Alt

Sok rdeče pese - naravni doping

Sok rdeče pese - naravni doping

Rdeča pesa dobiva vse več pozornosti v svetu vzdržljivostnih športov.

Rdeča pesa ima visoko vsebnost nitratov in zviša raven dušikovega oksida, kar bi lahko prineslo tako akutne kot trajne ergogene učinke na kardio respiratorno vzdržljivost in posledično na športni nastop.

Poenostavljeno:

  • Kozarec soka rdeče pese naj bi izboljšal vašo vzdržljivost pred tekmo ali treningom. In seveda ni prepovedan s strani antidopinških agencij.

V nadaljevanju navajamo nekaj zanimivih informacij za vse 'zahtevnejše' bralce bloga.  

Kolesar

Dominguez in drugi so pri pregledu 23 člankov ugotovili, da:

  • Ima zaužitje soka rdeče pese ergogeni učinek na zmanjšanje VO2 pri intenzivnosti enaki ali manjši od VO2max, hkrati pa izboljša učinkovitost in razmerje med proizvedenimi watti in VO2 (na kolesu).
  • Poleg izboljšanja učinkovitosti in podaljšanja časa, potrebnega do odpovedi pri submaksimalnih aerobnih obremenitvah, kronično uživanje soka lahko izboljša kardiorespiratorno učinkovitost pri anaerobnem pragu oz. pri VO2max intenzivnostih.
  • Uživanje soka rdeče pese skupaj s kofeinom lahko izniči učinek vpliva soka na vzdržljivost.
  • Za akutni učinek je sok potrebno spiti 90 minut pred nastopom, saj se najvišje vrednosti nitratov v krvi dosežejo ravno 2 do 3 ure po zaužitju. Potrebno je vnesti minimalno 6-8 mmol nitratov za želene in omenjene učinke. Vsebnost nitratov v različnih sokovih, koncentratih in svežih rdečih pesah variira, vendar je 8 mmol nitratov v približno 340 g sveže rdeče pese.

Viri:

Lidder S. in Web A.J. (2013). Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway. Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar;75(3):677-96.
Dominguez R. idr. (2017). Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. Nutrients. 2017 Jan; 9(1): 43.

Preberite še

view
Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati so ena izmed 3 makro hranil v naši prehrani. So glavna hranilna snov, ki organizmu zagotavlju energijo. Ogljikovi hidrati izredno pomembni, a vseeno jih telo lahko sintetizira...

Preberi več
view
Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Obstajajo diete za hujšanje, pridobivanje mišične mase, vzdrževanje,.. kaj pa za športnike? Kako npr. izgleda idealna prehrana za nogometaša? Da bi pravilno razumeli potrebe nogometaša moramo...

Preberi več
view
Kofein izniči učinek kreatina

Kofein izniči učinek kreatina

Kreatin je dokazano kot ena najbolj učinkovitih in posledično tudi najbolj koriščenih prehranskih dodatkov na trgu. Manj znano pa je morda, da kofein izniči učinek kreatina, sladkor pa učinek...

Preberi več