasovali za svojega favorita. Vse lepo in prav, vendar je na kocki tako zdravje tekmovalcev kot tudi zdravje tistih, ki jih oddaja do te mere motivira, da sami pričnejo s podobnimi skrajnimi shujševalnimi ukrepi in programi.

 • Veliko je govora, da takšna oddaja ozavešča gledalce s prekomerno težo in jim morda vlije upanje, da če zmorejo tekmovalci, zmorejo tudi oni. Sam sem bil podobnega mnenja, dokler si nisem pogledal 2 epizodi. Netrenirani tekmovalci, ki bolehajo za hudo debelostjo morajo teči v klanec, dnevno trenirajo več ur, trenerji se derejo, tekmovalci jokajo, bruhajo in so vsako minuto na robu tega, da jim koleno pogleda ven na drugi strani noge. Dvomim, da to kogarkoli motivira, da bi vstal s kavča. Sam bi si mislil, če je to potrebno da shujšam, »draga, prosim, podaj mi tisto skledo čipsa in daljinec, da najdem kakšen dober film.«
   

Na drugi strani pa sem priča nerealnim pričakovanjem, ki jih ljudje imajo, ko pričnejo s hujšanjem. Ob prijavi na Shujševalni program, ki ga nudi naša Športna Klinika, si želijo hitre in velike izgube kilogramov. Verjetno pišejo z mislijo, da če lahko Metka v oddaji izgubi 15 kg v mesecu dni, lahko tudi jaz 10!


Erik Chopin, zmagovalec sezone leta 2006, je v času snemanja izgubil kar 97kg! Leta 2009 je v oddaji Oprah priznal, da je nazaj pridobil kar 79 izgubljenih kilogramov.

 • Priča smo tudi dehidraciji tekmovalcev pred tehtanjem. Tekmovalci s pomočjo savne izgubljajo vodo iz telesa, ki je s pijačo ne nadomeščajo. Kvečjemu obratno, namensko dlje časa ne pijejo tekočine in ne jedo, da vaga pokaže manj od dejanske teže posameznika.
   

2. Kaj je zgodi s tekmovalci po končani oddaji?

Velika večina težo pridobi nazaj. Težko je razložiti zakaj, če prej ne prežvečimo malo teorije.

Telo se ekstremnega oz. prehitrega hujšanja brani tako, da zniža svoj metabolizem v mirovanju. Na kratko, metabolizem v mirovanju je količina energije, ki jo telo potrebuje za svoje osnovno delovanje in svoj obstoj. Večji kot je metabolizem v mirovanju, več kalorij posameznik porabi dnevno, več lahko poje in lažje lahko shujša. Na drugi strani pa, manjši kot je metabolizem, manj kalorij posameznik porablja, manj lahko poje in težje shujša.

Najlažje je, če metabolizem primerjamo s pečjo. Vsak človek ima v sebi peč, ki dela različno hitro in močno. Bolj kot dela, več pokurimo, kar je pri hujšanju in ohranjanju postave pomembno, kajne? Če pa naša peč dela bolj počasi, kuri manj in zato moramo pojesti manj hrane, hkrati pa počasneje hujšamo.

Naši obrambni mehanizmi pa so takšni, da se, če uporabljamo ekstremne diete in pojemo zelo malo, naše peči zmanjšajo in upočasnijo. S tem se telo brani, saj misli, da imamo premalo hrane in tako varčuje z energijo ter kuri manj.

V primeru Biggest Loser se dogaja ravno to. Zaradi ekstremnega hujšanja se metabolizem upočasni in se ne dvigne več na raven, ki so jo imeli na začetku. Tekmovalci tako pridobijo izgubljeno težo nazaj.

Biggest Loser Slovenija - Kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Ali Vincent, prva ženska zmagovalka showa, je izgubila kar 51kg, iz 106kg na le 55kg! Dolga leta se je borila, nato pa na Facebooku leta 2016 v joku priznala, da ponovno tehta več kot 90kg.

Oddaja Bigest Loser v tujini poteka že od leta 2004, zato obstaja ogromno raziskav in ugotovitev, kaj takšno hujšanje in izguba teže prinese. V raziskavi, objavljeni leta 2016, so merili 16 tekmovalcev pred samim začetkom oddaje, po koncu oddaje in po 6 letih. Tukaj so meritve njihove telesne teže, mišične mase in metabolizma v mirovanju (MVM):

 

»po domače«

Pred oddajo

Po koncu oddaje

6 let po koncu oddaje

Telesna teža (v kg)

 

148,9 kg

90,6 kg

131,6 kg

Pusta telesna masa (v kg)

Teža telesa brez maščobe

75,5 kg

64,4 kg

70,2 kg

Izmerjeni metabolizem v mirovanju

Koliko je peč tekmovalcev kurila…

2607 kCal

1996 kCal

1903kCal

Predvideni metabolizem v mirovanju

Koliko bi njihova peč morala kuriti…

2577 kCal

2272 kCal

2403 kCal

Metabolična adaptacija

 

Razlika med zgornjima vrednostima…

+29 kCal

-275 kCal

-499 kCal

Če na hitro interpretiramo tabelo … Tekmovalci so na začetku v mirovanju porabljali več kalorij, kot je bilo predvideno (tako kot pri hujšanju, se tudi pri prevelikem vnosu hrane telo brani in poviša porabo kalorij dnevno, da se ne bi redili v nedogled). Po koncu oddaje se jim je metabolizem zmanjšal za kar 600 kalorij, celo 275 kalorij pod vrednost, ki so jo predvideli. Kar pa je še bolj zanimivo, metabolizem si nikoli ni opomogel. Tudi po 6 letih po oddaji, ko so se vrnili na 90 % svoje stare teže, metabolizem ni le ostal nizek, temveč je padel še nižje. Kar 700 kCal nižji od tistega pred samo oddajo in 499 kCal nižji, kot bi moral biti.

biggest loser slovenija - kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Danny Cahill, zmagovalec sezone leta 2009, je izgubil rekordnih 108kg, s 195kg na 87kg. Danny je leta 2016 tehtal 133 kilogramov. Reviji The New York Times je povedal, da za ohranjanje trenutne teže poje le 800kCal dnevno.


BIGGEST LOSER SLOVENIJA - kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Matt Hoover, zmagovalec showa leta 2005, je izgubil 67kg, iz 154kg na 83kg. Matt se danes izogiba socialnih omrežij in trenutna teža ni znana. Tretja slika je iz leta 2010, ko je tehtal 108kg.

Vsi bivši tekmovalci bi tako morali jesti zelo malo hrane in še vedno trdo trenirati vsak dan. To pa je seveda nemogoče. V času snemanja so zaprti v hiši s telovadnico, bazenom in kamerami, ki jih spremljajo 24/7. Doma ni kamer in nihče ne gleda, če vzamemo iz hladilnika sendvič. Tudi časa za 3-urne vadbe ni, ob službi, otrocih in drugih obveznostih.

Zaključek

S člankom sem želel odgovoriti na nekaj vprašanj in morda ustvariti protiutež napačni sliki o hujšanju, ki jo prikazuje oddaja Biggest Loser Slovenija. Seveda se blog Športne Klinike z medijsko izpostavljenostjo televizijskega resničnostnega šova ne more primerjati, pa vseeno, če do sedaj še nihče ni nič napisal na to temo, je to že naša poklicna obveza.

Več o pravilnem in primernem hujšanju si lahko preberete v našem blogu: Hujšanje in kako shujšati.

Vsa vprašanja pa lahko pišete na info@sportnaklinika.si ali pa preko spletnega obrazca.

Avtor: Jan Veleušič, kineziolog

Viri

Slika vir: Youtube, Pridobljeno dne 5.6. iz: https:// youtu.be/7hgC_L5IkgU
White, T. (2018) Did they gain it all back? See what past winners of ‘The Biggest Loser’ look like today. Pridobljeno dne 4.6.2018 iz: www. intouchweekly.com/posts/biggest-loser-now-135189/photos/danny-cahill-today-257160#photo-anchor
Fothergill, E. in drugi. (2016). Persistent Metabolic Adaptation 6 Years After “The Biggest Loser” Competition. Obesity. 2016:24: 1612-1619.
Ravussin, E. in Ryan, D.H. (2016). Energy expenditure and weight control: Is the biggest loser the best loser? Obesity. 2016 July: Volume 24:8.
Naporni treningi že povzročajo prve poškodbe. Pridobljeno dne 4.6. iz: https://siol. net/planet-tv/the-biggest-loser-slovenija/naporni-treningi-ze-povzrocajo-prve-poskodbe-450911

Beljakovine
Beljakovine

Beljakovine so sestavni del vseh celic in tkiv. Sestavljajo kar 20 % celotne teže človeka, saj se skrivajo v mišicah, vezeh, koži in celo nohtih. Potrebne so za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv, ravno zato...

Ogledi: 8160
Beljakovine
Beljakovine

Beljakovine so sestavni del vseh celic in tkiv. Sestavljajo kar 20 % celotne teže človeka, saj se skrivajo v mišicah, vezeh, koži in celo nohtih. Potrebne so za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv, ravno zato je toliko govora o beljakovinah oziroma proteinih. Že beseda proteini izhaja iz grškega jezika in govori o svoji pomembnosti; v prevodu pomeni »primarnega pomena«.

Kaj beljakovine sploh so in kako poskrbimo, da jih zaužijemo dovolj?

Beljakovine oz. proteini so organske spojine, ki lahko rečemo, da so gradniki življenja. Sodijo med makrohranila, tako kot ogljikovi hidrati in maščobe, o katerih smo že pisali. Zaužiti jih je potrebno v večjih količinah, čeprav se beljakovine v osnovi ne porabljajo za energijo, le izjemoma ob stradanju. En gram beljakovin predstavlja 4bkCal oz. 17bkJ energije, ravno tako kot ogljikovi hidrati.

Čemu služijo in kakšno vlogo imajo v našem telesu?

Kot smo že napisali, so beljakovine sestavni del našega telesa in pomagajo pri rasti ter razvoju. So ključnega pomena pri gradnji skoraj vseh hormonov, encimov in nevrotransmiterjev. Prav tako so pomembne pri transportu raznih spojin iz celic, pri oskrbi s kisikom, pri hidraciji in cirkulaciji, ter sodelujejo celo pri imunskem odzivu. Vključene so torej v večini procesov v telesu in obenem so ključna sestavina celice same.

Kaj so aminokisline?

Aminokisline sestavljajo beljakovine. Poznamo 20 različnih aminokislin, ki se povezujejo v verige in tvorijo različne beljakovine. Med dvajsetimi aminokislinami je nekaj takšnih, ki jih telo lahko tvori samo, ostalih, t.i. esencialnih aminokislin, pa telo samo ni zmožno zgraditi, zato jih moramo nujno pridobiti iz hrane. Med esencialne aminokisline štejemo levcin, izolevcin, valin (prve tri poznamo tudi pod imenom BCAA), lizin, fenilalanin, metionin, tronin, triptofan, pogojno pa tudi arginin in histidin. Pri zadnjih dveh je potreba po vnosu s hrano odvisna od posameznika, zato si strokovnjaki niso enotni, ali spadata med esencialne aminokisline ali ne.

Ali to pomeni, da moramo iskati in poznati vsebnosti različnih aminokislin v prehrani? Pojasnim v naslednjem poglavju.

Kje najdemo beljakovine?

Poznamo beljakovine živalskega in rastlinskega izvora. V spodnji tabeli je nekaj naštetih. Zavedati se moramo, da vsebnost beljakovin v vseh živilih ni enaka in se razlikuje, tako količinsko, kot po kvaliteti.

Beljakovine živalskega izvora:

Beljakovine rastlinskega izvora:

 • meso
 • soja
 • ribe
 • pšenica
 • mleko
 • čičerika
 • sir
 • grah
 • mlečni izdelki
 • bob
 • jajca
 • fižol
 • morski sadeži
 • leča

 

 • oreščki

Beljakovine živalskega izvora proti beljakovinam rastlinskega izvora

Beljakovine živalskega izvora so z vidika aminokislin popoln vir beljakovin, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v ugodnih razmerjih. Kar pa ne velja za beljakovine rastlinskega izvora. Vegani morajo zaradi tega obvezno kombinirati in poznati vsebnosti aminokislin v rastlinskih beljakovinah, da zaužijejo vse potrebne esencialne aminokisline. Če manjka zgolj in samo ena, se beljakovine ne tvorijo. Priporočeno je uživanja tofuja in naslednjih kombinacij živil:

 • koruza – fižol – riž
 • koruza – grah
 • leča – kruh

Veganska prehrana za majhne otroke vseeno ni primerna, saj otroci pri rasti nujno potrebujejo primerno razmerje in količino aminokislin, čemur pa rastlinske beljakovine težko zadostijo.

V spodnji tabeli so razvrščena različna beljakovinska živila z najbolj optimalnim razmerjem esencialnih aminokislin. Kot vidimo so jajca v samem vrhu z oceno 100, za primerjavo ostalim živilom.

Vrsta živila

Beljakovinska ocena

Jajca

100

Ribe

70

Govedina

69

Kravje mleko

60

Rjavi riž

57

Beli riž

56

Soja

57

Arašidi

43

Krompir

34

beljakovine

Koliko beljakovin moramo zaužiti količinsko?

Potrebno količino dnevno zaužitih beljakovin se izračuna glede na telesno težo posameznika. Strokovnjaki si niso soglasni in priporočajo dnevni vnos vse od 0,8 g pa do 2 g na kilogram telesne teže. Kar pomeni, da mora oseba z 80 kilogrami dnevno zaužiti 48 g (0,8 na kg/TT) oz. 160 g (2 na kg/TT) beljakovin.

Veliko raziskav je, ki priporoča višji vnos beljakovin:

 • športnikom,
 • nosečnicam,
 • otrokom,
 • starejšim ljudem,
 • kadilcem in uživalcem alkohola,
 • ljudem ki želijo hujšati.

Ko pogledamo seznam, je velika možnost da se na njem znajdemo tudi sami. Predlagam 1,2 – 1,5g beljakovin na kilogram telesne teže.

