Alt

Izgubljanje maščobe na izključno enem, želenem mestu telesa ni mogoče

Izgubljanje maščobe

Če ste oziroma še vedno delate trebušnjake in druge vaje za trebušne mišice, da bi izgubili maščobo izključno okoli trebuha, prenehajte.

Prepričanje, da je mogoče z aktiviranjem in vadbo mišic, kot so trebušne mišice, izgubiti maščobo, ki se nahaja okoli oziroma nad to mišico, je napačno.

V eni izmed raziskav so Katch in ostali (1984) svojim vadečim sestavili program vadbe, ki je vseboval izključno trebušnjake (upogibanje trupa). Program so vadeči izvajali mesec dni, pri čemer so vsak dan povečevali število ponovitev - 27. dan so tako naredili že kar 336 ponovitev. Kljub tako visokemu številu ponovitev vadeči niso izgubili nič več maščobe okoli trebuha, kot so jo izgubili iz rok ali nog.

Telesna aktivnost ne povzroči večje izgube maščobe iz predelov nad aktivnimi mišicami. Na mesto kurjenja maščob nimamo vpliva. Maščoba se porablja iz vseh predelov telesa.

Viri:
Katch, F.I. idr. (1984). Effects of situp exercise training on adipose cell size and adiposity. Res Q Exerc Sport, 1984; 55, 242.
Kostek, M.A. idr. (2007). Subcutaneous fat alterations resulting from an upper-body resistance training program. Med Sci Sports Exerc, 2007; 39, 1177.
Krotkiewski, M. idr. (1979). The effect of unilateral isokinetic strength training on local adipose and muscle tissue morphology, thickness and enzymes. Eur J Appl Physiol, 1979; 22, 221.

Preberite še

view

Kako vaditi po preboleli koroni (COVID-19)

Kako zopet pričeti z vadbo, je vprašanje vsakega rekreativnega športnika, po prebolelem covidu. Na žalost se nas je in se nas bo, še kar nekaj spopadlo z novim virusom. Dobro je, da vemo kako...

Preberi več
view
Mišična masa in hipertrofija

Mišična masa in hipertrofija

V prejšnjem članku smo predstavili temelje dobre vadbe, sedaj pa se bomo podrobneje posvetili vadbi za moč oziroma specifično, mišični masi in vadbi za hipertrofijo. Hipertrofija je cilj večine...

Preberi več
view
Hujšanje v menopavzi

Hujšanje v menopavzi

Menopavza je naraven del procesa staranja žensk, ki lahko povzroči nekatere izzive, kot so vročinski oblivi, razdražljivost, povečanje telesne mase, slab spanec in nihanje razpoloženja. Verjetno...

Preberi več