Alt

5 navad, ki lahko podaljšajo življenje

5 navad, ki lahko podaljšajo življenje

Raziskovalci s Harvarda pravijo, da vam zdrave navade lahko podaljšajo življenje. In kako svojemu življenju dodati še kakšno desetletje?

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Circulation, so pokazale, da je pri tem ključnih naslednjih pet zdravih navad:

  • zdrava prehrana,
  • dnevna vadba,
  • ohranjanje zdrave telesne teže,
  • zmerno uživanje alkohola in
  • odpoved kajenju.

Čeprav dejstvo, da so navade, kot so telovadba in zmerno uživanje alkohola, zdrave, ni nobena novost, so bili celo raziskovalci presenečeni na številom dodatnih let, ki so jih ljudje pridobili s tem, ko so se držali omenjenih zdravih navad.

Solata

ZA KOLIKO LET PODALJŠAJO ŽIVLJENJE OMENJENE NAVADE?

Pri posameznikih v starosti 50 let, ki se zdravih navad niso držali, so raziskovalci predvideli življenjsko dobo 79 za ženske in 75 za moške.

Če so privzeli vseh pet omenjenih navad, je pri starosti 50 let življenjska doba pri ženskah poskočila na 93 let in pri moških na 87 let, če so se držali samo ene, pa so že s tem zmanjšali tveganje za zgodnjo smrt.

Raziskovalci so v sklopu raziskave prečesali izsledke dveh večjih raziskav, ki sta v obdobju treh desetletij zajeli več kot 123.000 moških in žensk.

NIKOLI NI PREPOZNO!

Redna vadba lahko podaljša življenje, pravijo raziskovalci s Harvarda.

Čeprav gre pri omenjeni raziskavi zgolj za ocene, ni nikoli prepozno za pozitivne spremembe življenjskega stila.

»Celo tistim nad 70 lahko zdrav življenjski stil, npr. zdrava prehrana in fizična aktivnost, podaljša življenje,« pravi dr. Frank Hu, glavni avtor raziskave in predstojnik oddelka za nutricistiko na fakulteti Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Vir: Health Harvard

Preberite še

view
Telovadba za starejše za moč in kvalitetno življenje

Telovadba za starejše za moč in kvalitetno življenje

Življenjska doba se podaljšuje na račun manjše smrtnosti, zato po svetu narašča delež starejših ljudi. Pestijo jih pogoste zdravstvene težave, posledično slabša kvaliteta življenja in težave pri...

Preberi več
view
Katera hrana znižuje holesterol?

Katera hrana znižuje holesterol?

Veste katera hrana znižuje holesterol? Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki...

Preberi več
view
Hitro in zdravo: Beljakovinska sladica v kozarcu z malinami

Hitro in zdravo: Beljakovinska sladica v kozarcu z malinami

Dragi bralci, za vas smo pripravili slastno beljakovinsko sladico v kozarcu z malinami, ki je pripravljena v le 10min. Kombinacija malin in zrnatega sira ustvarja ne le okusen, ampak tudi hranljiv...

Preberi več