Alt

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj veste. Sladkor v obliki tekočine kar najhitreje dvigne raven krvnega sladkorja in se v večini primerov neposredno nalaga v obliki maščobe. Poleg tega povzroča inzulinsko rezistenco (metabolni sindrom, zaradi katerega težje izgubljamo maščobo in postanemo kandidati za sladkorno bolezen ter bolezni srca in ožilja).

V isti koš naravnih sadnih sokov in smoothiejev ne bomo metali. Se je pa potrebno zavedati druge plati, ki jo ima imajo.

Zaradi vseh podjetij, ki prodajajo prehranske dodatke, proteine, beljakovine, praške in privlačne shakerje, na splošno vlada prepričanje, da so smoothieji zdravi in primerni. To pa popolnoma ne drži. Namreč sadni sok, ki ga iztisnemo, ne vsebuje vlaknin, kot jih vsebuje cel sadež. Vlaknine podaljšajo čas, ki je potreben, da naše telo razgradi sadež in pride do sladkorjev. Tako je tudi glikemični indeks sadja nižji. Če pa suho snov (med drugim vlaknine) odstranimo oz. sadež »zmiksamo« ali iztisnemo, ima telo lažji dostop do sladkorjev in tako krvni sladkor naraste hitreje.

Tako npr. tudi smoothie, narejen iz mletih ovsenih kosmičev (višji glikemični indeks, ker so mleti), banane, jabolka, mleka ali jogurta, kakšnih chia semen ter po možnosti še beljakovinskega praška, prava kalorična bomba z visokim glikemičnim indeksom. Seveda vsebuje veliko zdravih hranil, vitaminov in mineralov. To je res. Vendar istočasno vsebuje ogromno kalorij in takšen smoothie je bolj primeren za pridobivanje telesne teže, kot izgubljanje.

Iztisnjen jabolčni sok, ki ga naredite doma, je iz vidika glikemičnega indeksa in sladkorjev ravno toliko neprimeren kot tisti kupljeni, brez dodanih sladkorjev.

Predlagamo, da v kolikor si želite pripravljati smoothieje in svoj zajtrk ali malico spiti, ga naredite iz zelenjave, jagod, gozdnih sadežev, vode in morda jogurta. Za sem in tja si lahko privoščite tudi kakšno drugo sadje, vendar naj ne bo sok iztisnjen, temveč sadje zmleto, da zaužijete vsaj malo vlaknin.

Najbolje je, če banano, ovsene kosmiče, jabolko, chia semena in jogurt pojeste in ne spijete. Namesto smoothieja si pripravite krožnik oz. posodico. Sadje narežite in ovsene kosmiče pojejte cele.

Preberite še

view
RECEPT: Zdravi beljakovinski browniji

RECEPT: Zdravi beljakovinski browniji

Imaš tudi ti rada čokoladne brownije? Bi jih želela poskusiti v bolj »zdravi« obliki? Spodaj te čaka odličen recept za zdravo verzijo beljakovinskih čokoladnih brownijev. Verjemi, da noben gost ne...

Preberi več
view
Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Intermittent fasting kot shujševalna metoda

Bi verjeli, če vam rečemo, da lahko izgubite kilograme brez da bi se morali dnevno držati predpisanega jedilnika? Ste že slišali za intermittent fasting? Število prekomerno hranjenih in debelih...

Preberi več
view
Piščančji gyros

RECEPT: Piščančji gyros

Če iščete nekaj okusnega in hkrati zdravega za kosilo, vam predstavljamo naš najljubši recept za piščančji gyros! Popolna kombinacija mehkega piščančjega mesa, hrustljave zelenjave in aromatičnih...

Preberi več