Vsebnost beljakovin v nekaterih živilih (OPKP, 2018)

Živilo

Beljakovine (v gramih) na 100g živila

Soja

36

Pršut

30

Govedina

26

Bob

26

Puranje meso

24

Leča

23

Piščančje meso

22

Tuna

21

Jajca

13

Manj mastna skuta

13

Čičerika

9

Beli riž

8

Polnozrnati kruh

7

Rjavi fižol

6

Mleko

3

Banana

1

Jabolko

1

Ali je preveč beljakovin lahko škodljivo?

Tudi preveč zdravega je lahko nezdravo. Vsega mora biti v mejah normale.

 • Kratkoročno lahko višek beljakovin predstavlja breme za metabolizem, jetra in ledvice.
 • Dolgoročno pa so beljakovine dvorezen meč. O tem je pisal dr. Iztok Ostan v svojem delu »Beljakovine za življenje in smrt«. Če povzamemo: Na dolgi rok živalske beljakovine »skrajšujejo« življenje, medtem ko je zgolj rastlinska oz. veganska prehrana pomanjkljiva in za reprodukcijo neprimerna. Za nas tako idealna in maksimalno optimalna prehrana z vidika beljakovin ne obstaja. V mejah normale, je verjetno edini pametni nasvet, ki ga lahko dam.

Delimaris, I. (2013). Adverse Effects Associated with Protein Intake above the Recommended Dietary Allowance for Adults. ISRN Nutr. 2013; 2013: 126929.
Aminokisline – osnovni gradniki v telesu. Pridobljeno dne 16.3.2018 iz: https://www.lekarnar.com/clanki/aminokisline-osnovni-gradniki-v-telesu.
Beljakovine. Pridobljeno dne 15.3.2018 iz: https://prehrana.si/sestavine-zivil/beljakovine.
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti. Diplomsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport.
OPKP – Odprta platforma za klinično prehrano (IJS). Pridobljeno dne 14.3.2018 iz: http://www.opkp.si
Ostan, I. (2012). Beljakovine za življenje in smrt. Ljubljana: Ara, 2012.

Maščobe
Maščobe

Maščobe so eno izmed makrohranil, ki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. V prehranskem svetu velikokrat slišimo izraze kot so zdrava maščoba, nezdrava maščoba, omega-3, holesterol ... V članku bomo poskusili vse čim bolj poenostaviti,...

Ogledi: 3600
Maščobe
Maščobe

Maščobe so eno izmed makrohranil, ki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. V prehranskem svetu velikokrat slišimo izraze kot so zdrava maščoba, nezdrava maščoba, omega-3, holesterol ... V članku bomo poskusili vse čim bolj poenostaviti, preprosto predstaviti in definirati nekatere pojme.

Kaj so maščobe?

Maščobe so pomemben del zdrave in uravnotežene prehrane. Slabo ime so dobile zaradi svoje visoke energijske vrednosti (da bi pokurili gram maščobe, moramo porabiti kar 9 kCal). Poleg tega je maščoba nosilec vonja in okusa, zaradi česar se pogosto prevečkrat in v prevelikih količinah znajde na naših krožnikih. Vseeno pa se maščobam nikakor ne smemo popolnoma izogibati. Nekatere maščobe so esencialne, kar pomeni, da so nujno potrebne za naše zdravje in optimalno delovanje. Maščobe so ključna sestavina celičnih ovojnic, predstopnja različnih hormonov in predstavljajo tudi topilo za nekatere hormone (A, D, E in K) ter povečujejo njihovo absorpcijo.

Vrste maščob

Zaradi različnih kemijskih lastnosti maščobnih molekul ločimo tri vrste maščobnih kislin. Maščobne kisline so sestavni del maščobe, zato, ko govorimo o različnih maščobnih kislinah, posledično govorimo o različnih maščobah. Vsaka vrsta maščobnih kislin ima različne lastnosti, te lastnosti pa neposredno vplivajo na naše zdravje. Od tu tudi znanje, da obstaja zdrava in nezdrava maščoba.

Glede na lastnost oz. nasičenost maščobnih kislin z vodikovimi atomi tako razlikujemo

 • nasičene,
 • enkrat nenasičene in
 • večkrat nenasičene maščobne kisline.

Imena izhajajo iz števila dvojnih vezi v sami molekuli.

Nasičene maščobne kisline

Nasičene maščobe so v zaužiti količini, ki je večja od priporočene, lahko škodljive zdravju. Prevelika količina te vrste maščob lahko poveča možnost nastanka bolezni srca in ožilja. Prav tako prekomerno uživanje zviša holesterol v krvi. Zato se je to vrsto maščobe prijel izraz 'nezdrava maščoba', vendar skoraj neupravičeno. Dolgo časa je veljalo, da je sovražnik številka ena v naši prehrani, kar pa se je izkazalo, da ni popolnoma resnično.

Pomembno je razmerje različnih vrst maščob in tudi razmerje med samimi makrohranili. Nasičene maščobe same niso problem, problem je neuravnotežena in zgrešena celotna prehrana. Nasičena maščoba v naši prehrani sicer naj ne bi presegala 33% vseh zaužitih maščob.

Kako prepoznamo nasičene maščobe in kje jih najdemo?

Maščoba v kateri je razmerje nasičenih maščobnih kislin visoko, je pri sobni temperaturi v trdnem agregatnem stanju. Večina takih maščob je živalskega izvora. Najdemo jo v:

 • podkožni tolšči živali,
 • mleku in mlečnih izdelkih,
 • rastlinskem olju,
 • ocvirkih,
 • maslu,
 • margarini,
 • smetani,
 • kokosovi masti in
 • tortah, keksih, pecivih in sladkarijah.

maščoba

Nenasičene maščobne kisline

Največ nenasičenih maščob najdemo v rastlinskih oljih. Ta maščoba naj bi zmanjševala možnost tveganja za razvoj srčno žilnih bolezni.

Kako prepoznamo nenasičene maščobe? Maščoba z veliko nenasičenih kislin je pri sobni temperaturi v tekočem stanju.

Imamo 2 vrsti nenasičenih maščob:

Enkrat nenasičene maščobe – omega-9

Ta maščoba naj bi predstavljala največji delež vseh zaužitih maščob, saj nas varuje pred boleznimi srca in ožilja. Največ omega-9 maščobnih kislin najdemo v živilih kot so:

 • oljčno olje,
 • oreščki,
 • avokado,
 • sončnično olje,
 • arašidovo maslo,
 • druga olja.
   

Večkrat nenasičene maščobe – omega-6 in omega-3

Večkrat nenasičene maščobe imenujemo tudi esencialna maščoba, saj je nujno potrebna za normalno delovanje telesa. Telo večkrat nenasičenih maščobnih kislin ne more proizvesti, zato jih moramo vnesti s hrano. Večkrat nenasičene maščobe delimo še na dve vrsti:

 • omega-3 in
 • omega-6 maščobne kisline.

Razmerje teh dveh maščob je zelo pomembno. Omega-6 : omega-3 naj bi bilo čim nižje, od 2:1 do 3:1.Previsoko razmerje je povezano z razvojem številnih bolezni.

Omega-3 maščoba ima ogromno pozitivnih učinkov:

 • Podpira zdravje oči in srca.
 • Optimalno vpliva na količino trigliceridov in holesterola v krvi.
 • Vpliva na optimalno delovanje možganov.
 • Pri zgodnji nosečnosti celo vpliva na optimalen razvoj otroka.
 • Omega-3 maščoba preko svojega delovanja vpliva tudi na številna področja, ki so v pomoč pri zniževanju in obvladovanju telesne teže.
 • Raziskave kažejo celo na potencialno pozitiven učinek na bolezni živčevja, multiple skleroze, depresije, shizofrenije, astme in drugih.
   

Omega-3 maščoba na žalost ne predstavlja dovolj velik del zaužite prehrane. Potrebno jo je zavestno vključevati v jedilnik. Nahaja se v:

 • mastnih ribah (ribjem olju),
 • morskih sadežih,
 • lanenem olju,
 • orehovem olju,
 • repičnem olju.

maščoba

Omega-6 maščoba je prav tako izrednega pomena, s podobnimi pozitivnimi učinki kot maščoba omega-3. Na srečo so omega-6 maščobne kisline bolj razširjene v naši prehrani, zato jih dodatno in zavestno vključevati v našo prehrano ni smiselno. Glede na to, da je razmerje omega-6 proti omega-3 v zahodnjaški prehrani 15:1 ali več, priporočila pa so 2:1, je potrebno zavestno vključevati zgolj omega-3 maščobo, omega-6 pa morda celo zmanjšati.

Omega-6 maščobne kisline najdemo v:

 • sončničnem olju,
 • koruznem olju,
 • bučnem olju,
 • sojinem olju,
 • orehovem olju
   

Trans maščoba

Trans maščobne kisline so posebna vrsta nenasičenih maščob. V telesu ne nastajajo in jih tudi v prehrani ne potrebujemo. Trans maščoba negativno vpliva na naše zdravje, poveča možnosti kardiovaskularnih bolezni, povečuje koncentracijo LDL (slabega) holesterola in trigliceridov ter celo možnosti za nastanek raznih rakavih obolenj. Trans maščobe se v naši prehrani največkrat znajdejo zaradi termične obdelave rastlinskih olj. Pri cvrtju in pečenju se rastlinska olja (npr. sončnično) pregrejejo in oksidirajo, s tem pa se tvori trans maščoba. Priporoča se uporaba olivnega olja, saj je med rastlinskimi najbolj obstojno tudi pri višjih temperaturah. Trans maščoba se skriva v tortah, margarinah, pecivu, hitri hrani in predvsem ocvrti hrani.

Je maščoba zdrava ali nezdrava?

Čeprav ima gram maščobe 9 kCal, lahko iz napisanega vidimo, da je maščoba pomembna in ključna za naše telo. Maščoba ni naš sovražnik in se je ni potrebno popolnoma izogibati. Bolj pomembna je zmernost pri uživanju in razmerja različnih maščobnih kislin v prehrani. Preprosto, jesti je potrebno manj maščob in v jedilnik vključevati tiste, ki so zanemarjene (npr. omega-3 maščoba). Raziskave in avtorji si med seboj pri določanju optimalnega razmerja različnih maščob v prehrani niso skladni, se pa strinjajo in opozarjajo na prevelik vnos nasičene in premajhen vnos večkrat nenasičenih maščob, omega-6 in predvsem omega-3.

Vir:
Yanai, H., idr. (2018). An improvement of Cardiovascular risk factors by omega-3 polyunsaturated fatty acids. J Clin Med Res. 2018 Apr;10(4):281-289.
Simopoulous, A.P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fattyacids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79.
Casal, S., idr. (2010). Olive oil stability under deep-frying conditions. Food Chem Toxicol, 2010. 48(10): p. 2972-9.
OPKP – Odprta platforma za klinično prehrano (IJS). Pridobljeno dne 14.3.2018 iz: http://www .opkp.si
Maščobe – Nacionalni portal o hrani in prehrani. Pridobljeno dne 13.3.2018 iz: https://ww w.prehrana.si/sestavine-zivil/mascobe#
United States Department of Agriculture Agricultural Research Service: USDA Food Composition Databases. Pridobljeno dne 13.3.2018 iz: https://ndb .nal.usda.gov
Grundy, S.M. (1997). What is the desirable ratio of saturated, polyunsaturated, and monounsaturated fatty acids in the diet? Am J Clin Nutr. 1997 Oct;66(4 Suppl):988S-990S.
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti. Diplomsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport.
Korošec, Ž. (2011-2014). Beljakovine. Pridobljeno dne 15.3.2018 iz: https://w ww.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/osnovna-hranila/76-beljakovine.html.

Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so ena izmed 3 makro hranil v naši prehrani. So glavna hranilna snov, ki organizmu zagotavlju energijo. Ogljikovi hidrati izredno pomembni, a vseeno jih telo lahko sintetizira samo, zato niso nujno potrebni za naše preživetje...

Ogledi: 6390
Ogljikovi hidrati
Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so ena izmed 3 makro hranil v naši prehrani. So glavna hranilna snov, ki organizmu zagotavlju energijo. Ogljikovi hidrati izredno pomembni, a vseeno jih telo lahko sintetizira samo, zato niso nujno potrebni za naše preživetje. Zagotavljanje energije je glavna vloga ogljikovih hidratov. Najdemo jih v žitih, kruhu, testeninah, rižu, sadju, zelenjavi, sladicah, sokovih, mleku in še kje. En gram, sprosti 4 kilokalorije (kCal) oz. 17kJ.

Poznamo enostavne (sladkorje) in sestavljene ogljikove hidrate (npr. škrob).

Enostavni ogljikovi hidrati ali sladkorji

Tukaj uvrščamo monosaharide:

 • glukoza,
 • fruktoza,
 • galaktoza
 • manoza.

In disaharide:

 • saharoza,
 • laktoza,
 • maltoza.

Monosaharidi so, kot nam že ime pove, sestavljeni iz 1 molekule sladkorja, disaharidi pa iz dveh. Imajo sladek okus in se topijo v vodi. Enostavni ogljikovi hidrati se razgradijo in v našem telesu absorbirajo hitreje. V prehrani bi jih morali omejiti, saj višji dnevni vnos in uživanje sladkorjev pelje do zobne gnilobe, debelosti, metabolnega sindroma in številnih drugih bolezni.

Vedeti moramo, da se sladkorji skrivajo v različnih živilih, tudi tistih, kjer jih ne pričakujemo. Sladkor se namreč uporablja kot sladilo, konzervans, za spremembo teksture in fermentacijo (najpogosteje sprememba sladkorja v alkohol).

