Alt

Zakaj je debelost moderni problem, ki včasih ni obstajal?

Zakaj je debelost moderni problem, ki včasih ni obstajal?

Ste se kdaj vprašali, kaj se je spremenilo v zadnjih 200, 300 letih, da se naša družba mora spopadati s prekomerno telesno težo, debelostjo in maščobo? Kaj je bilo včasih drugače, da ljudje niso imeli težav s preveč maščobe na trebuhu, nogah in zadnjici?

Skozi več milijonov let evolucije se je človeško telo prilagajalo glede na okolje, v katerem živimo (Zemlja). Za ohranjanje notranjega ravnovesja (homeostaze) in zdravja, smo razvili različne mehanizme, ki so nas obvarovala pred zunanjimi spremembami.

Eden od teh je tudi nalaganje maščobe. Skozi zgodovino hrane seveda nismo imeli na voljo vsak dan in ena izmed človeških super sposobnosti je, shranjevanje energije za takrat, ko jo potrebujemo. Čeprav danes, ko imamo hrano na voljo 24/7, tega mehanizma nalaganja maščob raje ne bi imeli, včasih temu ni bilo tako.

Predstavljajte si življenje nekaj milijonov let nazaj. Ali pa niti ne tako dolgo, tudi nekaj 1000 let nazaj bo zadostovalo. Naša hrana je bila na drevesih in v zemlji, meso pa nam je bežalo po gozdovih in travnikih. Energetsko bogate hrane nismo imeli na voljo vsak teden, kaj šele vsak dan. Kako bi preživeli takrat, brez naše energetske zaloge, maščob okoli trebuha, nog in zadnjice?

Če gremo še en korak naprej, predstavljajmo si letne čase. V poletnem času je bilo hrane v izobilju, vse je cvetelo in raslo, dan je bil dolg, hrano smo lahko nabirali in lovili dlje časa. V tem času smo pojedli ogromno in nabrali zaloge v obliki maščobe za zimske mesece. Takrat je noč daljša, bolj hladno je in hrane je manj. Zimski čas je bil včasih čas pomanjkanja. Živelo se je na zalogi malo hrane, še bolj pa na zalogi maščobe na naših telesih. Brez telesne sposobnosti, ki nalaga »odvečne« zaužite kalorije v obliki maščobe, bi izumrli.

Morda se vse te »zgodbice« naših daljnih prednikov zdijo pretirane in nepotrebne v današnjem svetu, vendar temu ni tako. Čeprav se nam ta zgodovina, iz vidika evolucije našega telesa, lahko zdi daljna, je še kako relevantna. Naš način življenja se nam je res drastično spremenil, vendar se naša telesa in fiziologija nista spremenila dosti, zato zakoni, ki so veljali takrat, veljajo še danes. Človeško telo se je oblikovalo in razvilo skozi milijone let. Res mislite, da se lahko prilagodi na moderne spremembe, v zgolj nekaj 100 letih?

Ste vedeli, da je človeški DNK 99% enak DNKju opice? Naš DNK si je 10x bolj podoben kot DNK miši in podgan. Veliko se torej ni moglo spremeniti.

Moderna težava

V čem je torej danes težava? Zakaj vse srčno-žilne bolezni, rakava obolenja, prekomerna telesna teža in debelost?

Kot smo opisali, smo, da bi preživeli, razvili mehanizem shranjevanja energije v obliki maščobe, za »hude čase«. V današnjem modernem svetu, hudi časi ne pridejo nikoli. Od trenutka hladilnikov in učinkovitih prevozov imamo katerokoli hrano na voljo, kjerkoli na svetu. Visoko kalorične hrane imamo v izobilju, na voljo je vsako uro in večkrat dnevno jo tudi zaužijemo. Ker je naše telo ne potrebuje toliko, jo shranimo. To niti ne bi bila težava, če bi prišel čas, zima, pomanjkanje in lakota, ko bi te zaloge lahko porabili. Ker ta čas nikoli ne pride, smo praktično ves čas v »poletnem času«. Hrano jemo 6-krat na dan, 42-krat na teden in telesu signaliziramo, da mora ves čas rasti in shranjevati. Zimski čas, ko bi telesu dali malo odmora, in čas, da poje lastne šibke celice in dejansko izkoristi zalogo energije, nikoli ne pride. Od tod tudi izvirajo vse bolezni, konstantno visok krvni sladkor, ki pripelje do sladkornih bolezni, konstantno visoke vrednosti maščob v krvi, srčno-žilna obolenja, vnetni procesi, ki se rezultirajo v obliki Alzeimerjeve bolezni in še nešteto drugih obolenj… Zakaj zdraviti simptome vseh bolezni in iskati zdravila, če vemo, kje je vzrok vsega skupaj?

Na nas se lahko obrnete preko spletnega obrazca TUKAJ ali pa nam pišete na e-mail: info@sportnaklinika.si

Preberite še

view
Kako prebava in črevesna flora vplivata na naše zdravje?

Kako prebava in črevesna flora vplivata na naše zdravje?

Ste vedeli, da naše črevesje vsebuje kar 100 milijard bakterij, kar je 10-krat več, kot imamo lastnih celic? Površina tankega in debelega črevesja znaša med 180 in 300 kvadratnih metrov. Gre za...

Preberi več
view
Zdrav piščanec po kitajsko

RECEPT: Zdrav piščanec po kitajsko

Zdrav piščanec po kitajsko - jed, ki združuje izjemne okuse in prehranske prednosti kitajske kuhinje. Kitajska kuhinja je znana po svojih raznolikih in harmoničnih okusih ter uporabi svežih...

Preberi več
view
Jedilnik za hujšanje: Kaj jesti, da izgubite kilograme?

Jedilnik za hujšanje: Kaj jesti, da izgubite kilograme?

Pri hujšanju je izbira prave hrane ključna. Vendar pa oblikovanje pravega jedilnika za hujšanje ni enostavno. Predelan in kalorično bogata hrana lahko prepreči izgubo teže, medtem ko lahko preveč...

Preberi več