Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Glikemični indeks (kaj je glikemični indeks oziroma GI si preberite TUKAJ) določata dva polisaharida: amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor.
Kdaj imajo testenine visok glikemični indeks?
Dlje časa kuhamo testnine (ali jih celo razkuhamo), bolj lepljive postanejo. Razmerje med amilozo in amilopektinom se spremeni in njihov glikemični indeks se poveča - veliko hitreje dvignejo naš krvni sladkor. Če pa so testenine pripravljene 'al dente' oz. ravno prav (ko jih pregriznemo, niso surove, ampak ravno prav čvrste), je glikemični indeks manjši za kar 25 odstotkov!
Enako je tudi pri ostalih živilih. Na primer surovo korenje ima GI 20, medtem ko ga ima kuhano kar 50. Pečen krompir pa ima večji GI kot kuhan.
Če skrajšamo in poenostavimo, razkuhane in bolj lepljive testenine se nam bodo bolj verjetno ''nalepile'' kot maščobne obloge, kot pa ravno prav kuhane. :)
Viri:
www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf
- Prehrana
Kofein izniči učinek kreatina
Kreatin je dokazano kot ena najbolj učinkovitih in posledično tudi najbolj koriščenih prehranskih dodatkov na trgu. Manj znano pa je morda, da kofein izniči učinek kreatina, sladkor pa učinek...
Preberi več- Prehrana
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim...
Preberi več- Prehrana
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?
Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine (nizek,...
Preberi več