Če želimo omejiti vnos sladkorja, je prvo pravilo, da prenehamo uživati sokove in slaščice. Da se enostavni ogljikovi hidrati skrivajo v tortah, čokoladah in pudingih ni potrebno posebno poudarjati, morda pa je manj znano, koliko se jih skriva v sokovih in pijačah. O tem govori naslednji video posnetek Nacionalnega portala o hrani in prehrani:

Sestavljeni ogljikovi hidrati

Mednje štejemo oligosaharide in polisaharide. Oligosaharide v naravi redko najdemo, polisaharidi pa so veriga monosaharidov; škrob, glikogen in vlaknine. Glikogen so ogljikovi hidrati uskladiščeni v mišicah, ki jih uporabljamo kot vir energije. Škrob pa najdemo v:

 • žitih (pšenica, rž, ječmen, oves, riž, koruza),
 • krompirju,
 • testeninah,
 • stročnicah,
 • kruhu,
 • sadju (banana) in
 • zelenjavi

Škrob predstavlja večinski del zaužite energije v naši prehrani. Dolgo je veljalo, da je v celoti prebavljiv, sedaj pa vemo, da obstaja tudi rezistentni škrob, ki je neprebavljiv in ga uvrščamo med vlaknine.

Vlaknine

Vlaknine so polisaharidi, sestavljeni ogljikovi hidrati, ki jih naše telo in encimi ne razgradijo. Skozi naše telo, želodec in črevo gredo nedotaknjene. Kakšno imajo torej funkcijo?

 • Vlaknine so pomembne za optimalno delovanje in zdravje naše prebave ter črevesja.
 • Zmanjšajo tveganje za nastanek hemeroidov.
 • Znižujejo raven holesterola.
 • Pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi, tako da upočasnijo absorpcijo ogljikovih hidratov in nam dajo daljši občutek sitosti. Posledično nam tako lahko pomagajo tudi pri izgubi teže in hujšanju.

Odrasel človek potrebuje najmanj 30g vlaknin dnevno.

Vlaknine najdemo v:

 • polnozrnatih izdelkih,
 • sadju,
 • zelenjavi,
 • žitu,
 • stročnicah,
 • semenih in oreščkih.
   

Kakšna je razlika med različnimi ogljikovim hidrati in kateri so najbolj zdravi?

Razlika je predvsem v hitrosti absopcije. Hitreje kot se ogljikovi hidrati absorbirajo v telo, hitreje se dvigne oz. višji bo krvni sladkor. O tem govori glikemični indeks. Temu smo namenili celoten članek, zato predlagam, da si več preberete TUKAJ. Različni ogljikovi hidrati se različno hitro razgradijo in različno vplivajo na naše telo. Tudi način priprave, toplotna obdelava, zrelost sadja in velikost delcev živil z ogljikovimi hidrati, vplivajo na nas.

Vir:
Ogljikovi hidrati. Pridobljeno dne 3.4.2018 iz: w ww.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/osnovna-hranila/75-ogljikovi-hidrati.html

OPKP – Odprta platforma za klinično prehrano (IJS). Pridobljeno dne 14.3.2018 iz: ww w.opkp.si

Koivistoinen, P. in Hyvonen, L. (1985). The use of sugar in foods. Int Dent J. 1985 Sep;35(3):175-9.

Makrohranila
Makrohranila

V tem članku si bomo na kratko pogledali, kaj so makrohranila in jih v kasnejših člankih tudi podrobneje opisali. Poznavanje makrohranil je ključnega pomena, če želimo jesti zdravo in smiselno.

Makrohranila so spojine...

Ogledi: 8810
Makrohranila
Makrohranila

V tem članku si bomo na kratko pogledali, kaj so makrohranila in jih v kasnejših člankih tudi podrobneje opisali. Poznavanje makrohranil je ključnega pomena, če želimo jesti zdravo in smiselno.

Makrohranila so spojine, ki jih v telo vnašamo v razmeroma velikih količinah (v gramih), služijo nam kot vir energije ter imajo druge pomembne funkcije. Med makrohranila uvrščamo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate:

 • maščobe imajo najvišjo energijsko vrednost - 1 g maščob sprosti 9 kCal energije (37 kJ),
 • en gram beljakovin sprosti 4 kCal (17 kJ) in
 • en gram ogljikovih hidratov sprosti prav tako 4 kcal. Kaj to pomeni? Preprosto povedano, porabiti moramo 4 kCal, da lahko rečemo, da samo pokurili 1 gram ogljikovih hidratov.

Pomembno je, da uživamo vsa tri makrohranila in imamo prehrano čim bolj raznovrstno. Kakšno pa je idealno razmerje makrohranil, je večno vprašanje, na katerega še danes strokovnjaki niso uspeli odgovoriti.

Več o posameznih makrohranilih si preberite na spodnjih povezavah:

Vir:
Makrohranila. Odprta platforma za klinično prehrano. Pridobljeno 7.3.2018 iz http://www.opkp.si/sl_SI/cms/pomoc/pomoc-pri-delu-z-opkp/makrohranila

Preverite še: Shujševalni program

Hujšanje in kako shujšati
Hujšanje in kako shujšati

V prvem obširnem članku bomo govorili o dveh opevanih temah: debelost in hujšanje. V uvodu nekaj dejstev, da se seznanimo s problemom, v nadaljevanju pa bomo govorili o tem, kako shujšati in nekaj nasvetov, da bo hujšanje uspešno. Preskočili...

Ogledi: 8260
Hujšanje in kako shujšati
Hujšanje in kako shujšati

V prvem obširnem članku bomo govorili o dveh opevanih temah: debelost in hujšanje. V uvodu nekaj dejstev, da se seznanimo s problemom, v nadaljevanju pa bomo govorili o tem, kako shujšati in nekaj nasvetov, da bo hujšanje uspešno. Preskočili bomo vse fitnes trende in modne muhe, ter navedli nekaj dejstev in načinov, s katerimi se boste morda nekateri tudi sami lažje in bolj pravilno podali na svojo pot zdravega življenja in izgube maščobe.

WAKE-UP CALL

Ljudje smo si z razvojem tehnologije, znanosti in družbe lepo “postlali” in se navadili na neaktiven, sedeč način življenja. Hrane je v izobilju in ne zdrava hrana je bolj dostopna kot zdrava. Posledično:

 • Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da je vsak tretji človek na svetu prekomerno težek oz. debel.
 • Debelost v svetu se je povečala za kar 3x od leta 1975,
 • Leta 1997 so debelost prvič označili in kategorizirali kot bolezen.

Naj vas dejstvo, da je debelost bolezen ne zavede in ne nudi izgovora; “sem pač debel”. Debelost, kot dejanska bolezen, v smislu okvare genov ali endokrinih žlez, ki otežuje ali onemogoča hujšanje, je zelo redka. Debelih, zaradi genetske napake ali malfunkcije delovanja endokrinih žlez, je le nekaj odstotkov prebivalstva (Fodor, 2007). Za vse ostale, je hujšanje “lažje” in rešitev se skriva morda v nadaljevanju članka.

VZROKI DEBELOSTI IN PREKOMERNE TELESNE TEŽE

Z vidika energije, obstaja le en vzrok debelosti. Pozitivna energijska bilanca. Kaj to pomeni? Da posameznik s hrano zaužije več kalorij, kot jih porabi preko svojega gibanja in obstoja. Preveč hrane in premalo gibanja. Če gledamo iz tega zornega kota, je rešitev preprosta. Hujšanje je uspešno, če imamo nizkokalorično dieto in dnevno gibamo.

KAKO SHUJŠATI?

Debelost je kompleksna bolezen, ki zahteva interdisciplinaren pristop. Hujšanje je učinkovito, če se ga lotimo na področju prehrane, gibanja in psihologije. Pomanjkanje znanja in zanemarjanje katerekoli veje, prepreči doseganje trajnih rezultatov (Fodor, 2007). V nadaljevanju se bomo posvetili vsem 3 vejam.

 1. PREHRANA IN DIETE

Za hujšanje in izgubo maščobe je, kot smo napisali, kaloričen vnos ključnega pomena. Tudi vse diete na tržišču, se ne razlikujejo dosti, čeprav deluje, da gre za popolnoma drugačne pristope. Spreminja se lahko večinoma le razmerje vnesenih hranil (maščobe, ogljikovi hidrati, beljakovine in vlaknine) ter kalorični vnos. Pa to pomeni, da moramo meriti hrano in vsak obrok da bi bilo hujšanje uspešno? Ne. Ob dobrem samopoznavanju, disciplini in organiziranosti, okvirno zastavljen prehranski načrt zadostuje. V mislih moramo imeti, da hujšanje ne sme biti kampanjsko in kratkoročno. Ravno zato je tudi smiselno izbrati dieto oz. način prehranjevanja, katerega se bomo lahko držali celo življenje. Seveda, pa imamo enkrat, ko dosežemo želeni cilj, več svobode.

Hujšanje in kako shujšati

Tukaj je nekaj vodil in načel, ki se jih je potrebno držati če želimo hujšati in izgubljati maščobo:

 • Jemo vsaj 3 obroke dnevno,
 • Zaužijemo čim več zelenjave (brez nje je hujšanje bolj zapleteno),
 • Pijemo le vodo ali nesladkan čaj,
 • Izogibamo se sladkorja tako v hrani, kot pijači,
 • Uživamo živila z nizkim glikemičnim indeksom, (kaj je glikemični indeks, seznam živil in kaj pomeni za hujšanje, najdete TUKAJ)
 • Omejimo vnos maščob (ne jemo sira, cvrte hrane in drugih mastnih izdelkov),
 • Obroke in hrano si planiramo v naprej,
 • Da bi bilo hujšanje lažje, se doma znebimo vse nezdrave hrane, da nimamo možnosti grešiti,
 • Med obrokom ne gledamo televizije, telefona ali beremo knjige. Osredotočimo se zgolj na hrano in občutek sitosti,
 • Nikoli se ne najemo do popolne sitosti. Kot pravi japonski pregovor: “Hara hachi bu” oz. “Jej dokler nisi 80% poln”.

Da bi bilo hujšanje učinkovito moramo paziti, da nizkokalorične diete niso kontraproduktivne. Namreč pri prenizkem kaloričnem vnosu se lahko bazalni metabolizem zmanjša do te mere, da je kalorična bilanca na nuli in kvečjemu škodimo telesu. Če tudi je želja po rezultatu velika, je potrebno telesu dati čas.

 1. GIBANJE IN VADBA

Brez gibanja in vadbe ne gre, da se razume. Kljub trditvam nekaterih nutricionistov, da je prehranska sprememba dovolj za uspešno hujšanje, temu ni tako. Zakaj, si lahko preberete v našem blogu #22.

Z vidika gibanja je največja težava neaktiven način življenja. Sedenje v službi. Sedenje doma. Premikanje iz točke A na točko B z avtomobilom ali drugim prevozom. Gibamo malo, hodimo še manj. Če tudi treniramo 2 uri na teden, teden ima 168 ur. Kaplja v morje. Kako je lahko potem hujšanje uspešno?

Hujšanje in kako shujšati

Večino pametnih ur in telefonov nam danes šteje korake, ki jih naredimo dnevno. Že ta podatek, čeprav nenatančen, nam lahko pove marsikaj. Da bi zadostovali osnovnim potrebam gibanja po podatkih WHO, je potrebno dnevno narediti vsaj 10 000 korakov. Da se razume, 10 000 korakov je potrebno narediti, da ohranjamo neko stanje in se ne redimo. Se je potrebno pa še malo bolj potruditi, če je naš cilj hujšanje in izguba maščobe. Koliko korakov našteje pa vaš telefon?

Pa smo prišli do vadbe in treninga. Pandorina skrinjica. Večna borba vseh tistih, ki za hujšanje zagovarjajo nizko intenzivno vadbo oz. t.i. “kardio”, ter tistih, ki zagovarjajo visoko intenzivno intervalno vadbo oz. HIIT. Kdo ima prav? Katera vadba je za hujšanje bolj učinkovita? Odgovor ni preprost in žal ni moč izbrati zgolj enega samega pristopa.

 • Nizko intenzivna, dolgotrajna, “kardio” vadba, ne spodbuja rasti mišične mase oz. preprečevanja izgube le-te med nizkokaloričnimi dietami. Mišična masa je izrednega pomena za hujšanje in dolgoročni cilj vsakega posameznika bi moral biti pridobivanje oz. preprečevanje izgube mišic. Več mišic = večji bazalni metabolizem = več porabljenih kalorij na dan = uspešno hujšanje. Pozitivna stran pa je, da takšna vadba ne predstavlja prevelikega napora, porabi relativno veliko kalorij iz maščobnih rezerv, izboljšuje odzivnost tkiv na inzulin (manjše nihanje med ekstremno nizkim in visokim krvnim sladkorjem) ter dejstvo, da jo lahko prakticiramo tudi ob utrujenosti od zadnjega treninga HIIT-a ali vadbe moči.
 • Visoko intenziven intervalni trening ali HIIT, po vadbi, ne porabi toliko kalorij, kot vsi govorijo (o tem si preberite na tej povezavi: LAŽ: HIIT in kurjenje maščob še dolgo po vadbi). Le vrhunski športniki so sposobni naporov, po katerih je poraba kalorij po sami vadbi sploh omembe vredna. Poleg tega pa je takšna vadba izredno intenzivna in za večino ljudi neprijetna, zaradi česar se nam lahko celoten shujševalni program in hujšanje zameri (Petersen in Goretzki, 2001). Pozitivna stran je, da ima takšna vadba večji hormonski odziv, učinek vadbe na vzdržljivost je lahko večji, ter izboljšuje ali ohranja lahko mišično maso med hujšanjem, kar ne moremo reči za nižje intenzivno dolgotrajno vadbo oz. “kardio”.
 • Med možne različne vadbene pristope oz. treninge, bi omenil in uvrstil še vadbo za moč. Gre za vaje z lastnim telesom, z utežmi ali na trenažerjih v fitness centru. Negativna stran takšnega treninga za hujšanje je, da porabimo zelo malo kalorij v primerjavi s preostalima vadbama, pozitivna pa, da je verjetno najbolj učinkovita, ko gre za ohranjanje oz. pridobivanje mišične mase.


Katero metodo sedaj ubrati? Za hujšanje je kombinacija vseh najboljša. Vendar ne vse na istem treningu, se razume.

Na začetku hujšanja je potrebno dolžino treninga in število vadb tedensko postopoma stopnjevati. Vadbo za moč lahko kombiniramo z visoko intenzivno intervalno vadbo. Sprva naredimo vaje za moč, na koncu pa si vzamemo 10 minut in naredimo HIIT na kolesu, tekaču, veslaču, na prostem, z vajami ali pa na kakšnem drugem trenažerju. S tem bomo močnejši, bolj vzdržljivi in na splošno telesno bolj pripravljeni. Poleg tega pa bomo porabljali kalorije in ohranjali mišično maso, ki se drugače znižuje skupaj s telesno težo med hujšanjem.

