Hujšam: Kako pogosto naj se tehtam?

20 September, 2024
Čas branja: 4 min
Naslovna - Hujšam: Kako pogosto naj se tehtam?

Kazalo

    Uvod

    Odločili ste se, da boste izgubili nekaj kilogramov. Telovadite, se gibate in jeste zdravo. Prišel je trenutek resnice, ko morate preveriti napredek na tehtnici. Kako pogosto se tehtati?

    Na tehtnico lahko stopite vsak dan, vsak teden, vsak mesec ali pa se odločite hujšati brez tehtnice. Navsezadnje se številke na tehtnici ne sme enačiti z zdravjem. Kaj je torej najbolj primerno?

    Edina stvar, ki šteje, je, kaj tehtanje pomeni za vas?

    • Ali tehtanje pliva na vaše počutje in razpoloženje?
    • Je tehtanje »to be or not to be« trenutek?

    Tako je v večini primerov in zato verjetno tudi sami berete ta članek.

    Naj pomagam. Razložil bom, kaj bi tehtnica morala pomeniti in kako bi morali na številko gledati. Na koncu pa odgovorimo še na zastavljeno vprašanje.

    Hujšanje ni linearno

    Prva stvar. Hujšanje ni linearno. V procesu hujšanja so vzponi in padci. So tedni, ko izgubimo več od pričakovanja, in tedni, morda meseci, ko se številke ne premaknejo. Vse to je del procesa. V večini primerov neizogiben del procesa.

    Tako kot v vrhunskem športu. Športniki dosegajo platoje, meje, pri nastopih dolgo časa dosegajo enake rezultate, ne napredujejo, dokler ne odkrijejo nov način, nov pristop ali preprosto prebijejo mentalno oviro. 

    Zelo podobno je pri hujšanju. Zato morajo številke na tehtnici služiti zgolj kot merilo, ki nam pove, če dosegamo svoje cilje.

    Številka ne sme vplivati na našo motivacijo in počutje. Zavedati pa se moramo tudi, da lahko telesna teža dnevno niha do 3 kilograme!

    To le dodatno potrjuje, da si je nesmiselno »vzeti k srcu« vsako meritev.

    Infografika - Kako izgleda hujšanje

    Realni cilji in pričakovanja

    Zelo pomembno je, da si zastavimo realne cilje in pričakovanja. Tako ne bomo razočarani, temveč motivirani, ko bomo dosegali manjše, dosegljive cilje in posledično kasneje tudi večje, »oddaljene« cilje.

    Korak za korakom. 

    Tudi ultramaratonci svoj 500-kilometrski tek premagajo korak za korakom, kilometer za kilometrom in ne po 5 hkrati. Da ne zaidem …

    Tako izguba 2 kilogramov na teden ni realen cilj. Z dobrim programom in načrtom lahko pričakujemo izgubo 0,5 do 1 kg na teden. Morda se zdi malo, danes, v svetu kvazi bližnjic, shujševalnih tablet in čudežnih receptov.

    Pa ni. Verjemite mi.

    Preberite si blog Ultimativni vodič za hujšanje: Kako shujšati brez bližnjic?

    Trenutek resnice in.... razočaranje?

    Vsak prej ali slej stopi na tehtnico in izve, da je teža kljub trudu ostala enaka. 

    Sedaj, ko ste prebrali ta članek, veste, da teža niha iz dneva v dan. Da je normalno, da kilogrami ne padajo linearno in da ni vse tako "tekoče". Pa vendarle, ne glede na vse, ni vam vseeno. Še vedno ste razočarani.

    Imate dve izbiri:

    Razočaranje nas lahko motivira ali potre.

    Odločitev je vaša. Če se ne odločimo, se zgodi avtomatsko - Izgubimo voljo. Razočaranj se namreč bojimo, zato se izogibamo novih in nadaljnjih izzivov. Vse nam »pade«, ker si podzavestno ne želimo ponovnega razočaranja. To je vse avtomatski proces, ki poteka v naši glavi.

    Razen, če sprejmemo drugo odločitev.

    Odločitev, da nas ne bo podrlo, ampak motiviralo. Podžgalo. Da bomo dali več od sebe, našli druge rešitve. Večje kot je razočaranje, večja je lahko motivacija.

    Sedaj pa si poglejmo, kako pogosto se torej tehtati?
     

    Meme - 2 možnosti po tehtanju

    Kako pogosto se tehtati?

    Dnevno tehtanje je prepogosto. Saj veste, teža variira in ne dobimo realnih vrednosti, samo dnevno se izpostavljamo nepotrebnem stresu.

    Tedensko in mesečno tehtanje je odgovor.

    Eno ali drugo, odločite se sami. Če ste zmožni objektivno gledati na številko na tehtnici, potem se tehtajte tedensko. Tako bo še vedno dovolj pogosto, da lahko spremljate napredek in dosegate cilje, hkrati pa sproti prilagajate program hujšanja, če je to potrebno.

    V primeru, da vam je tehtanje stresno (hoteli ali ne), se tehtajte mesečno. Tako še vedno lahko spremljate napredek in se hkrati ne obremenjujete s številko.

    Zaključek

    V sklopu našega Shujševalnega programa se na tešče zjutraj tehtamo tedensko, večje, podrobne meritve pa opravimo odvisno od spremembe, od 1x mesečno, do 1x na pol leta. Na številko gledamo objektivno in se raje osredotočamo na spremembe v navadah. Bolj smo ponosni na novo osvojene navade, kot pa na izgubljene kilograme, saj bodo nove navade s časoma prinesle veliko več kot le manjšo telesno težo.

    Tehtanje je orodje, ki vam daje povratno informacijo, ali je to, kar počnete, dovolj za doseganje vaših ciljev ali ne. Nič več kot to.

    Zadnje objave

    Naslovna - RECEPT Zdrava sladica

    RECEPT: Zdrava sladica

    Naslovna - RECEPT Zdrav piščančji gyros

    RECEPT: Zdrav piščančji gyros

    Naslovna - RECEPT Piščanec v sojini omaki z medom

    RECEPT: Piščanec v sojini omaki z medom

    Tedenska izobraževalna vsebina v vaš email

    Brezplačna izobraževalna vsebina

    Prijavite se na brezplačno tedensko izobraževanje, kjer vam bomo 1x tedensko poslali izobraževalne vsebine ali članke na temo zdravja in hujšanja.