Alt

Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Čaj z limono naj bi bil učinkovito zdravilo za različne bolezni, zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebuje. V tem blogu bom zaplaval proti toku in razbil staro prepričanje, ki mu vsi brez dvoma verjamemo.

Zakaj čaj z limoni NI učinkovito zdravilo:

  • Limona še zdaleč ni najboljši vir vitamina C. Seznam živil z največ vitamina C preberite na povezavi Je limona res najboljši vir vitamina C? Mislim, da vas bo presenetilo, katera zelenjava je na prvem mestu.
  • Dejanska vsebnost vitamina C v limonah in drugih sadežih lahko variira glede na zrelost. Limone po navadi prepotujejo pol sveta, preživijo nekaj časa v skladišču ter nato ležijo na policah v trgovini. Pri tem izgubijo dobršen delež vitamina C.
  • Poleg tega oksidacija vitamin C hitro uniči. Vitamin C je topen v vodi in zato ob kuhanju izločen in izničen. Ko dodamo limono v vroč čaj, se vitamin, ki ga že tako ni veliko, izniči.

Vitamin C je tako za lajšanje simptomov prehlada in za krepitev imunskega sistema bolj smiselno uživati drugače, kot pa z limono v čaju.

PREBERITE TUDI: Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Viri:
Mahan, L. K., Escott-Stump, S. in Raymond, J. L. (2012). Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.
Chambial, S. idr. (2013). Vitamin C Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct; 28(4): 314–328.

Preberite še

view
Neaktivni suhi in srčne bolezni

Neaktivni suhi in srčne bolezni

Ugotovitve kažejo, da telesna sestava, kilogrami in količina maščobe niso edini kazalec verjetnosti srčno žilnih bolezni. V raziskavi so Crump in ostali (2017) prišli do zaključkov, da imajo suhi...

Preberi več
view
Kako ohraniti izgubljeno telesno težo: Učinkoviti nasveti in strategije

Kako ohraniti izgubljeno telesno težo: Učinkoviti nasveti in strategije

Za mnoge je izguba odvečne telesne teže pogosto velik dosežek, ki pa se lahko hitro sprevrže v boj, ko gre za ohranjanje izgubljene teže. Ta članek, ki je namenjen vsem, ki iščete učinkovite...

Preberi več
view
8 nasvetov za vaše zdravje v času koronavirusa

8 nasvetov za vaše zdravje v času koronavirusa

Znašli smo se v težkih časih. Veliko ne moremo narediti, da bi pripomogli državi in zdravstvenemu sistemu v boju proti koronavirusu. Lahko pa živimo odgovorno, sledimo navodilom in tako poskrbimo...

Preberi več