Hujšanje in kako shujšati

Nizko intenzivno dolgotrajno vadbo je najboljše izvajati samo. Na tešče. Tako je hujšanje še bolj učinkovito (BLOG #6). Za aktivnost lahko izberemo hojo, tek, veslanje, kolesarjenje, planinarjenje, nordijsko hojo, plavanje,… Kakršnokoli dejavnost, ki nam bo omogočila kontinuirano vadbo pri 60-70% FSUmax (maksimalnega srčnega utripa), vsaj 60min. V primeru, da nimate na voljo merilca srčnega utripa, naj bo to “pogovorni tempo”. Tempo, pri katerem ste zadihani, vendar bi se še vedno lahko normalno pogovarjali. Za večino ljudi s prekomerno telesno težo ali debelostjo, je hitra hoja primerna aktivnost za hujšanje.

Hujšanje in kako shujšati

Torej, da zaključim in zajamem vse skupaj s področja vadbe:

 • Hujšanje bo bolj učinkovito, če boste vadili, izbirali in kombinirali med vsemi 3 omenjenimi vadbami,
 • Dolžino vadb in število treningov tedensko postopoma zvišujte,
 • Poslušajte svoje telo in spustite trening, ko ste preveč utrujeni.

In gibanja:

 • V drugo, peto ali dvanajsto nadstropje v službi ali doma se odpravite po stopnicah. Naj vas dvigalo pelje samo navzdol,
 • V trgovino se odpravite peš,
 • Na lep sončen dan naredite kakšen krog s kolesom,
 • Če imate službo v kateri sedite 8 ur, se na vsako uro ali dve sprehodite,
 • Kakršnakoli telesna aktivnost je dobrodošla. Ste vedeli da že žvečenje žvečilnega gumija lahko poviša metabolizem za kar 20% (BLOG #20)?
   
 1. PSIHOLOGIJA, MOTIVACIJA, CILJI IN NAVADE

Za konec pa še zadnje poglavje. Ključnega pomena za hujšanje, pa vendar najbolj zapostavljeno. Brez primernega psihološkega pristopa, zastavljanja ciljev, učenja novih navad in primerne motivacije, shujševalni program ne moremo realizirati oz. ne pridemo daleč. Problem je potrebno rešiti v samem izvoru.

Za začetek si je potrebno zastaviti primerne in realne cilje. Hujšanje s ciljem, kot je na primer: shujšati deset kilogramov v 3 tednih ali 5 kilogramov v enem tednu, je popolnoma napačno. Še več, takšno hujšanje je škodljivo. Prehitro izgubljanje telesne teže povzroča izgubljanje telesne mase predvsem na račun vode, glikogena in mišične mase in le malo maščobe (Fodor, 2007). Izguba mišične mase, kot je bilo že povedano, zmanjšuje bazalni metabolizem in pogosto privede do vsem znanega pojava jo-jo efekta. Hujšanje je tako podobno sizifovemu delu. Bean (2007) navaja, da ni smiselno načrtovati večje izgube telesne teže od pol kilograma na teden. Takšno hujšanje namreč prepreči upad bazalnega metabolizma. Drugi pravijo, da naj ne bi izgubili več kot kilogram na teden. Seveda pa je hitrost nemogoče napovedati. Odvisna je od našega metabolizma, starosti, discipline, teže itd. Poleg kilogramov je smiselno spremljati tudi telesno sestavo preko elektro impedence oz. kožne gube, da vidimo koliko je naše hujšanje v resnici učinkovito in koliko dejanske maščobe smo izgubili. Takšnih naprav je ogromno, kvalitetnih pa bolj malo. No, pri nas imate možnost meritev na eni izmed najboljših naprav v Sloveniji ob posvetu z doktorjem. Khm, malo reklame vmes. Smo zašli s poglavja psihologije, gremo nazaj…

Torej, za hujšanje je postavitev realnih, merljivih in dosegljivih ciljev ključnega pomena. Zakaj? Zaradi motivacije. Če postavimo premajhne ali prevelike cilje, nismo motivirani. Premajhni cilji nas za hujšanje ne motivirajo, preveliki cilji pa so nedosegljivi in nam motivacija ravno tako pade. Se vam zdi pol kilograma oz. kilogram na teden malo? V enem letu bi to pomenilo 25-50kg manj. Vas to ne motivira dovolj?

Hujšanje in kako shujšati

Za motivacijo je potrebno najti tudi drugačne cilje, na čustveni ravni. Zgolj številke nas za hujšanje ne bodo motivirale dovolj. Potrebno je cilj vizualizirati, ga čutiti, se že videti tam in si predstavljati tudi vse izzive in naloge na poti do tja (McGraw, 2006). Želeti si morate dobre telesne pripravljenosti, zdravega, vitkega telesa in ne zgolj številke na tehtnici. Hujšanje je več kot le to.

Izrednega pomena za hujšanje je tudi sprememba navad. Pri nas v Športni Kliniki učimo, da le opuščanje razvad in spreminjanje mišljenja o hrani ter vadbi privede do resničnih sprememb in telesnih preobrazb. Hujšanje oz. shujševalni programi, bi se morali osredotočati ravno na spreminjanje navad in ne na kampanjsko zmanjševanje številke na tehtnici. Hujšanje mora biti dolgotrajen proces. Dolgotrajnost programa namreč ni napaka, temveč njegova največja prednost. Nova prepričanja, nove navade, novo življenje in novo telo, se morajo oblikovati po dolgotrajnem in zavestnem trdnem delu. Hitro hujšanje in hitri napredki so nam v lastno škodo. Kot je to v svojem diplomskem delu lepo zapisal Fodor (2007):

“Vsak debel človek je namreč v stiski zaradi svoje debelosti predvsem zato, ker je nespametno živel, v popolni neskladnosti s svojo človeško naravo. Če namreč podrobno pomislimo, dolgoročna preobrazba na področju lastnega gibanja, prehranjevanja in tudi duševnega bivanja ni nič drugega, kot vračanje k naši naravi, ki definira naše bivanje. Tako je normalizacija teže, hujšanje preko teh dejavnosti lahko tudi več, kot le skrb za lastno zdravje, lahko postane pot lastnega celostnega napredka, kot človeškega bitja, na vseh ravneh njegovega bivanja. Nobenih bližnjic ni, kar je tudi smiselno. Vse bližnjice, ki jih navaja, takšen ali drugačen tisk ter drugi viri, so zlagane ali pretirano poveličevane, toda zdravju škodljive. “

Naj s to mislijo tudi zaključim ta članek. Hujšanje je preprosta in hkrati zapletena pot. Če ne veste kako shujšati ali pa imate vprašanja, vam z veseljem pomagam. Naš cilj je nuditi pomoč in ljudem pomagati na njhovi poti preobrazbe. Vprašanja lahko pišete meni osebno na jan@sportnaklinika.si ali pa preko kontaktnega obrazca.

Hujšanje in kako shujšati

Viri:

Obesity and owerweight. (2018). World Health Organisation. Pridobljeno 28.2.2018 iz http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/

Petersen, O. in Goretzki S. (2001). Der Fatburner Das programm mit Garantie. (Kurilec maščob. Program z garancijo). Reinbeck bei Hamburg: Rowohlttaschenbuch Verlag.

Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti. Diplomsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport.

Bean, A. (2000). Modern sporttaplalkozas. Gold Book Kft: Debrecen.

McGraw, C., P. (2006). Konec težav s težo; sedem ključev do uspeha. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Izotonični napitki in hrana med vadbo?
Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Namen komercialnih, izotoničnih napitkov naj bi bila hidracija, učinkovito okrevanje, vnos vitaminov in mineralov,.. Resnica pa je, da takšni napitki vsebujejo zelo malo vitaminov in mineralov, ter veliko sladkorja. Lahko zaključimo, da so...

Ogledi: 3690
Izotonični napitki in hrana med vadbo?
Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Namen komercialnih, izotoničnih napitkov naj bi bila hidracija, učinkovito okrevanje, vnos vitaminov in mineralov,.. Resnica pa je, da takšni napitki vsebujejo zelo malo vitaminov in mineralov, ter veliko sladkorja. Lahko zaključimo, da so takšni napitki ne učinkoviti in celo ne zdravi? Ne čisto.. Kakor za koga. Za začetek si poglejmo, morda bolj znan napitek Powerade.

Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Slika 1: Hranilna vrednost Powerade Isotonica-a (Iz strani https://www.powerade.com.au/products/isotonic, dne 4.9.2017)

Powerade na 100ml vsebuje kar 7,3g ogljikovih hidratov s kar največjim glikemičnim indeksom (sukroza in maltodekstrin). V celotni plastenki je kar 44g sladkorja in maltodekstrina (185kCal). Če ste napitek kupovali, ker je obogaten z vitamini in minerali, ste se ušteli. Kot vidimo, vsebuje le toliko natrija in kalija, da si prisluži ime, izotonični napitek.

Podobna zgodba je tudi pri ostalih napitkih, kjer se vsebnost sladkorjev in maltodekstrina giblje od 5-15g na 100ml.

Hujšanje in izguba maščobe VS športni nastopi

Če je vaš cilj izguba maščobe in hujšanje, se izotoničnih napitkov izogibajte. Če pa je vaš cilj vzdržljivostno bolj učinkovit športni nastop, se izotoničnih napitkov poslužujte.

Dokazano je, da vnos ogljikovih hidratov med treningom inhibira oz. izklopi kurjenje maščob, zaradi zvišanega inzulina in oviranega transporta maščob do celic. Torej, če želite porabljati maščobe, med treningom jesti in piti kaj drugega kot vodo ali nesladkan čaj, ni pametno.

V primeru pa, da si želite izboljšati svoj tekaški rezultat ali podaljšati svoje dolgotrajne (več kot 45min) vzdržljivostne sposobnosti pri športih kot so tek, kolesarstvo, nogomet, itd., pa je zadeva drugačna. Vnos ogljikovih hidratov lahko poveča vzdržljivostno kapaciteto in izboljša nastop. Poglejmo si nekaj vzrokov, zakaj je tako:

 • Vnos ogljikovih hidratov omogoča daljšo športno aktivnost z ohranjanjem enake intenzivnosti,
 • Ohranjajo se glikogenske zaloge, predvsem jetrni glikogen,
 • Pri npr. nogometu, lahko med odmorom ali med nižje intenzivnimi intervali pride celo do resinteze glikogena,
 • Izboljšane gibalne sposobnosti (hitrost, eksplozivna moč, natančnost,..) v kasnejših fazah dolgotrajne igre (npr. udarec forehand-a pri tenisu ali podaja pri nogometu),

Viri

Bosch, A. N., Dennis, S. C. In Noakes, T. D. (1994). Influence of carbohydrate ingestion on fuel substrate turnover and oxidation during prolonged exercise. J Appl Physiol. 1994 Jun;76(6):2364-72.

Coyle, E.F., Coggan, A.R., Hemmert, M.K. in Ivy, J.L. (1986). Muscle glycogen utilization during prolonged strenuous exercise when fed carbohydrate. J Appl Physiol. 1986 Jul;61(1):165-7

Jeukendrup, A., Bronus, F., Wagenmakers, A. J. in Saris, W.H. (1997). Carbohydrate-electrolyte feedings improve 1 h time trial cycling performance. Int J Sports Med. 1997 Feb;18(2):125-9.

Kuipers, H., Costill, D.L., Porter, D.A., Fink, W.J. in Morse, W.M. (1986). Glucose feeding and exercise in trained rats: mechanisms for glycogen sparing. J Appl Physiol. 1986 Sep;61(3):859-63.

Vergauwen, L., Brouns, F. In Hespel, P. (1998). Carbohydrate supplementation improves stroke performance in tennis. Med Sci Sports Exerc. 1998 Aug;30(8):1289-9

https://www.powerade.com.au/products/isotonic

4 faktorji, ki vplivajo na učinkovitost nadomeščanja energije po treningu
4 faktorji, ki vplivajo na učinkovitost nadomeščanja energije po treningu

Najprej razčistimo, energije ni potrebno nadomeščati po vsakem treningu ali vadbi. Prav tako energije ni potrebno nadomeščati vsem. Nadomeščajo jo vrhunski ali rekreativni športniki, ki intenzivno trenirajo z namenom izboljšanja določenih...

Ogledi: 3290
4 faktorji, ki vplivajo na učinkovitost nadomeščanja energije po treningu
4 faktorji, ki vplivajo na učinkovitost nadomeščanja energije po treningu

Najprej razčistimo, energije ni potrebno nadomeščati po vsakem treningu ali vadbi. Prav tako energije ni potrebno nadomeščati vsem. Nadomeščajo jo vrhunski ali rekreativni športniki, ki intenzivno trenirajo z namenom izboljšanja določenih telesnih sposobnosti, predvsem vzdržljivosti.

V katerih primerih je nadomeščanje energije nesmiselno?

 • Tomažev BMI (body mass index oz. indeks telesne mase = (telesna teža v kg) / (višina v metrih)2) presega vrednost 30 (pomeni debelost). Nadomeščanje energije po treningu ni nujno potrebno. V Tomaževem primeru zadostuje normalen, predviden obrok, saj je njegov cilj zmanjšati število zaužitih kalorij (hrana) in povečati število porabljenih kalorij (vadba, gibanje).
 • Ravno tako ni smiselno nadomeščati energije v primeru nizko intenzivne vadbe, kot je hoja po ravnem, joga, vožnja s kolesom po mestu …

O čem govorimo, ko govorimo o nadomeščanju energije

Med vadbo se večinoma porabljajo ogljikovi hidrati in maščobe. Intenzivnost vadbe določa, katero uskladiščeno energijo bomo porabljali. Bolj kot je vadba nizke intenzivnosti, več porabimo maščob (procentualno) in višja kot je intenzivnost vadbe, v večji meri porabljamo ogljikove hidrate.

