Alt

Mit: Fizična aktivnost ne porabi veliko kalorij

Mit: Fizična aktivnost ne porabi veliko kalorij

Velikokrat ste že morda slišali, koliko je potrebno teči, hoditi, plavati ali drugače biti aktiven, da pokurimo določeno število kalorij. In morda se nam je zdelo grozno veliko da moramo, na primer, za 1 kos pice hoditi 1 uro ali pa plavati 30 minut, da pokurimo en sendvič. Na prvi pogled se morda zdi veliko, ampak...

Da bi izgubili 0,5 kilograma maščobe bi morali:

  • sekati drva 10 ur,
  • igrati golf 20 ur,
  • ping pong 28 ur
  • in odbojko kar 32 ur

Posledično, takšen režim oz. program izgubljanja telesne maščobe, v 3 mesecih ne bi prinesel večjih rezultatov. Zdaj pa si zadevo poglejmo iz druge perspektive.

Če bi nekdo igral golf 2 uri na dan (350 kCal ali 1,45MJ), samo 2x tedensko (700 kCal ali 2,9MJ), bi v mesecu dni izgubil 400g maščobe, v letu dni pa skoraj 5 kilogramov izključno od te aktivnosti (v primeru, da ne bi spreminjali vnosa hrane). Predstavljajte si, da poleg tega vključite v svoj urnik še kakšno aktivnost, kot je na primer hoja. V letu dni bi brez hudega poseganja v prehrano in brez intenzivnejših vadb izgubili kar 10 kilogramov. Zdaj se takšna vadba ne zdi več tako zanemarljiva kajne?

Naj dodam še nekaj zanimivih dejstev o vsakodnevnih aktivnostih in porabi kalorij.

Žvečenje žvečilnega gumija v eni uri porabi 11 kCal (46KJ). Zdi se malo, vendar 11 kcal na uro je za kar 15-20% povišan metabolizem v primerjavi s tistim v mirovanju.

Če bi med 1-urnim gledanjem televizije, samo med reklamami stopali na mestu, bi porabili dodatnih okoli 150 kCal (600KJ) energije, kar je približno dvakrat več, kot bi v tej uri porabili, če bi samo sedeli.

Z učinkovito reguliranje telesne teže ali za izgubo maščobe predlagamo čim več vsakodnevnih aktivnosti, pa naj bo to igranje športnih iger, sprehodi ali pa preprosto stopanje na mestu, če se ne morete upreti televiziji.

Viri:
- Steeves, J.A. idr. (2012). Energy cost of stepping in place while watching television commercials. Med Sci Sports Exerc, 2012; 44, 330.
- McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance (8th edition). Baltimore: Wolters Kluwers Health.

Preberite še

view
Mišična masa in hipertrofija

Mišična masa in hipertrofija

V prejšnjem članku smo predstavili temelje dobre vadbe, sedaj pa se bomo podrobneje posvetili vadbi za moč oziroma specifično, mišični masi in vadbi za hipertrofijo. Hipertrofija je cilj večine...

Preberi več
view
4 faktorji, ki vplivajo na učinkovitost nadomeščanja energije po treningu

4 faktorji, ki vplivajo na učinkovitost nadomeščanja energije po treningu

Najprej razčistimo, energije ni potrebno nadomeščati po vsakem treningu ali vadbi. Prav tako energije ni potrebno nadomeščati vsem. Nadomeščajo jo vrhunski ali rekreativni športniki, ki intenzivno...

Preberi več
view
Izgubljanje maščobe

Izgubljanje maščobe na izključno enem, želenem mestu telesa ni mogoče

Če ste oziroma še vedno delate trebušnjake in druge vaje za trebušne mišice, da bi izgubili maščobo izključno okoli trebuha, prenehajte. Prepričanje, da je mogoče z aktiviranjem in vadbo mišic,...

Preberi več