Alt

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Torej, kaj piti na tisti izredni priložnosti katero ne moremo spustiti, pa bi še vedno radi zaužili čim manj kalorij? Katera pijača ima najmanj kalorij?

Preden začnem: Uživanje alkohola ustavlja in upočasnjuje hujšanje in izgubo maščobe. Učinek je celo obraten. »Dobra« noč zunaj lahko še malo doda maščobe na trebuh. Ne glede na izbiro pijače. Seveda pa, so nekatere izbire bolj optimalne od drugih.

Kaj se dejansko zgodi, ko smo pijani?

Petek zvečer, v rokah kozarec vina ali piva, dolg teden za nami. Radi bi se sprostili in izkušnje nam pravijo, da alkohol k temu pripomore.

Prva stvar, ki se jo moramo zavedati je, da alkohol na telo vpliva enako, kot preostale droge. Učinek je seveda odvisen od količine, vendar telo nanj reagira burno in se obnaša, kot da ima v sebi strup, ki se ga želi hitro znebiti. Jetra pričnejo procesirati in razgrajevati alkohol. 80 kilogramski moški 1 pijačo (pivo, kratka žgana pijača, kozarec vina,…) razgradi v 90 minutah, 60 kilogramska ženska pa v 2 urah in 15minutah. Torej, če pijemo s hitrejšim tempom (kdo pa ne?) kot jetra lahko procesirajo, postajamo vse bolj in bolj pijani.

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Negativni vplivi alkohola na zdravje

Alkohol je za naše telo zasvoljiv strup. Povzroča razna rakava obolenja, cirozo jeter, bolezni srca, kapi, zmanjšuje plodnost, poleg tega pa negativno vpliva še na naše mentalno zdravje. Če to ni dovolj prepričljivo, še nekaj slabih lastnosti in vplivov na zdrav življenjski slog:

 #1 - Alkohol ima 7 kCal na gram. Kar je več kot ogljikovi hidrati ali beljakovine, ki imajo po 4kCal na 1 gram. In ker se telo želi čim hitreje znebiti alkohola, ga bo porabljalo prej, kot pa kalorije iz zaužite hrane. S tem alkohol inhibira in ustavi kurjenje maščob. Povrh vsega pa lahko skozi pijačo, ne zavedno vnesemo veliko več kalorij, kot si morda mislimo.

#2 – Telo rajše porablja alkohol, kot maščobe. Ker se telo želi alkohola čim hitreje znebiti, ga porablja pred maščobo. S tem se nam kurjenje maščob ustavi in inhibira.

#3 – Ob zaužitju, alkohol, dvigne inzulin. Enako se zgodi pri zaužitju sladkorjev in škroba. Povečanje inzulina lahko vodi k nalaganju maščob.

#4 – Ima negativen vpliv na spanje. Čeprav se nam morda zdi, da po nekaj spitih kozarčkih spimo kot top, alkohol zmoti cirkadiani ritem ter vpliva na melatonin in druge hormone.

#5 – Ko smo pod vplivom alkohola običajno tudi zaužijemo več nezdrave hrane. Zelo kmalu se nam sendviči, kebab ali burek iz Olimpije zdijo super ideja. Pica in Netflix? Itak. Poleg 1000kCal zaužitih s pijačo, sledi še 1000 s hrano. Fajn.

#6 – Dehidracija. Morda nima direktnega vpliva na našo postavo, ima pa na počutje. Alkohol blokira antidiuretični hormon vazopresin, ki ima nalogo zadrževanja vode v telesu in signalizira ledvicam, da vodo zadržujejo. Zaradi tega ob pitju izločamo več vode, kot jo dejansko zaužijemo. Dehidracija je tudi eden izmed glavnih razlogov »mačka«.

»Dobre in slabe« izbire alkoholnih pijač

Sedaj, ko smo predelali vse negativne učinke, si poglejmo še nasvete, kako jih omejiti in zmanjšati.

Moj prvi nasvet bi bil seveda zmernost, ampak mislim, da bralci niste tukaj zaradi tega. Naš cilj bo torej najti pijače s katerimi bomo zaužili čim manj kalorij in ogljikovih hidratov, hkrati pa dobili preostale željene učinke alkohola. S tem se seveda ne izognemo potencialnim boleznim, lahko pa omilimo vpliv na kopičenje maščobe.

Najmanj kalorične pijače (kalorije le iz alkohola)

  • Viski ali konjak
  • Vodka
  • Tekila
  • Gin
  • Martini

Manj kalorične pijače (malo OH)

  • Rdeče vino (suho) – sicer vsebuje nekaj ogljikovih hidratov, vendar je na seznamu zaradi svojih antioksidativnih lastnosti
  • Belo vino (suho)
  • Šampanjec

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Bolj kalorične pijače

  • Pivo
  • Sladka vina
  • Pijače mešane s sokovi
  • Koktejli
  • Jagermaister

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

(Photo: dietdoctor.com)

Na kratko, kratka, žgana pijača, brez dodanega sladkorja, je najboljša izbira. 0,03L »shot« pijače s 40% vsebnosti alkohola vsebuje 65kCal.

Najboljše jih je mešati z navadno ali gazirano vodo, ter za okus dodati limono ali limeto. Tako ne dodamo dodatnih kalorij. Tudi špricer je OK. Razni toniki namreč že vsebujejo okoli 10g sladkorja na 100mL pijače.

Pa po pameti. Za tale članek me lahko častite kratkega, če se kje srečamo v baru.

 

Viri

Braun, S. (1997). Buzz: The Science of Love of Alcohol And Caffeine: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine.
Eenfeld, A. (2018). Low-carb alcohol – the best and the worst drinks. Pridobljeno iz spletne strani dietdoctor.com dne 20.4.2019
Wasielewski, J.A. in Holloway, F. A. (2001). Alcohol's interactions with circadian rhythms. A focus on body temperature. Alcohol Res Health. 2001;25(2):94-100.
www.nerdfitness.com/blog/alcohol/
https://www.myfitnesspal.com/food/search

Preberite še

view
Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj...

Preberi več
view
Kakšne banane izbrati v trgovini?

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Ali veste, katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Preberi več
view
Piščanec z medom in sojino omako

RECEPT: Piščanec z medom in sojino omako

Če si želite okusne in preproste jedi, ki vas bo navdušila, potem poskusite ta preprost recept za piščanca z medom v sojini omaki. To je popoln obrok za vse, ki radi jedo dobro hrano, a nimajo...

Preberi več