Ko govorimo o nadomeščanju izgubljene energije, največkrat govorimo o glikogenu, ogljikovemu hidratu, energiji, ki je shranjena v mišicah. Polne zaloge glikogena so cilj vsakega športnika. Za to pa je potreben primeren vnos ogljikovih hidratov.

Kaj vse vpliva na učinkovitost nadomeščanja glikogena po treningu?

4 faktorji:

1. Čas vnosa ogljikovih hidratov

Ivy je s kolegi (1988) opravil raziskavo, v kateri so ugotovili, da je vsebnost glikogena štiri ure po vadbi za kar 45 % manjša, če ogljikovih hidratov ne vnesemo takoj po vadbi, ampak šele dve uri kasneje. Razlog tiči v povečani občutljivosti na inzulin takoj po vadbi. Takrat je transport ogljikovih hidratov (glukoze) do celic povečan.

2. Količina zaužitih ogljikovih hidratov

Če po vadbi ne zaužijemo ogljikovih hidratov, je lahko sinteza glikogena  tudi za 11-krat počasnejša v primerjavi z vnosom večje količine ogljikovih hidratov (Ivy, 1988b). Večja kot je količina zaužitih ogljikovih hidratov, hitrejša je absorpcija (to velja do vnosa 1,4 g OH na minuto).

3. Vrsta ogljikovih hidratov

Z vnosom ogljikovih hidratov z višjim glikemičnim indeksom po vadbi hitreje in učinkoviteje povrnemo mišični glikogen. Ogljikovi hidrati z nižjim glikemičnim indeksom se počasneje absorbirajo in posledično zmanjšajo sintezo glikogena v prvih urah po vadbi. Med sladkorji je glukoza najbolj učinkovita, sledi sukroza, na zadnjem mestu pa je fruktoza, ki se mora pred sintezo v jetrih še spremeniti v glukozo.

4. Vnos ogljikovih hidratov skupaj z beljakovinami

Zawadzki idr. (1992) so opravili zanimivo raziskavo, kjer so merili sintezo glikogena po vadbi po zaužitju beljakovin, ogljikovih hidratov ter ogljikovih hidratov in beljakovin skupaj. Po pričakovanju se je ob zaužitju beljakovin shranilo zelo malo glikogena. Ob zaužitju ogljikovih hidratov se je shranilo veliko več glikogena, kar je tudi po pričakovanju.

Presenetljivo pa so ugotovili, da se ob vnosu ogljikovih hidratov in beljakovin skupaj v mišicah shrani največ glikogena. Najbolj optimalno razmerje vnosa ogljikovih hidratov in beljakovin po vadbi za resintezo glikogena je 3:1.

Viri:

Blom, P.C., Hostmark, A.T., Vaage, O., Kardel, K.R. in Maehlum, S. (1987). Effect of different post-exercise sugar diets on the rate of muscle glycogen synthesis. Med Sci Sports Exerc. 1987 Oct;19(5):491-6.
Ivy, J.L., Katz, A.L., Cutler, C.L., Shermann, W.M. in Coyle, E.F. (1988). Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol (1985). 1988 Apr;64(4):1480-5.
Ivy, J.L., Lee, M.C., Bozinick, J. T. In Reed, M.J. (1988b). Muscle glycogen storage after different amounts of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol (1985). 1988 Nov;65(5):2018-23.
Zawadzki, K.M., Yaspelkis, B.B. in Ivy, J.L. (1992). Carbohydrate-protein complex increases the rate of muscle glycogen storage after exercise. J Appl Physiol (1985). 1992 May;72(5):1854-9.

 

Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost
Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Vsi smo verjetno že slišali za magnezij in njegove pozitivne učinke. Morda pa je malo manj znano, da lahko magnezij pripomore k izboljšanju občutljivosti na inzulin in preprečuje...

Ogledi: 1890
Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost
Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Vsi smo verjetno že slišali za magnezij in njegove pozitivne učinke. Morda pa je malo manj znano, da lahko magnezij pripomore k izboljšanju občutljivosti na inzulin in preprečuje metabolni sindrom.

Povišan vnos magnezija skozi hrano in prehranske dodatke ima dokazano pozitivne učinke na inzulinsko rezistenco in pomaga preprečevati sladkorno bolezen tipa 2, tudi pri ljudeh z zadostno količino magnezija (Mooren, idr., 2011; Volpe, 2008).

Če imate prekomerno telesno težo in ste na poti k izgubi odvečnih kilogramov, je magnezij vaš tesen zaveznik. Seveda nikakor ne more nadomestiti vadbe in prehrane, lahko pa pripomore k izboljšanju nekaterih presnovnih sposobnosti telesa.

Kje najdemo večje količine magnezija?

 • Bazilika,
 • Ovseni in pšenični otrobi,
 • Drobnjak,
 • Surov kakav,
 • Špinača,
 • Mandlji,
 • Rjavi riž,
 • Indijski oreščki,...


Viri

Mooren, F.C., idr. (2011). Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic subjects - a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Diabetes Obes Metab. 2011 Mar;13(3):281-4.

Volpe, S.L. (2008). Magnesium, the metabolic syndrome, insulin resistance, and type 2 diabetes mellitus. Crit Rev Food Sci Nutr 2008; 48: 293–300.

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset...

Imate morda tudi vi metabolni sindrom in inzulinsko rezistenco?
Imate morda tudi vi metabolni sindrom in inzulinsko rezistenco?

Leta 2012 je v ZDA imelo metabolni sindrom kar 35 % ljudi. Gre za resno zdravstveno stanje, ki zaradi katerega je povečana možnost nastanka sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Metabolni sindrom (MS)

...

Ogledi: 9000
Imate morda tudi vi metabolni sindrom in inzulinsko rezistenco?
Imate morda tudi vi metabolni sindrom in inzulinsko rezistenco?

Leta 2012 je v ZDA imelo metabolni sindrom kar 35 % ljudi. Gre za resno zdravstveno stanje, ki zaradi katerega je povečana možnost nastanka sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Metabolni sindrom (MS)

Metabolni sindrom je skupina motenj presnove, zaradi katerih je povečana možnost nastanka bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni. Med motnje presnove spadajo:

 • Odvečna maščoba okoli trebuha (nad 89 cm obsega v pasu za ženske in 102 cm za moške),
 • Povišan krvni sladkor ( ≥5,6 mmol/L ),
 • Povišan krvni tlak (nad 130/85),
 • Znižan HDL holesterol v krvi (manj kot 1,04mmol/L za moške in manj kot 1,3mmol/L za ženske),
 • Zvišana raven trigliceridov v krvi (1,7mmol/l).

Če vam izvidi kažejo več od zgoraj naštetih stanj, je velika verjetnost, da MS imate in ste kandidat za sladkorno bolezen in bolezni srca in ožilja.

Vzrok nastanka

Metabolni sindrom je neposredno povezan z debelostjo, sedečim načinom življenja in inzulinsko rezistenco.

Inzulinska rezistenca

Inzulinska rezistenca je stanje, ko normalen nivo inzulina ni dovolj, da bi prišlo do normalnega odziva telesa. Telo ob obroku zaužite ogljikove hidrate spremeni v glukozo. Ta v krvi spodbudi trebušno slinavko k izločanju inzulina, ki potem glukozo oz. krvni sladkor pošlje do naših celic, ki jo skladiščijo ali porabijo.

V primeru, da dlje časa jemo nezdravo hrano z visokim glikemičnim indeksom in imamo inzulin ves čas povišan, pride do inzulinske rezistence. Telo se navadi na višji nivo inzulina in celice praktično postanejo odporne na inzulin. Inzulinska rezistenca je vzrok sladkorne bolezni tipa 2.

Zdravljenje in prevencija metabolnega sindroma

Ste ugotovoili, da imate tudi sami metabolni sindrom ali pa je zaradi vaših nezdravih navad tveganje zelo visoko?

Obstaja zdravilo in lahko se ga prepreči. Uganete, katero je to zdravilo?

Popolna sprememba življenjskega stila je potrebna za zdravljenje in celo prevencijo metabolnega sindroma.

 • Aktiven življenjski slog,
 • sprememba prehranjevanja in
 • vadba so učinkovite metode za preprečevanje srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni tipa 2.

Preberite tudi: Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?

 

Viri:
Aquilar, M, Bhuket, T., Torres, S., Liu, B. in Wong, R.J. (2012). Prevalence of the metabolic syndrome in the United States, 2003-2012. JAMA. 2015 May 19;313(19):1973-4.
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/diagnosis-trea...
www.diabetes.co.uk/insulin-resistance.html

LAŽ: HIIT in kurjenje maščob še dolgo po vadbi
LAŽ: HIIT in kurjenje maščob še dolgo po vadbi

Novo odkritje v fitnes industriji. HIIT. Pospešen metabolizem. Kurjenje maščob, medtem ko sedimo na kavču. V 20 minutah se pokuri 1000 kalorij. Visoko intenzivna intervalna vadba ali HIIT naj bi delala čudeže. Pa ima res vse te neverjetne...

Ogledi: 9570
LAŽ: HIIT in kurjenje maščob še dolgo po vadbi
LAŽ: HIIT in kurjenje maščob še dolgo po vadbi

Novo odkritje v fitnes industriji. HIIT. Pospešen metabolizem. Kurjenje maščob, medtem ko sedimo na kavču. V 20 minutah se pokuri 1000 kalorij. Visoko intenzivna intervalna vadba ali HIIT naj bi delala čudeže. Pa ima res vse te neverjetne sposobnosti, ko je govora o kurjenju maščob? Ali gre preprosto le za še en fitnes trend?

Članek je namenjen vsem, ki bi radi spoznali resnico in ozadje, ter tistim, ki se držijo nove »HIIT dogme«, kot pijanec plota.

Kurjenje maščob po končani vadbi, EPOC ali kisikov dolg

Večina člankov in fitnes trenerjev se pri zagovarjanju HIIT vadbe izklicuje na število kalorij, ki jih porabljamo še dolgo po treningu. Strokovno se temu reče kisikov dolg oz. EPOC (excessive post-exercise oxigen consumption).

Kisikov dolg ali EPOC je pri visoko intenzivnem intervalnem treningu (HIIT) res za kar 70% večji kot pri vadbi s kontinuirano obremenitvijo (npr. neprestan tek z enako intenzivnostjo), vendar je EPOC v celotni zgodbi zanemarljiv. Naj pojasnim.

V raziskavi, ki so jo izvedli Tucker, Angadi in Gaesser (2016), so primerjali tri različne tipe vadb in količino kalorij, ki so jih testiranci uspeli porabiti do tri ure po vadbi. Za primer navajam dve vadbi, ki sta prikazali nam zanimiv rezultat:

HIIT (6-krat 30-sekundni intervali, maksimalna obremenitev, 4-minute aktivnega odmora):

 • Število porabljenih kalorij med vadbo: 161 kCal
 • EPOC oz. število pokurjenih kalorij do 3 ure po vadbi: 110 kCal
 • Število vseh porabljenih kalorij skupaj, tako med, kot 3 ure po vadbi: 271 kCal

Kontinuirana vadba z enako intenzivnostjo (30 minut, 80 % max. frekvence srčnega utripa):

 • Število porabljenih kalorij med vadbo: 284 kCal
 • EPOC oz. število pokurjenih kalorij do 3 ure po vadbi: 64 kCal
 • Število vseh porabljenih kalorij skupaj, tako med, kot 3 ure po vadbi: 348 kCal

Kaj nam pove rezultat?

Da je sodelujoč v raziskavi po končani vadbi HIIT porabil kar 72 %  oz. 46 kalorij več kot kontinuirana vadba! 46 kCal! To je zgolj polovica banane.

Razlika med kisikov dolgom med obema vadbama je zanemarljiva. Kot vidimo, je bolj smiselno podaljšati čas same vadbe, kot pa se zanašati na količino kalorij, pokurjenih po vadbi. To pa je le ena izmed mnogih raziskav, ki potrjujejo, da metabolizem po visoko intenzivni intervalni vadbi le ni tako ekstremno povečan, kot nekateri mislijo in promovirajo (LaForgia, Withers in Gore, 2006;Townsend idr., 2013;Warren idr., 2009;Schaun, Alberton, Ribeiro in Pinto, 2017)

HIIT ne povzroči dovolj visokega kisikovega dolga, da bi ljudje le zaradi tega uspešno in učinkovito izgubljali maščobo. LaForgia idr. (2006) so celo izračunali, da če upoštevamo samo kalorije, pokurjene po končani HIIT vadbi v mirovanju, bi ob treniranju 3-krat tedensko izgubili zgolj in samo 1,5 kilograma v 1 letu.

Je torej HIIT vadba neuporabna in nesmiselna?

Daleč od tega. Visoko intenzivna intervalna vadba se je izkazala za učinkovito metodo izboljšanja aerobnih in anaerobnih sposobnosti, kardiovaskularnega sistema in delovanja metabolizma (Bucheit in Laursen, 2013;Weston, Taylor, Batterham in Hopkins, 2014; Williams idr., 2013).

Intervalna vadba vs. neprekinjena vadba?

To je tema, ki si zasluži svoj naslov in čas, zato se je tukaj ne bomo lotili. Lahko rečem samo, da obstajajo druge metode in načini, s katerimi lahko bolj učinkovito izgubljamo odvečno maščobo.
Upam le, da sem vzbudil dovolj dvoma, da ne boste nasedali in slepo verjeli vsem trditvam, ki jih preberete na internetu ali slišite od nekaterih trenerjev.

 

Viri

Buchheit, M. in Laursen, P.B. (2013). High-intensity interval training, solutions to the programming puzzle: Part I: cardiopulmonary emphasis. Sports Med. 2013 May;43(5):313-38.

LaForgia, J., Withers, R.T. in Gore, C.J. (2006). Effects of exercise intensity and duration on the excess post-exercise oxygen consumption. J Sports Sci. 2006 Dec;24(12):1247-64.

Schaun, G.Z., Alberton, C.L., Ribeiro, D.O. in Pinto, S.S. (2017). Acute effects of high-intensity interval training and moderate-intensity continuous training sessions on cardiorespiratory parameters in healthy young men. Eur J Appl Physiol. 2017 Jul;117(7):1437-1444.

