Tudi krompir je lahko naš prijatelj
Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks (krvni sladkor se po zaužitju dvigne manj kot običajno). Če po tem dodamo še kis, akutni glikemični indeks še dodatno znižamo in sprosti se manj inzulina. Po domače, "mrzel", kuhan krompir z dodanim kisom nas ne bo redil.
Pripravite si hladno krompirjevo solato z veliko kisa :)
Vir: Leeman, M., Ostman, E. in Björck, I. (2005). Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Nov;59(11):1266-71.
- Hujšanje
- Prehrana
- Recept
RECEPT: Pečen sladki krompir po mediteransko
Danes smo za vas pripravili recept, ki združuje odlične prehranske lastnosti sladkega krompirja bogatega z vlakninami, avokada, ki je vir zdravih maščob, ter feta sira in granatnega jabolka, ki...
Preberi več- Prehrana
Makrohranila
V tem članku si bomo na kratko pogledali, kaj so makrohranila in jih v kasnejših člankih tudi podrobneje opisali. Poznavanje makrohranil je ključnega pomena, če želimo jesti zdravo in smiselno.
Preberi več- Prehrana
Zrelost sadja
Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno.
Preberi več