Alt

Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj škrobnato sredico, je moka bela.

Med kupovanjem moke ali kruha, ste morda opazili, da obstajajo različni tipi moke:

  • tip 400 in 500 je bela moka,
  • tip 700 in 850 je polbela,
  • 1100 in 1600 je črna in
  • tip moke 1800 je polnozrnata moka.

Tip moke govori o tem, koliko mineralnih in balastnih snovi moka vsebuje. Večji kot je tip moke, več mineralov, vitaminov in drugih zdravih snovi vsebuje. Manjši kot je tip moke, manj teh zdravih snovi moka vsebuje.

Pri beli moki tipa 400 je mleta samo sredica zrna, ki vsebuje zgolj škrob in nekaj malo beljakovin v obliki glutena. Lupina zrna, kjer so shranjene vse hranilne, zdrave snovi, je odstranjena. Vsi vitamini, minerali in vlaknine so odvrženi. Z nakupom moke tipa 400 kupite zgolj energijsko, škrobnato bombo za nalaganje maščobe, brez dodatne vrednosti in mikrohranil. Vlaknin je v sami sredici veliko manj in zato je tudi glikemični indeks takšne moke visok (več vlaknin namreč pomeni manjši glikemični indeks – o tem več TUKAJ).

Pri mokah tipa 1100 in več, je moka že bolj rjavkaste barve, saj vsebuje tudi lupino žitnega zrna, kjer so shranjene vse hranilne, zdrave snovi. Tukaj morate biti previdni. Barva kruha ni vedno najboljša ocena vrednosti kruha. Kruh temne barve ni vedno in nujno polnozrnat. Prodajalko v trgovini vprašajte, kateri kruh je narejen iz polnozrnate moke.

Gladka ali ostra?

Oznaki gladka ali ostra govorita o tem, na kako drobno je mleta moka. Gladka, je mleta bolj fino, pri ostri pa so delčki večji. Če upoštevamo naš blog #12, potem vemo, da ima ostra moka verjetno za kak odtenek manjši glikemični indeks. 

Zaključek

Polnozrnat kruh je ZDRAV in v zmernih količinah (tako kot vsako drugo živilo), priporočljiv in se ga ne rabimo izogibati. Ne obstaja raziskava, ki bi temu nasprotovala oz. trdila, da je polnozrnat kruh škodljiv. Ravno obratno.
Meta analiza Harvardskih znanstvenikov leta 2016 je pokazala, da si ljudje, ki uživajo polnozrnate izdelke (raziskave so temeljile na 90 g polnozrnatih izdelkov), znižajo možnost nastanka skoraj vseh starostnih bolezni, od sladkorne bolezni, pa do raka.

Preberite še

view
Piščanec z medom in sojino omako

RECEPT: Piščanec z medom in sojino omako

Če si želite okusne in preproste jedi, ki vas bo navdušila, potem poskusite ta preprost recept za piščanca z medom v sojini omaki. To je popoln obrok za vse, ki radi jedo dobro hrano, a nimajo...

Preberi več
view
Jajce na dan prepreči kap?

Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe. A jajca le niso tako...

Preberi več
view
Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Namen komercialnih, izotoničnih napitkov naj bi bila hidracija, učinkovito okrevanje, vnos vitaminov in mineralov,.. Resnica pa je, da takšni napitki vsebujejo zelo malo vitaminov in mineralov,...

Preberi več