Townsend, J.R., idr. (2013). Excess Post-exercise oxygen consumption (EPOC) following multiple effort sprint and moderate aerobic exercise. Kinesiology.2013;45(1):16-21.

Tucker, W.J., Angadi, S.S. in Gaesser, G.A. (2016). Excess Postexercise Oxygen Consumption After High-Intensity and Sprint Interval Exercise, and Continuous Steady-State Exercise. J Strength Cond Res. 2016 Nov;30(11):3090-3097.

Warren, A., Howden, E.J., Williams, A.D., Fell, J.W. in Johnson, N.A. (2009). Postexercise fat oxidation: effect of exercise duration, intensity, and modality. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Dec;19(6):607-23.

Weston, M., Taylor, K.L., Batterham, A.M. in Hopkins, W.G. (2014). Effects of Low-Volume High-Intensity Interval Training (HIT) on Fitness in Adults: A Meta-Analysis of Controlled and Non-Controlled Trials. Sports Med. 2014; 44(7): 1005–1017.

Williams, C.B., idr. (2013). Changes in mechanisms proposed to mediate fat loss following an acute bout of high-intensity interval and endurance exercise. Appl Physiol Nutr Metab. 2013 Dec;38(12): 1236-44.

Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?
Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Da bi pravilno razumeli potrebe nogometaša moramo poznati značilnosti nogometne igre, okolja in fizioloških zahtev:

 • Nogomet je anaerobno – aerobni šport, kar pomeni da je kombinacija visoko in nizko intenzivnega gibanja,
 • ...
Ogledi: 8140
Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?
Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Da bi pravilno razumeli potrebe nogometaša moramo poznati značilnosti nogometne igre, okolja in fizioloških zahtev:

 • Nogomet je anaerobno – aerobni šport, kar pomeni da je kombinacija visoko in nizko intenzivnega gibanja,
 • Igra se na prostem, v vseh vremenskih razmerah in na različnih nadmorskih višinah (izpostavljenost mrazu, vročini, vlagi, sončni iradiaciji,...)
 • Tekma lahko traja več kot 2 uri.

V skladu z zgoraj napisanim, smo sestavili skupek priporočil organizacije FIFA, fakultete za šport (Derviševič, E. in Vidmar, J. 2011)  in drugih strokovnjakov.

Priporočena razmerja makrohranil (predvidena dnevna poraba kalorij je od 3000-5000kCal):

 • OGLJIKOVI HIDRATI: 60-70% dnevne energije
 • BELJAKOVINE: 15-20% dnevne energije
 • MAŠČOBE: 15-20% dnevne energije

Kot vitaminski dodatki so priporočljivi:

 • Vitamin E – pri treningu ali tekmi na veliki nadmorski višini,
 • Vitamin C in vitamini skupine B ob treningih in tekmah pri visoki temperaturi

Kaj jesti pred tekmo?

Zadnji obrok pred tekmo ni toliko namenjen polnjenju energijskih rezerv, kot odpravi občutka lakote (energijske zaloge se polnijo v dneh pred tekmo). Mora biti lahko prebavljiv in vsebovati od 700-900 kCal.

 • Izogibati se je potrebno mastni in visokobeljakovinski hrani, ter vlakninam in začimbam,
 • Zadnji obrok naj bo 3-4 ure pred tekmo, vsebuje naj od 1-4g ogljikovih hidratov (OH) na kg telesne teže (primer:  da bi nogometaš s 70kg zaužil 2g OH/kg TT, mora pojesti 140g ogljikovih hidratov)

Primer jedi s 140g ogljikovih hidratov:

 • 200g ovsenih kosmičev + mleko,
 • 3je veliki kosi kruha, namazani z medom,
 • 500g kuhanega riža,
 • 4 palačinke z veliko preliva ali nadeva (marmelada, med, sirup,..)

Uživanje tekočin

Posebno pozornost je potrebno nameniti optimalni hidraranosti, pred, med in po tekmi (tudi treningu). Ob višji temperaturi in vročini, se ob znojenju lahko izgubi tudi do 3 litre tekočine na uro.

 • Pomembna je primerna hidracija pred tekmo: 300-500ml, 2-3 ure pred tekmo, dodatnih 200-250ml v zadnji uri pred tekmo in od tega 100-150ml, 15 minut pred tekmo – vse skupaj: 500-750ml,
 • Med tekmo, med polčasom je potrebno popiti 200-250ml tekočine,
 • Po tekmi naj napitki vsebujejo natrij in kalij (zadostuje tudi ščepec soli),
   

Viri

Dervišević, E. in Vidmar, J. (2011). Vodič športne prehrane. Ljubljana: Fakulteta za šport, 2011.

Consensus Statement: Nutrition for football: the FIFA/F-MARC Consensus Conference.
Journal of Sports Sciences 2006;24(7):663-664.

Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob
Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob

Uživanje kofeina pred vadbo lahko poveča porabo maščob med vadbo nizke do srednje intenzivnosti, ter ohranja glikogen (mišične energijske zaloge).

Poleg tega kofein izboljša tako dolgotrajno kot kratkotrajno vzdržljivost, kognitivne...

Ogledi: 2560
Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob
Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob

Uživanje kofeina pred vadbo lahko poveča porabo maščob med vadbo nizke do srednje intenzivnosti, ter ohranja glikogen (mišične energijske zaloge).

Poleg tega kofein izboljša tako dolgotrajno kot kratkotrajno vzdržljivost, kognitivne sposobnosti in poveča mišično moč.

Viri:

Hogervorst, E. idr. (2008). Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise. Med Sci Sports Exerc, 2008; 40, 1841.

Del Coso, J. idr. (2008). Caffeine effects on short-term performance during prolonged exercise in the heat. Med Sci Sports Exerc, 2008; 40, 744.

Mahan, L. K., Escott-Stump, S. in Raymond, J. L. (2012). Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.

Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu
Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Čaj z limono naj bi bil učinkovito zdravilo za različne bolezni, zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebuje. V tem blogu bom zaplaval proti toku in razbil staro prepričanje, ki mu vsi brez dvoma verjamemo.

Zakaj čaj z...

Ogledi: 3330
Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu
Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Čaj z limono naj bi bil učinkovito zdravilo za različne bolezni, zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebuje. V tem blogu bom zaplaval proti toku in razbil staro prepričanje, ki mu vsi brez dvoma verjamemo.

Zakaj čaj z limoni NI učinkovito zdravilo:

 • Limona še zdaleč ni najboljši vir vitamina C. Seznam živil z največ vitamina C preberite na povezavi Je limona res najboljši vir vitamina C? Mislim, da vas bo presenetilo, katera zelenjava je na prvem mestu.
 • Dejanska vsebnost vitamina C v limonah in drugih sadežih lahko variira glede na zrelost. Limone po navadi prepotujejo pol sveta, preživijo nekaj časa v skladišču ter nato ležijo na policah v trgovini. Pri tem izgubijo dobršen delež vitamina C.
 • Poleg tega oksidacija vitamin C hitro uniči. Vitamin C je topen v vodi in zato ob kuhanju izločen in izničen. Ko dodamo limono v vroč čaj, se vitamin, ki ga že tako ni veliko, izniči.

Vitamin C je tako za lajšanje simptomov prehlada in za krepitev imunskega sistema bolj smiselno uživati drugače, kot pa z limono v čaju.

PREBERITE TUDI: Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Viri:
Mahan, L. K., Escott-Stump, S. in Raymond, J. L. (2012). Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.
Chambial, S. idr. (2013). Vitamin C Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct; 28(4): 314–328.

Kadilci potrebujejo 2x več vitamina C kot vsi ostali
Kadilci potrebujejo 2x več vitamina C kot vsi ostali

Priporočen dnevni vnos vitamina C oz. askorbinske kisline je od 75-90mg, kar pa ne velja za kadilce. Za njih je priporočen višji vnos do 140mg, saj kajenje znižuje količino vitamina C v telesu. Manjšo koncentracijo vitamina C lahko povzroči...

Ogledi: 1270
Kadilci potrebujejo 2x več vitamina C kot vsi ostali
Kadilci potrebujejo 2x več vitamina C kot vsi ostali

Priporočen dnevni vnos vitamina C oz. askorbinske kisline je od 75-90mg, kar pa ne velja za kadilce. Za njih je priporočen višji vnos do 140mg, saj kajenje znižuje količino vitamina C v telesu. Manjšo koncentracijo vitamina C lahko povzroči tudi kakršenkoli psihološki, fiziološki ali čustven stres.

Vir:
Berger, M.M. (2009). Vitamin C requirements in parental nutrition. Gastroenterology, 137, 70S.

Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti
Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti

Z leti izgubljamo mišično maso. To je pojav, ki se mu nihče ne more izogniti. Relativno se zviša delež maščob in zmanjša se nam bazalni metabolizem. Oboje želimo vsaj upočasniti, če že ne moremo preprečiti, da ohranimo zdravje in kvaliteto...

Ogledi: 2070
Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti
Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti

Z leti izgubljamo mišično maso. To je pojav, ki se mu nihče ne more izogniti. Relativno se zviša delež maščob in zmanjša se nam bazalni metabolizem. Oboje želimo vsaj upočasniti, če že ne moremo preprečiti, da ohranimo zdravje in kvaliteto življenja. To lahko morda storimo z uživanjem alkalne hrane, bogate s kalijem.

Dawson-Hughes idr. (2008) so v svoji raziskavi ugotovili, da imajo osebe, ki uživajo alkalno hrano bogato s kalijem veliko več puste telesne mase (mišic), kot pa osebe, ki imajo v svoji prehrani za polovico manj kalija. Rezultati so bili celo tako prepričljivi, da lahko zaključimo, da je uživanje kalija, poleg vadbe za moč, eden izmed najboljših načinov preprečevanja izgube mišic s staranjem.

Med alkalno hrano, bogato s kalijem pa štejemo:

 • sladkek krompir,
 • avokado,
 • banane,
 • stročji fižol,
 • špinačo,
 • brokoli.

 

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance (8th edition). Baltimore: Wolters Kluwers Health.
Dawson-Hughes, B., idr. (2008). Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults. Am J Clin Nutr, 2008; 87, 662.

Vadba med hujsanjem
Zakaj je pomembno, da ob hujšanju z dietami tudi telovadimo?

Ne glede na to, za kakšen načina hujšanja oziroma dieto se odločimo, je pomembno, da ob tem tudi telovadimo.

Tukaj je nekaj glavnih razlogov, zakaj je fizična aktivnost pomembna:

 • Dodatno povečamo porabo...
Ogledi: 4470
Vadba med hujsanjem
Zakaj je pomembno, da ob hujšanju z dietami tudi telovadimo?

Ne glede na to, za kakšen načina hujšanja oziroma dieto se odločimo, je pomembno, da ob tem tudi telovadimo.

Tukaj je nekaj glavnih razlogov, zakaj je fizična aktivnost pomembna:

 • Dodatno povečamo porabo kalorij v dnevu,
 • spodbujamo oksidacijo in kurjenje maščob, predvsem visceralne maščobe (okoli trebuha),
 • med izgubo telesne teže ohranjamo mišice in relativno pokurimo večji delež maščobe,
 • telovadba prepreči znižanje bazalnega metabolizma, ki običajno sledi veliki izgubi maščobe (tako ohranja ali še poviša pusto telesno maso – mišice),
 • ni se potrebno zanašati zgolj na štetje kalorij ki jih vnesemo, da bi izgubljali maščobo,
 • redno gibanje prinese tudi ogromno pozitivnih zdravstvenih učinkov in
 • prepreči padec imunskega sistema, ki običajno sledi izgubi telesne teže.

»Physical fitness is not only one of the most important keys to a healthy body, it is the basis of dynamic and creative intellectual activity.« -John F. Kennedy

Poglejte si še Katjino zgodbo uspeha

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance (8th edition). Baltimore: Wolters Kluwers Health.
National Task Force on the Prevention and Treatment of Obesity. Obesity, overweight and health risk. Arch Intern Med, 2000; 160, 898.

Izgubljanje maščobe
Izgubljanje maščobe na izključno enem, želenem mestu telesa ni mogoče

Če ste oziroma še vedno delate trebušnjake in druge vaje za trebušne mišice, da bi izgubili maščobo izključno okoli trebuha, prenehajte.

Prepričanje, da je mogoče z aktiviranjem in vadbo mišic, kot so trebušne mišice, izgubiti maščobo...

Ogledi: 2920
Izgubljanje maščobe
Izgubljanje maščobe na izključno enem, želenem mestu telesa ni mogoče

Če ste oziroma še vedno delate trebušnjake in druge vaje za trebušne mišice, da bi izgubili maščobo izključno okoli trebuha, prenehajte.

Prepričanje, da je mogoče z aktiviranjem in vadbo mišic, kot so trebušne mišice, izgubiti maščobo, ki se nahaja okoli oziroma nad to mišico, je napačno.

V eni izmed raziskav so Katch in ostali (1984) svojim vadečim sestavili program vadbe, ki je vseboval izključno trebušnjake (upogibanje trupa). Program so vadeči izvajali mesec dni, pri čemer so vsak dan povečevali število ponovitev - 27. dan so tako naredili že kar 336 ponovitev. Kljub tako visokemu številu ponovitev vadeči niso izgubili nič več maščobe okoli trebuha, kot so jo izgubili iz rok ali nog.

Telesna aktivnost ne povzroči večje izgube maščobe iz predelov nad aktivnimi mišicami. Na mesto kurjenja maščob nimamo vpliva. Maščoba se porablja iz vseh predelov telesa.

Viri:
Katch, F.I. idr. (1984). Effects of situp exercise training on adipose cell size and adiposity. Res Q Exerc Sport, 1984; 55, 242.
Kostek, M.A. idr. (2007). Subcutaneous fat alterations resulting from an upper-body resistance training program. Med Sci Sports Exerc, 2007; 39, 1177.
Krotkiewski, M. idr. (1979). The effect of unilateral isokinetic strength training on local adipose and muscle tissue morphology, thickness and enzymes. Eur J Appl Physiol, 1979; 22, 221.

