Alt

Recept: Bučna Juha

Recept: Bučna Juha

Jesenski čas je čas pisanega listja, kostanja in buč!

Tukaj pa je odličen recept za odlično, toplo bučno juho, ki jo lahko postrežete vašim najbližjim.

 Bučna Juha

Sestavine: 

  • 1 buča
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička začimbe Cardamon
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • 2 zelenjavni jušni kocki - Vegeta

 

 Bučna Juha

Potek dela:

Bučo očistimo in narežemo na večje kose (če je organska, kar z olupkom), nato jo kuhamo v vodi na blagem ognju, dokler se ne zmehča. Po potrebi dolivamo vodo. Ko je buča mehka, jo, skupaj z vodo, s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire. (Če nimate paličnega mešalnika, lahko potlačimo tudi z ročnim orodjem za mečkanje krompirja.)

Na olju prepražimo čebulo, česen in začimbe (sol, poper, rdeča paprika, cardamon, dodamo po želji in okusu). Dodamo malo vode in dve zelenjavni jušni kocki. Nato dodamo bučin pire in dolijemo vodo po občutku. Ponovno zmiksamo s paličnim mešalnikom, dokler ni juha povsem gladka in tekoča.

Postrežba: 1 žličko grškega jogurta zmešamo z malo vode, da dobimo tekočo homogeno maso. Pokapljamo po vrhu juhe za dekoracijo, enako lahko naredimo z bučnim oljem ali pa ščepcem bučnih semen.

Pa dober tek!

 Bučna juha

Kalorične vrednosti:

  KCAL OH (g) MAŠČOBE (g) BELJAKOVINE (g) SOL (mg) SLADKOR (g)
1 buča (730g) 147 36 1 5 6 8
2 žlici olivnega olja 239 0 27 0 1 0
1 velika čebula 120 28 0 3 12 12
3 stroki česna 13 3 0 1 2 0
1 žlička Cardamon začimbe 6 1 0 0 0 0
1 žlička rdeče paprike v prahu 4 1 0 0 25 0
2 zelenjavi jušni kocki 32 2 2 1 4400 2
Skupaj 561 71 30 10 4446 22