Alt

Hujšam. Kako pogosto naj se tehtam?

Hujšam. Kako pogosto naj se tehtam?

Odločili ste se, da boste izgubili nekaj kilogramov. Imate program vadbe in prehranski načrt. Prišel je trenutek resnice, ko morate preveriti napredek na tehtnici. Kako pogosto se tehtati?

Na tehtnico lahko stopite vsak dan, teden, mesec ali pa se odločite hujšati brez tehtnice. Navsezadnje se številke na tehtnici ne sme enačiti z zdravjem. Kaj je torej najbolj primerno?

Edina stvar, ki šteje, je, kaj tehtanje pomeni za vas.

  • Vpliva na vaše počutje in razpoloženje?
  • Je tehtanje »to be or not to be« trenutek?

Tako je v večini primerih in zato verjetno tudi sami berete ta članek.

Naj pomagam. Razložil bom, kaj bi tehtnica morala pomeniti in kako je potrebno na številko gledati. Na koncu pa odgovorimo še na zastavljeno vprašanje.

HUJŠANJE NI LINEARNO

Prva stvar. Hujšanje ni linearno. V procesu hujšanja so vzponi in padci. So tedni, ko izgubimo več od pričakovanja, in tedni, morda meseci, ko se številke ne premaknejo. Vse to je del procesa. V večini primerov neizogiben del procesa.

Tako kot v vrhunskem športu. Športniki dosegajo platoje, meje, pri nastopih dolgo časa dosegajo enake rezultate, ne napredujejo, dokler ne odkrijejo nov način, nov pristop ali preprosto prebijejo mentalno oviro. Zelo podobno je pri hujšanju. Zato morajo številke na tehtnici služiti zgolj kot merilo, ki nam pove, če dosegamo svoje cilje.

Številka ne sme vplivati na našo motivacijo in počutje. Zavedati pa se moramo tudi, da lahko telesna teža dnevno niha do 3 kilograme!

To le dodatno potrjuje, da si je nesmiselno »vzeti k srcu« vsako meritev.

REALNI CILJI IN PRIČAKOVANJA

Hujšanje

Zelo pomembno je, da si zastavimo realne cilje in pričakovanja. Tako ne bomo razočarani, temveč motivirani, ko bomo dosegali manjše, dosegljive cilje in posledično kasneje tudi večje, »oddaljene« cilje. Korak za korakom. Tudi ultramaratonci svoj 500-kilometrski tek premagajo korak za korakom, kilometer za kilometrom in ne po 5 hkrati. Da ne zaidem …

Tako izguba 2 kilogramov na teden ni realen cilj. Z dobrim programom in načrtom lahko pričakujemo izgubo 0,5 do 1 kg na teden. Morda se zdi malo, danes, v svetu kvazi bližnjic, shujševalnih tablet in čudežnih receptov. Pa ni. Verjemite mi.

Preberite si blog Hujšanje in kako shujšati.

TRENUTEK RESNICE IN … RAZOČARANJE

Vsak prej ali slej stopi na tehtnico in izve, da je teža kljub trudu ostala enaka. Sedaj, ko ste prebrali ta članek, veste, da teža niha iz dneva v dan. Da je normalno, da kilogrami ne padajo linearno in da ni vse tako tekoče. Pa vendarle, ne glede na vse, ni vam vseeno. Še vedno ste razočarani.

IMATE DVE IZBIRI

Razočaranje nas lahko motivira ali uniči.

Odločitev je vaša. Če se ne odločimo, se zgodi avtomatsko. Podre nas. Razočaranj se namreč bojimo, zato se izogibamo novih in nadaljnjih izzivov. Vse nam »pade«, ker si podzavestno ne želimo ponovnega razočaranja. To je vse avtomatski proces, ki poteka v naši glavi.

Razen …

Če sprejmemo drugo odločitev.

Motivacija in postavljanje ciljev

Odločitev, da nas ne bo podrlo, ampak motiviralo. Podžgalo. Da bomo dali več od sebe, našli druge rešitve. Večje kot je razočaranje, večja je lahko motivacija in ogenj v nas.

Torej …

KAKO POGOSTO?

Dnevno tehtanje je prepogosto. Saj veste, teža variira in ne dobimo realnih vrednosti, samo dnevno se izpostavljamo nepotrebnem stresu.

Tedensko in mesečno tehtanje je odgovor. Eno ali drugo, odločite se sami. Če ste zmožni objektivno gledati na številko na tehtnici, potem se tehtajte tedensko. Tako bo še vedno dovolj pogosto, da lahko spremljate napredek in dosegate cilje, hkrati pa sproti prilagajate program hujšanja, če je to potrebno.

V primeru, da tehtanje na vas vpliva (hoteli ali ne), se tehtajte mesečno. Tako si še vedno lahko zastavite merljive cilje v obliki kilogramov (kar je najlažje, če nimate dostopa do meritev telesne sestave), na drugi strani pa se ne obremenjujete tedensko.

V sklopu našega shujševalnega programa se na tešče zjutraj tehtamo tedensko, večje, podrobne meritve pa opravimo mesečno. Če tedensko teža pada, je to motivacija za naprej, če pa teža stoji, nas motivira še bolj.

Preberite si članek še enkrat. Še posebej del o razočaranju. In potem se odločite – vas bo motiviralo? Poskušajte oblikovati vašo mentaliteto tako, da boste komaj čakali na prvo »razočaranje«, ki vas bo še dodatno izstrelilo in pognalo do cilja.

Preberite še

view
Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Bi verjeli, če vam rečemo, da lahko izgubite kilograme brez da bi se morali dnevno držati predpisanega jedilnika? Ste že slišali za intermittent fasting? Število prekomerno hranjenih in debelih...

Preberi več
view
Kako shujšati z manipulacijo telesne temperature?

Kako shujšati z manipulacijo telesne temperature?

Kako shujšati je vprašanje, ki ga slišimo neštetokrat. Pa ste vedeli, da je to mogoče z manipulacijo temperature telesa in okolja? Ste vedeli zakaj nam je med vadbo vroče in se potimo?

Preberi več
view
Kako lahko jajca pomagajo pri hujšanju?

Kako lahko jajca pomagajo pri hujšanju?

Jajca preprečujejo srčno-žilne bolezni, nudijo najbolj kvalitetne beljakovine in z uživanjem jajc si zagotovimo zadostno količino vitamina D (kar je v temnejšem delu leta še posebej pomembno),...

Preberi več