Mit: Fizična aktivnost ne porabi veliko kalorij
Mit: Fizična aktivnost ne porabi veliko kalorij

Velikokrat ste že morda slišali, koliko je potrebno teči, hoditi, plavati ali drugače biti aktiven, da pokurimo določeno število kalorij. In morda se nam je zdelo grozno veliko da moramo, na primer, za 1 kos pice hoditi 1 uro ali pa plavati 30...

Ogledi: 3690
Mit: Fizična aktivnost ne porabi veliko kalorij
Mit: Fizična aktivnost ne porabi veliko kalorij

Velikokrat ste že morda slišali, koliko je potrebno teči, hoditi, plavati ali drugače biti aktiven, da pokurimo določeno število kalorij. In morda se nam je zdelo grozno veliko da moramo, na primer, za 1 kos pice hoditi 1 uro ali pa plavati 30 minut, da pokurimo en sendvič. Na prvi pogled se morda zdi veliko, ampak...

Da bi izgubili 0,5 kilograma maščobe bi morali:

 • sekati drva 10 ur,
 • igrati golf 20 ur,
 • ping pong 28 ur
 • in odbojko kar 32 ur

Posledično, takšen režim oz. program izgubljanja telesne maščobe, v 3 mesecih ne bi prinesel večjih rezultatov. Zdaj pa si zadevo poglejmo iz druge perspektive.

Če bi nekdo igral golf 2 uri na dan (350 kCal ali 1,45MJ), samo 2x tedensko (700 kCal ali 2,9MJ), bi v mesecu dni izgubil 400g maščobe, v letu dni pa skoraj 5 kilogramov izključno od te aktivnosti (v primeru, da ne bi spreminjali vnosa hrane). Predstavljajte si, da poleg tega vključite v svoj urnik še kakšno aktivnost, kot je na primer hoja. V letu dni bi brez hudega poseganja v prehrano in brez intenzivnejših vadb izgubili kar 10 kilogramov. Zdaj se takšna vadba ne zdi več tako zanemarljiva kajne?

Naj dodam še nekaj zanimivih dejstev o vsakodnevnih aktivnostih in porabi kalorij.

Žvečenje žvečilnega gumija v eni uri porabi 11 kCal (46KJ). Zdi se malo, vendar 11 kcal na uro je za kar 15-20% povišan metabolizem v primerjavi s tistim v mirovanju.

Če bi med 1-urnim gledanjem televizije, samo med reklamami stopali na mestu, bi porabili dodatnih okoli 150 kCal (600KJ) energije, kar je približno dvakrat več, kot bi v tej uri porabili, če bi samo sedeli.

Z učinkovito reguliranje telesne teže ali za izgubo maščobe predlagamo čim več vsakodnevnih aktivnosti, pa naj bo to igranje športnih iger, sprehodi ali pa preprosto stopanje na mestu, če se ne morete upreti televiziji.

Viri:
- Steeves, J.A. idr. (2012). Energy cost of stepping in place while watching television commercials. Med Sci Sports Exerc, 2012; 44, 330.
- McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance (8th edition). Baltimore: Wolters Kluwers Health.

Kofein izniči učinek kreatina
Kofein izniči učinek kreatina

Kreatin je dokazano kot ena najbolj učinkovitih in posledično tudi najbolj koriščenih prehranskih dodatkov na trgu.

Manj znano pa je morda, da kofein izniči učinek kreatina, sladkor pa učinek poveča.

V raziskavi, ki so jo...

Ogledi: 3780
Kofein izniči učinek kreatina
Kofein izniči učinek kreatina

Kreatin je dokazano kot ena najbolj učinkovitih in posledično tudi najbolj koriščenih prehranskih dodatkov na trgu.

Manj znano pa je morda, da kofein izniči učinek kreatina, sladkor pa učinek poveča.

V raziskavi, ki so jo izvedli Vandenberghe in ostali (1996), so ugotovili da za optimalen učinek kreatina, športniki v času vnašanja kreatina, ne smejo uživati kofeina in hrane, ki kofein vsebuje.

Na drugi strani, pa sta Snow in Murphy (2003) ugotovila, da je absorbcija kreatina večja, če ga zaužijemo s sladkorjem bogato pijačo. Absorbcija je bila za kar 30% večja. Razlog je najverjetneje sproščanje inzulina ob dvigu krvnega sladkorja, transport glukoze v mišico in posledično tudi olajšan prenos kreatina v mišična vlakna.

Viri

Snow, R.J., Murphy, R.M. (2003). Factors influencing creatine loading into human skeletal muscle. Exerc Sport Sci Rev, 2003; 31, 154.
Vandenberghe, K. idr. (1996). Caffeine counteracts the ergogenic action of creatine loading. J Appl Physiol, 1996; 80, 452.

Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na porabo kalorij in hujšanje?
Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na porabo kalorij in hujšanje?

Prav ste prebrali - podlaga, po kateri hodimo, ko gremo na sprehod, vpliva na količino porabljenih kalorij. In ne malo! Hoja po nekaterih podlagah porabo kalorij poveča za kar trikrat v primerjavi s hojo po trdni cesti.

...
Ogledi: 4400
Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na porabo kalorij in hujšanje?
Kako podlaga, po kateri hodimo, vpliva na porabo kalorij in hujšanje?

Prav ste prebrali - podlaga, po kateri hodimo, ko gremo na sprehod, vpliva na količino porabljenih kalorij. In ne malo! Hoja po nekaterih podlagah porabo kalorij poveča za kar trikrat v primerjavi s hojo po trdni cesti.

Razlika med energijsko zahtevo med hojo po travi ali asfaltu je zanemarljiva. V nasprotju, hoja in sprehod po peščeni plaži ali mivki porabi skoraj dvakrat več kalorij kot hoja po trdni podlagi. Mehka mivka nam gibanje oteži in ustvari neravno, drsečo podlago, zaradi katere so mečne mišice bolj aktivirane.

Hoja po mehkem snegu energijsko porabo poveča za kar trikrat v primerjavi s hojo po cesti ali v fitnesu na tekalni stezi. Med tekom na tekalni stezi v telovadnici in tekom na prostem razlike v porabljenih kalorijah ni.

Torej, vsi tisti, ki želite med hojo pokuriti še več maščob, se sprehodite po peščeni plaži ali po sveže zapadlem snegu!

Viri:
Semih, S.Y. in Feluni, T. (1998). A comparison of the endurance training responses to road and sand running in high school and college students. J Strength Cond Res, 1998; 12, 79.
Smolander, J. idr. (1989). Cardiorespiratory strain during walking in snow with boots of differing weights. Ergonomics, 1989; 32, 319.

Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?

V raziskavi, ki so jo opravili Weltman idr. (1992) so ugotovili, da ima največji vpliv na dvig rastnega hormona, anaerobna vadba. Kar 24 ur po končani vadbi je bil rastni hormon povečan za kar 50%, medtem ko se pri vadbah nižje intenzivnosti,...

Ogledi: 3200
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?

V raziskavi, ki so jo opravili Weltman idr. (1992) so ugotovili, da ima največji vpliv na dvig rastnega hormona, anaerobna vadba. Kar 24 ur po končani vadbi je bil rastni hormon povečan za kar 50%, medtem ko se pri vadbah nižje intenzivnosti, količina rastnega hormona ni povečala.

Ugotovitve lahko tako obrnemo sebi v prid in z anaerobno vadbo med hujšanjem ohranjamo pusto telesno maso (mišice). Ravno tako, lahko s takšno vadbo kljubujemo naravnemu zniževanju rastnega hormona, ki ga opazimo pri staranju. Anaerobna vadba lahko tako tudi pri starostnikih ohranja pusto telesno maso.

Viri:
Weltman, A. et. Al. (1992). Training Intensity Affects Growth Hormone Release. J Appl Physiol, 1992; 72, 2188.

Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Ste kdaj imeli občutek, da vam je po napornem treningu padel imunski sistem? Ali pa ste celo zboleli? Daljši, intenzivnejši trening ali več treningov lahko povzročijo prav to. Kar do dva tedna po naporni vadbi imamo večjo možnost...

Ogledi: 7820
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Ste kdaj imeli občutek, da vam je po napornem treningu padel imunski sistem? Ali pa ste celo zboleli? Daljši, intenzivnejši trening ali več treningov lahko povzročijo prav to. Kar do dva tedna po naporni vadbi imamo večjo možnost okužbe dihal (nos, žrelo, sapnik). Vendar obstaja način, kako lahko to kljub hladnim dnem preprečimo.

Z načrtnim povečanim vnosom vitamina C in vitamina E.

Raziskave so namreč pokazale, da vnos omenjenih vitaminov skupaj z ogljikovimi hidrati pred, med in po vadbi okrepi naš imunski sistem in zmanjša možnost za vnetje zgornjih dihalnih poti.

Kje najdemo največ vitamina C, preberite na povezavi: Seznam živil z največ vitamina C

Spodaj pa nekaj živil, ki so bogat vir vitamina E:

 • olje pšeničnih kalčkov,
 • sončnična semena,
 • mandlji,
 • lešniki,
 • arašidi,
 • avokado.

Preverite še: Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Viri:
Jeng, K.C.G. idr. (1996). Supplementation with vitamins C and E enhances cytokine production by peripheral blood mononuclear cells in healthy adults. Am J Clin Nutr, 1996; 64, 960.
Nehlsen-Cannarella, S. idr. (1997). Carbohydrate and cytokine response to 2.5 hr of running. J Appl Physiol, 1997; 82, 1662.
Nieman, D.C. idr. (1997). Carbohydrate supplementation affects blood granulocyte and monocyte trafficking but not function following 2.5 hours of running. Am J Clin Nutr, 1997; 66, 153.
Nieman, D.C. idr. (2011). Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit individuals. Br J Sports Med, 2011; 45, 987.
Weidner, T.G. idr. (1998). The effect of exercise training on the severity and duration of viral upper respiratory illness. Med Sci Sports Exerc, 1998; 30, 1578.
Arnarson, A. (24.5.2017). 20 Foods That Are High in Vitamin E. Authority Nutrition. Pridobljeno iz https://authoritynutrition.com/foods-high-in-vitamin-e/

Katera hrana znižuje glikemični indeks?
Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:

 • ...
Ogledi: 7760
Katera hrana znižuje glikemični indeks?
Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:

 • jabolka,
 • slive,
 • pomaranče,
 • korenje,
 • rž,
 • fižol,
 • rjavi riž in
 • grah.

Na drugi strani pa živila z vlakninami, ki niso topna v vodi na holesterol vpliva nimajo. Med te spadajo npr. pšenični otrobi.

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance, Eighth Edition. Baltimore: Wolters Kluwer Health.

Zrelost sadja
Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno. Bolj zrelo, sladko sajde ima GI večji. To pa ne velja zgolj za sadje. Tudi...

Ogledi: 2920
Zrelost sadja
Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno. Bolj zrelo, sladko sajde ima GI večji. To pa ne velja zgolj za sadje. Tudi krompir, če ga imamo več mesecev hranjenega, ima večji GI kot pa tisti, ki je bil sveže nabran.

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks (kaj je glikemični indeks oziroma GI si preberite TUKAJ) določata dva polisaharida;...

Ogledi: 4430
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks (kaj je glikemični indeks oziroma GI si preberite TUKAJ) določata dva polisaharida; amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor.

Kdaj imajo testenine visok glikemični indeks?

Dlje časa kuhamo testnine (ali jih celo razkuhamo), bolj lepljive postanejo. Razmerje med amilozo in amilopektinom se spremeni in njihov glikemični indeks se poveča - veliko hitreje dvignejo naš krvni sladkor. Če pa so testenine pripravljene 'al dente' oz. ravno prav (ko jih pregriznemo, niso surove, ampak ravno prav čvrste), je glikemični indeks manjši za kar 25 odstotkov!

Enako je tudi pri ostalih živilih. Na primer surovo korenje ima GI 20, medtem ko ga ima kuhano kar 50. Pečen krompir pa ima večji GI kot kuhan.

Če skrajšamo in poenostavimo, razkuhane in bolj lepljive testenine se nam bodo bolj verjetno ''nalepile'' kot maščobne obloge, kot pa ravno prav kuhane. :)

Viri:
www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji...

Ogledi: 2330
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji bo glikemični indeks.

Poleg tega pa na velikost GI vpliva tudi prisotnost beljakovin in vlaknin. Prisotnost glutena v testeninah, na primer, upočasni absorpcijo glukoze. Enako je z vlakninami. Torej, več kot je beljakovin in vlaknin v škrobnatih živilih, manjši je glikemični indeks.


Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Je hladna hrana res nezdrava?
Je hladna hrana res nezdrava?

Velikost glikemičnega indeksa posameznega živila ni odvisno zgolj od vrste ogljikovega hidrata in količine makrohranil. Upoštevati je potrebno tudi nekaj drugih faktorjev, na katere lahko tudi sami vplivamo. Pa si poglejmo:

Je...

Ogledi: 4160
Je hladna hrana res nezdrava?
Je hladna hrana res nezdrava?

Velikost glikemičnega indeksa posameznega živila ni odvisno zgolj od vrste ogljikovega hidrata in količine makrohranil. Upoštevati je potrebno tudi nekaj drugih faktorjev, na katere lahko tudi sami vplivamo. Pa si poglejmo:

Je hladna hrana res nezdrava?

Takoj ko je kuhano ali pečeno, moramo že biti za mizo in jesti! Če slučajno med kuhanjem in zaužitjem mine kakšna ura, moramo obrok nujno pogreti! Pa je to vse res? Je hladna hrana res nezdrava?
Iz gurmanskega vidika je morda topel obrok in sveže pripravljena hrana res boljša izbira. Pa vendar ko govorimo o škrobu, glikemičnem indeksu in krvnem sladkorju, temu ni tako.

Hladna škrobnata živila (krompir, testenine, riž,..) manj dvignejo krvni sladkor in se ne nalagajo v obliki odvečne maščobe! Poglejmo zakaj...

Ko na primer skuhamo krompir, med procesom t.i. gelatinizacije škrob razpade, zaradi česar se kasneje lažje presnavlja. Če pa krompir pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevati in se spremeni v ''odporen škrob'', ki je odporen na prebavo. Sestava takšnega škroba je podobna sestavi vlaknin, zato pomaga uravnavati delovanje debelega črevesa. Krvni sladkor se tako manj dvigne in posledično manj naloži v obliki maščobe. Enako velja za testenine, riž in druga škrobnata živila!


Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pd

Glikemični indeks
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine:

 • nizek
 • srednji in...
Ogledi: 14580
Glikemični indeks
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine:

 • nizek
 • srednji in
 • visok GI.

Ko na primer zaužijemo košček torte ali pa košček polnozrnatega kruha, vsak drugače vplivata na porast sladkorja v krvi (prehiter dvig sladkorja v krvi = nalaganje maščob). Vsa sladka živila imajo seveda visok glikemični indeks, kar pomeni, da povzročijo nalaganje maščob. Vendar za sladkarije že vsi vemo, da niso dobre.

Kako obrniti glikemični indeks sebi v prid in z njim hujšati?

Vedno se moramo nagibati k živilom z nižjim glikemičnim indeksom (pod 40), pa tudi tistih s srednjim (do 60), se nam ni potrebno popolnoma izogibati.  Živila z večjim glikemičnim indeksom (med 60 in 100) ponavadi zaužijemo zgolj po intenzivnem treningu ali športnem nastopu. Pa še tega naj se poslužujejo le vrhunski športniki, ostali bomo več odnesli od živil z nizkim ali srednjim glikemičnim indeksom.

TABELO Z ŽIVILI SI LAHKO PRENESETE TUKAJ:
Glikemični indeks živil

Preberite še:

Viri:
www.montignac.com/en/the-glycemic-index-concept
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Neaktivni suhi in srčne bolezni
Neaktivni suhi in srčne bolezni

Ugotovitve kažejo, da telesna sestava, kilogrami in količina maščobe niso edini kazalec verjetnosti srčno žilnih bolezni. V raziskavi so Crump in ostali (2017) prišli do zaključkov, da imajo suhi in neaktivni 18-letniki enako možnost za srčno...

Ogledi: 1480
Neaktivni suhi in srčne bolezni
Neaktivni suhi in srčne bolezni

Ugotovitve kažejo, da telesna sestava, kilogrami in količina maščobe niso edini kazalec verjetnosti srčno žilnih bolezni. V raziskavi so Crump in ostali (2017) prišli do zaključkov, da imajo suhi in neaktivni 18-letniki enako možnost za srčno žilne bolezni v kasnejši starosti, kot njihovi debeli sovrstniki.

Ugotovili so namreč, da je slabša vzdržljivost in aerobna sposobnost krivec za približno enako številno kardiovaskularnih bolezni, tako med suhimi, kot prekomerno težkimi najstniki. Preventivni ukrepi bi tako morali biti ne le nadzor telesne teže, temveč telesna vadba.

 

Zbrcaj svojega neaktivnega prijatelja in mu pošlji ta članek :)

 

Če bi radi vadili z nami oz. potrebujete nasvet, nam pišite TUKAJ.

 

Viri:

Crump, C., Sundquist, J., Winkleby, M.A. and Sundquist, K. (2017). Interactive effects of obesity and physical fitness on risk of ischemic heart disease. Int J Obes (Lond). 2017 Feb;41(2):255-261. doi: 10.1038/ijo.2016.209.

Raztezanje in "muskelfiber"
Raztezanje in "muskelfiber"

Ne, raztezanje po vadbi ne vpliva na zmanjšanje t. i. "muskelfibra" dan ali dva po treningu.

Raziskava je pokazala, da statično ali PNF raztezanje mišic pred, med ali po vadbi ne vpliva na "muskelfiber" po vadbi oz. v nekaterih...

Ogledi: 4090
Raztezanje in "muskelfiber"
Raztezanje in "muskelfiber"

Ne, raztezanje po vadbi ne vpliva na zmanjšanje t. i. "muskelfibra" dan ali dva po treningu.

Raziskava je pokazala, da statično ali PNF raztezanje mišic pred, med ali po vadbi ne vpliva na "muskelfiber" po vadbi oz. v nekaterih primerih bolečino celo poslabša (PNF raztezanje zaradi dodatne bremenitve že tako utrujenih in poškodovanih mišic).

Raztezanje mišic po vadbi tako ne preprečuje bolečine, ki jo čutimo dan ali dva po vadbi. Bolečino lahko preprečimo zgolj s tem, da počasi in primerno stopnjujemo intenzivnost in količino vadbe oz. treninga.

 

Vir:

McGrath, R.P., Whitehead, J.R. in Caine, D.J. (2014). The Effects of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Stretching on Post-Exercise Delayed Onset Muscle Soreness in Young Adults. Int J Exerc Sci. 2014 Jan 1;7(1):14-21.

Herbert, R.D., Noronha, M. in Kamper, S.J. (2011). Stretching to prevent or reduce muscle soreness after exercise. Cochrane Database Syst Rev. 2001 Jul 6;(7):CD004577. doi: 10.1002/14651858.CD004577.pub3.

Tudi krompir je lahko naš prijatelj
Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks (krvni sladkor se po zaužitju dvigne manj kot običajno...

Ogledi: 7850
Tudi krompir je lahko naš prijatelj
Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks (krvni sladkor se po zaužitju dvigne manj kot običajno). Če po tem dodamo še kis, akutni glikemični indeks še dodatno znižamo in sprosti se manj inzulina. Po domače, "mrzel", kuhan krompir z dodanim kisom nas ne bo redil.

Pripravite si hladno krompirjevo solato z veliko kisa :)

 

Vir: Leeman, M., Ostman, E. in Björck, I. (2005). Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Nov;59(11):1266-71.

Vadba na tešče

Vadba na tešče je zaželena, če je vaš cilj izguba telesne maščobe.

Treniranje zjutraj, pred zajtrkom ali po obroku brez ogljikovih hidratov, dodatno stimulira celice, da energijo pridobivajo iz maščobe in ne glikogena (mišične energije...

Ogledi: 5340
Vadba na tešče
Vadba na tešče

Vadba na tešče je zaželena, če je vaš cilj izguba telesne maščobe.

Treniranje zjutraj, pred zajtrkom ali po obroku brez ogljikovih hidratov, dodatno stimulira celice, da energijo pridobivajo iz maščobe in ne glikogena (mišične energije). Enako velja, če pred vadbo jemo obrok bogat z maščobami in brez ogljikovih hidratov.

Takšna vadba povzroči, da se telo adaptira in prične bolj učinkovito porabljati maščobo tudi po koncu treninga in pri drugih, vsakodnevnih opravilih.

Za kar največji učinek in izgubo maščobe, predlagamo, naj bo vadba nižje do srednje intenzivnosti (do okoli 70% VO2max).

 

Vir: Van Proeyen, K., Szlufcik, K., Nielens, H., Ramaekers, M. in Hespel, P. (2011). Beneficial metabolic adaptations due to endurance exercise training in the fasted state. J Appl Physiol. 2011 Jan;110(1):236-45. doi: 10.1152/japplphysiol.00907.2010.

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Ali veste, katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Rumene banane vsebujejo več sladkorja! Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo. Zaradi tega so...

Ogledi: 6250
Kakšne banane izbrati v trgovini?

Ali veste, katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Rumene banane vsebujejo več sladkorja! Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo. Zaradi tega so boljša izbira za vse tiste, ki želijo nadomestiti izgubljeno energijo po treningu, saj bo krvni sladkor hitreje narastel ob zaužitju takšne banane.

Zelene, manj zrele banane, pa vsebujejo ogljikove hidrate, ki jih naše telo težje prebavlja! Vsebnost naravnih sladkorjev je manjša in posledično takšne banane manj dvignejo nivo krvnega sladkorja. Zaradi tega so bolj primerne za tiste, ki želijo izgubiti telesno težo in se znebiti odvečne maščobe! :)

Viri:

Menezes, E.W., Tadini, C.C., Tribes, T.B., Zuleta, A., Binaghi, J., Pak, N., Vera, G., Dan, M.C., Bertolini, A.C., Cordenunsi, B.R. in Lajolo, F.M. (2011). Chemical composition and nutritional value of unripe banana flour (Musa acuminata, var. Nanicao). Plant Foods Hum Nutr. 2011 September; 66(3): 231-7.

Hermansen, K., Rasmussen, O., Gregersen, S. in Larsen, S. (1992). Influence of ripeness of banana on the blood glucose and insulin response in type 2 diabetic subjects. Diabet med. 1992 Oktober;9(8): 739-43.

Kaj določa, koliko "kockic" imajo naše trebušne mišice?

Torej, kaj je tisto, kar določa, ali imamo 4, 5 ali 6-pack? Seveda je za definirane trebušne mišice potrebno imeti na predelu trebuha minimalno maščobe, vendar to ni vse.

Naj najprej pojasnim, da kadar govorimo o izgledu trebušnih...

Ogledi: 5320
Kaj določa, koliko "kockic" imajo naše trebušne mišice?

Torej, kaj je tisto, kar določa, ali imamo 4, 5 ali 6-pack? Seveda je za definirane trebušne mišice potrebno imeti na predelu trebuha minimalno maščobe, vendar to ni vse.

Naj najprej pojasnim, da kadar govorimo o izgledu trebušnih mišic, največkrat mislimo na premo trebušno mišico ali rectus abdominis! Gre za mišico, ki poteka od prsnice in reber do sramne kosti. Mišico vzdolžno na levo in desno stran deli linea alba oz. bela črta, prečno pa jo delijo t. i. tetivne intersekcije.

Izraženost posameznih intersekcij določa število "kock" na našem trebuhu. Če so vse bolj izražene, lahko vidimo 6 ali celo 8 kock!
Intersekcije pa ne potekajo vedno ravno preko preme trebušne mišice, kar lahko povzroči videz asimetričnih trebušnih mišic.

P. S.: Izgled trebušnih mišic je v večji meri genetsko določen!

Viri:

Goldfinger, E. (1991). Human Anatomy for artists: the elements of form. Oxford: Oxford University Press.

http://www.patienthelp.org/wp-content/uploads/2013/08/Abs-Rectus-abdominis-muscle.jpg

V savni ne kurimo maščob!

Žal ne obstaja nič takega, kot je shujševalno znojenje.

Ure in ure sedenja v savni ali pa poležavanje na soncu in treniranje v smučarskem kombinezonu sredi največje poletne vorčine ne bo pomagalo na poti do izgube maščobe.

...

Ogledi: 4490
V savni ne kurimo maščob!
V savni ne kurimo maščob!

Žal ne obstaja nič takega, kot je shujševalno znojenje.

Ure in ure sedenja v savni ali pa poležavanje na soncu in treniranje v smučarskem kombinezonu sredi največje poletne vorčine ne bo pomagalo na poti do izgube maščobe.

Sicer je res, da bomo zaradi dehidracije - izguba vode iz telesa - izgubili kakšen kilogram, vendar bomo ta kilogram pridobili nazaj isto sekundo, ko bomo spili kozarec vode ali soka. Telo pa med zelo intenzivnim znojenjem ne izgubi le vode, temveč tudi zelo pomembne soli in minerale, kot so natrij, kalij in magnezij.

Kako pomembno vlogo ima magnezij, si preberite v članku Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Preberite tudi: Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?

Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo
Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo

V 6-mesečni raziskavi so Heilbronn in ostali (2006) ugotavljali, kakšen je vpliv nizkokaloričnih diet na ljudi s prekomerno telesno težo (BMI 25-30). 

Ugotovili so, da dlje časa trajajoče ...

Ogledi: 1770
Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo
Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo

V 6-mesečni raziskavi so Heilbronn in ostali (2006) ugotavljali, kakšen je vpliv nizkokaloričnih diet na ljudi s prekomerno telesno težo (BMI 25-30). 

Ugotovili so, da dlje časa trajajoče nizkokalorične diete znižujejo telesno temperaturo in raven inzulina v stanju na tešče, kar sta tudi biomarkerja dolgoživosti. Zaradi tega znanstveniki verjamejo, da manj hrane na krožniku lahko pomeni daljšo življenjsko dobo.

Vir:
Heilbronn, L.K., de Jonge, L., DeLany, J.P., Larson-Meyer, D.E., Rood, J., Nguyen, T. Ravussin, E. (2006). Effect of 6-month calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation, and oxidative stress in overweight individuals: a randomized controlled trial. JAMA, 2006 Jun 7;295(21):1539-48.

Limona vs. paprika

Je limona res najboljši vir vitamina C?

Ne. Limona sicer vsebuje kar nekaj (bolj natančno 53 mg na 100 g limon) vitamina C (askorbinske kisline), kar pa še zdaleč ni največ. To dokazuje tudi spodnja...

Ogledi: 5210
Limona vs. paprika
Limona vs. paprika

Je limona res najboljši vir vitamina C?

Ne. Limona sicer vsebuje kar nekaj (bolj natančno 53 mg na 100 g limon) vitamina C (askorbinske kisline), kar pa še zdaleč ni največ. To dokazuje tudi spodnja tabela živil s pripisano vsebnostjo vitamina C:

ŽIVILO

KOLIČINA (na 100g)

rumena in zelena paprika

177 - 183 mg

črni ribez

181 mg

ohrovt

120 mg

kivi

105 mg

brokoli

93 mg

koleraba

62 mg

pomaranče

59 mg

jagode

59 mg

limona

53 mg

ananas

48 mg

zelje

42 mg

grenivka

33 mg

Povzeto s strani: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search

Najverjetneje je prišlo do zmote zaradi predvidevanja, da bolj kot je nekaj kislo, več vsebuje vitamina C? Navsezadnje gre le za kislino, kajne?

Limona in ostali citrusi imajo veliko večjo vsebnost citronske kisline (do 8%) kot pa askorbinske kisline oziroma vitamina C. In narobe ju je enačiti. Citronska kislina sicer pravtako deluje kot antioksidant, vendar za nas ni esencialna in še zdaleč ni vitamin. Zaradi tega navsezadnje limona le ni najboljši vir vitamina C. Kateri pa je? Paprika.

To pa ni zadnji mit o vitaminu C, ki ga razbijamo.

Preverite: Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Viri:
Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L. (2012) Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.

Vam je všeč blog?

Kontaktirajte nas
Enter weight